elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Cordà de Paterna dispararà quasi mil quilos de pólvora aquest diumenge

La Cordà de Paterna dispararà quasi mil quilos de pólvora aquest diumenge
  • La Delegació del Govern ha donat aquesta autorització a la celebració de la pólvora més important d'Espanya, reconeguda com a Festa d'Interès Turístic Nacional des de 2017

La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana ha autoritzat el tret de prop de 1.000 quilos de pólvora -979,323 kg.- durant la celebració de la Cordà de Paterna, que tindrà lloc diumenge que ve en aquesta localitat situada a la província de València, a la comarca de L'Horta. La Cordà és considerada com una de les festes de la pólvora més important d'Espanya i des de 2017 compta amb el reconeixement de Festa d'Interès Turístic Nacional.

La resolució administrativa de la Delegació del Govern autoritza l'ús de més de 30.000 unitats d'artificis pirotècnics. La seguretat de l'esdeveniment s'ha reforçat per a evitar incidents i en el dispositiu, compost per més d'un centenar de persones, col·laborarà la Policia Nacional. També hi haurà un lloc de comandament i un protocol d'alerta a l'interior de la zona de foc que, en cas d'incidència tant al carrer com en algun domicili particular, permetria parar la Cordà en un màxim d'un minut per a donar accés als serveis d'emergència.

A més, la pandèmia ha requerit el desplegament de mesures extraordinàries per a evitar que la celebració tinga un impacte negatiu sobre la incidència acumulada d'aquesta població valenciana. La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero; el subdelegat del Govern en funcions, Miguel Ángel Aragó; i el Comissari Principal, Cap Superior de la Policia de la Comunitat Valenciana, Jorge Zurita; s'han desplaçat en els últims dies a Paterna per a participar en la Junta de Seguretat de la Cordà al costat dels membres de l'equip de Govern local i representants dels diferents organismes que conformen l'operatiu.

Després de la reunió, Gloria Calero, va afirmar que el “dispositiu està preparat perquè la Cordà se celebre amb totes les garanties”, i va recordar que “cal continuar respectant les normes de seguretat i sanitàries”. “L'única cosa que demane és responsabilitat perquè tothom gaudi de la Cordà de Paterna i aquesta festa continue sent un referent a Espanya”, va dir la delegada del Govern. En aquest sentit, Gloria Calero va insistir que “el virus segueix ací, sabem el que hem de fer i hem d'aprendre a conviure amb ell”. La delegada va tornar a apel·lar a la prudència “perquè siguen una bones festes en les quals tots gaudim”.

La resolució per la qual s'autoritza el tret de 1.000 kg. de pólvora en la Cordà de Paterna arreplega que “únicament podran utilitzar els artificis pirotècnics en l'acte les persones pertanyents al grup de Consumidors Reconeguts com a Experts (Grup CRE) que acrediten haver rebut la formació específica, devent cadascun dels participants portar amb si aquesta documentació”. A més, s'ha de subscriure una assegurança de responsabilitat civil que cobrisca els possibles danys a tercers i una assegurança d'accidents.

Quant a les normes sanitàries, tal com ha informat l'Ajuntament de Paterna, la Cordà de 2021 se celebrarà a les 00.00 hores, no es permetrà l'entrada de públic, tindrà un 20% menys de tiradors, disposarà de 4 perímetres de seguretat, s'incrementen les mesures anticovid i els tiradors hauran de tenir la pauta de vacunació completa o un test d'antígens amb resultat negatiu.

Pujar