elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Podem pregunta per “l'abandó d'universitaris per mantenir les taxes en els nivells de 2012”

    El secretari general de Podem i diputat autonòmic, Antonio Estañ, ha instat al Consell al fet que facilite a Les Corts les xifres de matriculacions en les universitats públiques a la Comunitat Valenciana dels cursos 2015/16 i 2016/17 en comparació de les xifres de matriculacions en els cursos 2012/13, 2013/14 i 2014/15, per a determinar si les mesures adoptades pel Consell han frenat l'abandó de la universitat per part dels joves valencians o si per contra, el manteniment de les taxes universitàries en els nivells de 2012 ha seguit expulsant als valencians i valencianes d'aquest nivell educatiu.

    Antonio Estañ, ha advertit que altres Comunitats Autonómas ja han començat a baixar les taxes universitàries i ha preguntat en Les Corts Valencianes al Consell quan preveu que podrà escometre aquest descens, instant-li a escometre aquesta mesura.

    Estañ ha recordat que Podem ha defensat des de l'inici de la legislatura un descens anual del preu de les taxes universitàries amb l'objecte de situar-les en els nivells anteriors al Reial decret Llei 14/2012.
    El secretari general de Podem ha remarcat que aquest decret "va suposar el major atac a la universitat pública i al dret a l'educació de les últimes dècades en augmentar un 66% el preu de les primeres matrícules, i encara més en les segones, terceres i quartes matrícules".

    Així mateix, ha explicat que la Generalitat va fer efectiva aqueixa pujada de les taxes amb un decret autonòmic aprovat al juliol de 2012, sota el govern del Partit Popular, mitjançant el qual s'estipulava que l'alumnat havia de fer front al 20% del cost de la seua matrícula.

    Amb l'entrada del Consell presidit per Ximo Puig, ha assenyalat Estañ, els decrets que fixen els preus de les matrícules universitàries simplement es van congelar, sense tornar al cost previ al Decret del Ministeri de Wert en 2012, mentre que en altres comunitats autònomes sí s'ha iniciat el descens del cost de les matriculacions.

    També ha indicat que el Consell que integren PSPV i Compromís, per a tractar de pal·liar l'abandó de l'alumnat valencià dels estudis universitaris, va convocar beques de no abandó i beques-salari per als estudiants universitaris i els ha instat a respondre en el parlament valencià respecte a l'impacte real d'aquestes dues mesures.

    En aquest sentit, ha lamentat que el Govern central assegure desconèixer a quants joves ha expulsat de la universitat amb les seues polítiques d'ajust mentre la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles) ha xifrat l'abandó en setanta mil estudiants.

    El dirigent de la formació ha lamentat que, amb les actuals taxes, la matrícula de les universitats valencianes és una de les més elevades d'Europa, solament per darrere de les taxes de països com Regne Unit, Irlanda o Itàlia, mentre que hi ha altres països de l'OCDE en els quals les matrícules universitàries són gratuïtes com Dinamarca, Finlàndia, Suècia o Noruega.

    Així mateix, ha assenyalat que la baixada de taxes és compatible amb l'augment de beques i ha remarcat que en conjunt és una inversió de futur en lluita contra la desigualtat i en la millora de la nostra competitivitat. També s'ha preguntat per l'anunci que va fer el president del Consell en l'obertura del curs 2015-2016, el primer com a màxim responsable de la Generalitat, respecte a un pla plurianual de baixada de taxes universitàries.
    Estañ també ha recordat que Les Corts Valencianes van aprovar en el debat de Política General celebrat en 2016 la creació d'un nou model de finançament per al sistema universitari públic valencià i la reducció gradual de les taxes universitàries acompanyada d'una política de beques que garantisca que cap estudiant deixe d'estudiar per motius econòmics, però ha criticat que no s'haja actuat per al seu compliment.

    Pujar