elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pluges d'estreles, superlunas i eclipsis: Descobreix tots fenòmens astronòmics previstos per a 2023 en la Comunitat Valenciana

Pluges d'estreles, superlunas i eclipsis: Descobreix tots fenòmens astronòmics previstos per a 2023 en la Comunitat Valenciana
  • L'any comença amb una pluja d'estreles el 4 de gener, tota una bestreta per a la màgia que portaran els Reis Mags l'endemà

Els fenòmens astronòmics acaparen l'interés de la societat per la magnitud i l'espectacularitat que manifesten. Diferents colors, moviments i grandàries responen a diversos esdeveniments que succeeixen en la nostra galàxia. Tots ells tenen una explicació i la majoria d'ells seran vistos des de la Comunitat Valenciana aquest 2023.

La previsió és que enguany es puguen apreciar més i millor que en 2022 els fenòmens que ocórreguen. L'any comença de la manera més màgica possible i fent l'ullet a Ses Majestats d'Orient, ja que el 4 de gener es podrà veure la primera pluja d'estreles de l'any, gràcies a les Cuadrántidas. Per a això, els experts recomanen desplaçar-se fins a una zona de platja o muntanya on no existisca contaminació lumínica per a poder apreciar bé aquest fenomen.

No obstant això, per a poder gaudir de la següent caldrà esperar tres mesos, concretament fins al 23 d'abril quan les Líridas facen la seua exhibició. Més tard, el 13 d'agost i com cada estiu, les *Perseidas recolliran el testimoni i es podrà veure la seua pluja d'estreles. A la tardor, tindran lloc 3 cites: el 10 d'octubre amb les Taúridas, que tenen les expectatives molt altes perquè el cometa 2P/Encke, que les produeix, estarà en el seu perihelio. També el 22 d'aqueix mateix mes amb les Oriónicas que desprendran fins a 20 meteors per hora i el 18 de novembre les Leónidas.

L'última pluja d'estreles de l'any es produirà el 14 de desembre amb els Gemínids i deixaran un total de 150 meteors per hora, tot un espectacle.

Les 4 superlunas i eclipsis de 2023

Les famoses superlunas permeten contemplar aquest astre d'una manera molt més brillant i gran que en altres ocasions. Aquestes es podran veure durant els mesos de juliol, agost i setembre, ja que aquesta fase de la lluna coincidirà amb el punt més pròxim de la seua òrbita al voltant del nostre planeta.

A més, succeiran conjuncions molt interessants com les conjuncions de Venus i Saturn (22 de gener), Venus i Neptú (15 de febrer), Venus i Júpiter (1 de març), Mercuri i Saturn (2 de març) i Mercuri i Mart (29 d'octubre entre moltes altres.

Respecte als eclipsis també hauran quatre, dos solars i dues pigues. No obstant això, la visibilitat dels quatre serà molt dolenta des del continent europeu i no es podran apreciar correctament. Caldrà esperar fins a 2025 per a poder contemplar un eclipsi des de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, el equinocci de març serà el dilluns 20 i el solstici de juny el dimecres 21, mentre que el equinocci de setembre succeirà el dissabte 23 i el solstici de desembre el dijous 21.

Finalment, una altra dada molt cridanera és que el 4 de gener, el mateix dia que tindrà lloc la primera pluja d'estreles de l'any com s'ha esmentat anteriorment, la Terra aconseguirà el periheli a 0,98 UAs del Sol, és a dir, arribarà al punt més pròxim de la seua òrbita al voltant del Sol. El afelio, per part seua, tindrà lloc el 6 de juliol, a 1,02 UAs (152,49 milions de km).

Pujar