elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podria ser un volcà del Pacífic culpable de les altes temperatures a la tardor?

Podria ser un volcà del Pacífic culpable de les altes temperatures a la tardor?
  • Alguns experts consideren que aquests efectes es mantindran quasi una dècada més, fins que el vapor de l'aigua es dissipe

Anar en mànega curta en plena tardor no és gens habitual. I és que la calor que estem patint en les últimes setmanes ve d'un estiu d'allò més calorós, que ha sigut sufocant en moltes ocasions.

Si bé, l'arribada de la tardor sol portar una baixada de les temperatures, sobretot a les nits, en les últimes matinades s'han registrat valors tropicals. Fins i tot a Morella s'ha viscut aquesta setmana la primera nit tropical de la seua història en el mes d'octubre, almenys des que existeixen registres, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

No obstant això, aquestes elevades i inusuals temperatures a la tardor podrien tindre una explicació i aquesta procedeix de l'Oceà Pacífic.

Un estudiant de meteorologia ha explicat a través del Twitter una raó per la qual estaríem patint altes temperatures aquesta tardor.

Aquest expert situa l'origen en l'erupció del volcà Hunga Tonga en l'Oceà Pacífic el mes de gener passat.

Hunga Tonga, un volcà submarí

En el seu fil de Twitter, aquest estudiant català de meteorologia explica que el Hunga Tonga és un volcà submarí que amb la seua erupció, el mes de gener passat, va injectar 150 milions de tones de vapor d'aigua a l'estratosfera “de la qual no hi ha precedents en altres erupcions”. Això equival al 10% del total d'aigua que conté aquesta capa atmosfèrica.

Cal assenyalar que el vapor d'aigua és el gas d'efecte d'hivernacle més important en el nostre planeta, i per tant un augment sobtat de la seua presència a l'estratosfera ha tingut efectes pràcticament immediats, assenyala.

Així, a 10 hPa, ja en l'estratosfera, l'efecte ha sigut un refredament molt important i en la troposfera, on vivim, ha reforçat l'efecte d'hivernacle fent que la temperatura mitjana haja augmentat algunes dècimes de graus centígrads.

“Alguns autors creuen que aquests efectes es mantindran durant els pròxims anys, fins que el vapor d'aigua que l'erupció va injectar a l'estratosfera es dissipe”, que calculen que podrà ser entre 5 i 10 anys.

Diferències amb altres volcans

En el seu fil explica, a més, que en general, “quan un volcà entra en erupció, emet gasos i aerosols que fan augmentar la proporció de radiació solar reflectida per la Terra, fent baixar la temperatura”. De fet, assenyala que fa poc va passar amb l'erupció del volcà Pinatubo (1991), que va refredar el planeta uns 0,6 °C de mitjana.

“També va passar amb les erupcions volcàniques del Tambora entre el 5 d'abril i el 15 d'abril de 1815, que van provocar un descens de la temperatura mitjana durant l'estiu del 1816 de 2 °C en el centre i oest d'Europa i de 4 °C a Barcelona. És el conegut com a any sense estiu”, explica.

Pujar