elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
PERSONES AMB DISCAPACITAT

La pandèmia colpeja doble a les famílies valencianes amb persones amb discapacitat

La pandèmia colpeja doble a les famílies valencianes amb persones amb discapacitat
  • El 71,1% creu que s'ha vist doblement afectada i aquest tipus de famílies encara no s'han recuperat de l'impacte de la crisi

  • Aquells més vulnerables han sigut els que més han patit amb la pandèmia

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Família del pròxim 15 de maig, la Fundació Adecco ha realitzat una enquesta a més de 400 famílies amb persones amb discapacitat, de les quals almenys 60 són valencianes. En termes generals, la pandèmia ha afectat doblement les famílies amb persones amb discapacitat tant a nivell social com econòmic: el 71,1 % creu que s'ha vist doblement afectada i que encara no ha pogut recuperar-se.

En eixe sentit, l'impacte de la crisi es percep en dos tipus d'indicadors. En primer lloc, el 56,2 % dels enquestats ha vist minvat el seu nivell adquisitiu, ja siga per raó de la inflació o produït per la pèrdua d'ocupació iniciat amb el confinament. En segon, perquè el 25 % ha vist reduïda la seua xarxa de suport familiar. A més, cal afegir l'alarmant xifra del 33 % en el risc de nivell d'exclusió social a què van arribar les persones amb algun tipus de discapacitat en 2020, segons l'indicador AROPE (at risk of poverty and exclusion).

Problemes estructurals

Dos anys després de la crisi per raó de la Covid-19, encara floreixen alguns dels problemes de les famílies enquestades. El 54,4 % de les famílies presenta "alguna dificultat" per a arribar a final de mes, és a dir, més de la meitat de les unitats familiars que compten amb una persona amb discapacitat. No obstant això, en realitat el problema és prou arrelat en l'herència cultural.

Per això, en el 28 % dels casos, només un progenitor aporta ingressos en la llar, mentres que en el 3,1 % cap dels integrants ho fa. Resulta evident que, per a poder sostindre les necessitats vitals, cal prendre solucions. Entre les aportades, les famílies vetlen per ajudes "al sobreesforç econòmic per a aconseguir el benestar" com a resposta comuna.

L'exclusió i el futur, principals preocupacions

Malgrat que la situació actual és precària en moltes de les llars, per als progenitors la principal preocupació és el futur dels seus fills. Els avanços no aconsegueixen solucionar els obstacles a nivell laboral que tenen les persones amb discapacitat, i amb això perilla el sosteniment econòmic -i en alguns casos familiar- quan els majors ja no estiguen.

A més, el rebuig laboral no va a la saga del rebuig social, si bé continuen considerant en xifres elevades que la societat no està preparada per a la total inclusió d'estes persones. "És fonamental escoltar les famílies i posar-les en el centre de tota resposta política i empresarial, de cara a millorar la seua confiança i generar un marc de seguretat perquè puguen projectar un futur sostenible, en el que els seus fills amb discapacitat puguen desenvolupar-se-se en condicions d'igualtat", assegura Francisco Mesonero, director general d'Adecco.

Pujar