elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La proposta per a denominar català a la llengua valenciana que ha arribat al Congrés

La proposta per a denominar català a la llengua valenciana que ha arribat al Congrés
  • ACPV pretén que s'use el terme català en lloc de valencià per a referir-se a la llengua oficial en la Comunitat

MÉS FOTOS
La proposta per a denominar català a la llengua valenciana que ha arribat al Congrés - (foto 2)
La proposta per a denominar català a la llengua valenciana que ha arribat al Congrés - (foto 3)

Usar el terme català per a referir-se a la llengua valenciana? És la iniciativa d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) que ha proposat al govern espanyol, i a la resta dels partits parlamentaris, el reconeixement legal de la unitat de la llengua catalana i l'ús del terme «català» en la Comunitat Valenciana. L'entitat, lligada als independentistes d'Òmnium Cultural, pretén que s'use el terme català en lloc de valencià per a referir-se a la llengua oficial en la Comunitat, juntament amb el castellà.

Així ho assegurava ACPV fa uns dies en un comunicat, després de mantindre reunions amb diversos grups polítics en el Congrés dels Diputats. L'entitat es va reunir amb representants del PSOE, Compromís, Unides Podemos, BNG, EHBildu, Esquerra, Junts X Cat, CUP, EAJ-PNB per a explicar-los aquesta iniciativa que, en paraules del representant de l'entitat, Rubèn Pitarch, “milloraria notablement la intercomunicació entre la comunitat lingüística, a més de combatre fragmentacions socials en un context globalitzat”.

La proposta no ha tirat avant en ser rebutjada pels grups polítics fins al punt que ACPV ha eliminat part del comunicat que va difondre sobre aquest projecte i en la seua pàgina web no trobem cap referència específica a aquesta proposta com sí que ho feia el comunicat.

 Resposta política

Encara que cap partit del govern valencià (PSPV-PSOE, Compromís i Podemos) ha volgut fer declaracions oficials o llançar cap comunicat -com sí l'han fet des de l'oposició Ciutadans i PP- la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va mostrar la posició del Botànic sobre aquest tema en ser preguntada pels periodistes: “El Consell té la posició que marca l'Estatut d'Autonomia i que diu que el valencià és la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana”, manifestava Oltra després del Ple del Consell divendres passat.

Preguntada per la “contradicció” de reunir-se partits del govern amb una entitat que proposava alguna cosa en contra de l'Estatut d'Autonomia, Oltra responia que és “pràctica habitual i sana” en una democràcia el fet de reunir-se i escoltar a aquells amb els quals un no està d'acord: “Sinó, generem societats fracturades i polaritzades”, resolia la vicepresidenta.

El Partit Popular i Ciutadans també van manifestar el seu rebuig rotund a aquesta proposta de l’ACPV d'usar el terme català en lloc de valencià per a referir-se a la llengua oficial en la Comunitat: “Els socialistes, podemites i nacionalistes estan pàbul a les pretensions d'entitats pancatalanistes com ACPV”, declarava la diputada valenciana del Grup Popular en el Congrés dels Diputats, Belén Hoyo, qui va reptar a Ximo Puig i a Mónica Oltra a que es pronuncien sobre aquesta qüestió: “Plantejaran la modificació del nostre Estatut perquè el valencià passe a denominar-se català?”, els preguntava.

També el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, expressava la seua “preocupació” enfront de “la gira” que està fent Acció Cultural del País Valencià per a aconseguir que al valencià se'l denomine català.

La proposta, com diem, ha topat amb el rebuig polític. Si tirara avant, obligaria a modificar l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana. L'article 6 del mateix resa que la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià i continua dient que “l'idioma valencià és l'oficial en la Comunitat Valenciana, igual que ho és el castellà, que és l'idioma oficial de l'Estat”.

Pujar