elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Payasospital engega la campanya Toc Toc! amb què espera arribar a la porta de casa de cent petits

Payasospital engega la campanya Toc Toc! amb què espera arribar a la porta de casa de cent petits
  • Aquest programa de visites domiciliàries consisteix en l'acompanyament i la intervenció conjunta de pallassos i equip mèdic al domicili dels pacients pediàtrics amb malaltia avançada

MÉS FOTOS
Payasospital engega la campanya Toc Toc! amb què espera arribar a la porta de casa de cent petits - (foto 2)

Pallassospital ha posat en marxa la campanya Ruta Toc Toc! amb què esperen aconseguir l'objectiu d'arribar a atendre 100 nens i nenes a casa seva. A través d'aquesta iniciativa, que estarà activa fins al 6 de gener, espera recaptar els 22.000 euros que necessita per ampliar el programa de visites a nens i nenes que reben atenció mèdica als seus domicilis. La idea és que qualsevol persona pugui ajudar a completar aquesta ruta amb què es pot col·laborar des de només un euro.

Cada euro donat en el marc d?aquesta campanya, l?ONG el convertirà en un pas. "Qui ens ajudi a completar aquesta ruta, humanitzarà l´assistència sanitària en un grup social tan vulnerable com la infància", ha assenyalat Sergio Claramunt, fundador de l´ONG i director artístic. En aquest sentit, des de fa dos anys l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i el General d'Alacant han incorporat els pallassos a algunes de les visites pediàtriques programades i el 2022 espera fer-ho també l'Hospital Clínic.

Per això, precisament el Clínic ha estat el lloc seleccionat per presentar aquesta campanya. Els pallassos Mina Mercromina (Asun Cebrián) i el Professor Microscopi (Ventura Cano) artistes professionals encarregats de realitzar aquest tipus d'intervencions, han detallat amb Juanjo Torres, infermer coordinador de la unitat, com es planifiquen aquestes visites amb l'equip mèdic i algunes anècdotes de la seva experiència aquests dos anys. En aquest sentit, detallava l'artista Asun Cebrián, “ara fa un any vam tenir un pacient que li encantava el Nadal i, per les previsions d'evolució de la seva malaltia, vam pensar que el millor regal era avançar-se-la i així ho vam fer. Les va gaudir molt”.

Així mateix, Andrés Piolatti, metge responsable del programa d'atenció domiciliària pediàtrica d'aquest hospital, ha explicat els motius que han portat a sol·licitar a Pallassospital aquest tipus d'atenció: “he comprovat de primera mà, a l'hospital, els beneficis de les intervencions dels pallassos també conec pels companys d'altres hospitals on ja funciona aquest sistema l'alt grau de satisfacció de la família, del pacient i de l'equip sanitari, per això volem implantar-lo també aquí”.

Qualsevol ciutadà pot col·laborar a la Ruta Toc Toc! amb donatius en línia des d'un euro a través de la plataforma migranodearena.org i la web rutatoctoc.org

Un programa pioner a nivell nacional

Fins ara, Pallassospital ha visitat 84 menors a casa seva sota el marc del programa PAU, iniciativa pionera en aquest àmbit a nivell nacional. Aquest programa de visites domiciliàries consisteix en l'acompanyament i la intervenció conjunta de pallassos i equip mèdic al domicili dels pacients pediàtrics amb malaltia avançada. “El setembre del 2019 vam tenir una experiència pilot amb un sol pacient: Pau i per això el seu nom”, ha recordat Claramunt.

Després de l'èxit del pilot, els pallassos s'han incorporat a la consulta programada del personal sanitari de diversos hospitals de la Comunitat (La Fe i el General d'Alacant), fent servir el mateix sistema de transport que la unitat mèdica. Aquestes visites es programen a principis de mes i 48 hores abans es confirma la situació clínica de cada pacient amb tot l'equip que inclou metge, infermera i l'equip de Pallassospital.

Les intervencions es fan sota el permís i la petició de la família i, en la majoria dels casos, els pallassos distreuen el menor durant l'administració de tractaments i la realització d'exploracions diagnòstiques. Segons ha assenyalat Claramunt, “en aquestes circumstàncies el suport emocional per millorar la qualitat de vida dels menors greus i els seus familiars és urgent. La nostra teràpia de l'humor millora el benestar emocional dels pacients i facilita a l'equip sanitari l'aplicació de les cures que necessiten”.

Pujar