elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els antics treballadors de Cointra relaten les seues experiències a les noves generacions de l'IES Puçol

Els antics treballadors de Cointra relaten les seues experiències a les noves generacions de l'IES Puçol

    Un grup d'antics treballadors de la factoria Cointra van visitar el passat dimarts 28 de novembre l'IES Puçol, on van compartir unes hores amb alumnes de 2n de Batxillerat i van comentar les seues vivències. L'alumnat va tindre ocasió de fer un repàs a la història de l'empresa i conéixer de primera mà l'impacte que va tindre en la dinamització de Puçol. Es tracta d'una de les activitats que ha programat l'àrea de Benestar Social entorn del barri del Vallet junt amb la presentació del llibre sobre la companyia, l'1 de desembre, i la fira intercultural que se celebrarà en la plaça Gloria Fuertes, enfront del parc Ribelles, el dissabte 16.

    La trobada intergeneracional va tindre la intenció de «posar en valor als majors», va explicar Mar Mazo, regidora de Benestar Social. «El fet que tinguem un institut és fruit de l'esforç de gent que, com ells, van lluitar pels nostres drets», va afegir.

    Durant la visita al centre, el grup d'antics treballadors va contemplar una sèrie de panells en què s'arreplegava la història i evolució de Cointra. El motiu de l'exposició va ser que «els alumnes vegen i sàpien què és Cointra, l'aparició de la qual va marcar un abans i un després», va detallar Mar.

    A continuació, van entrar en la sala d'actes de l'institut, a on també es van dirigir alumnes de 2n de Batxillerat; alguns d'ells, néts dels antics treballadors. Diverses generacions, en la mateixa sala, van veure un documental en què s'arreplegava amb imatges acompanyades de text les transformacions que van tindre lloc a Puçol des de l'establiment de la factoria fins a la seua demolició. «Crec que és un bon resum, encara que en imatges no es puga plasmar tot allò viscut», va comentar Natxo Pont, vicedirector de centre, davant d'una audiència emocionada pel relat audiovisual.

    En el torn de preguntes, Hamdi, un dels estudiants, va plantejar als antics treballadors de Cointra com es van adaptar a Puçol a l'emigrar dels seus llocs d'origen. Alguns dels veterans van explicar com els va acollir el nostre poble –de vegades, novençans o inclús amb fills— després de vindre des de llocs tan diversos com Andalusia o Castella-La Manxa en busca d'un millor futur, ja que allí no tenien ocupació.

    Altres dels assistents van construir la seua vida una vegada es van mudar a Puçol, van agrair el tracte que se'ls va donar i van destacar el paper de la factoria en el desenvolupament del municipi. Així mateix, van assenyalar a l'alumnat la importància dels estudis.

    José Roldán, professor del centre, va comentar com va funcionar la col·laboració en el llibre Cointra, essència viva que es presentarà el divendres 1 de desembre. La regidora va valorar la seua implicació en la iniciativa i va agrair a l'institut «la seua participació activa en el projecte», va manifestar. «És de les jornades més boniques que hem fet», va expressar l'edil Mar respecte a la visita.

    Pujar