elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Unanimitat en la Diputació per aprovar la carta d’Alacant d’impuls municipalista i d’exigència d’infraestructures per Alacant

    Fullana: “Els consensos que hem adoptat hui sobre alló que cal a les comarques i a la província no pot desaparèixer quan els representants d’Alacant al congrés respiren l’aire de Madrid, estos representants quan es parle de lleis i pressupostos han de recordar d’on venen i qui els ha votat que en última instància és la gent dels pobles i ciutats d’Alacant”.

    El ple de la Diputació d’Alacant ha aprovat hui el Pla d’Alacant, document presentat pel grup Compromís de suport a les polítiques municipalistes i d’exigència d’infraestructures urgents al govern de l’Estat. Han votat a favor tots els grups polítics que formen part de la institució situant la Carta d’Alacant com un element de consens per concretar les demandes més urgents des de l’òptica municipal al govern de l’Estat.

    La carta signada inicialment pels regidors i regidores de la coalició fa ara quinze dies és un primer document obert a la resta de partits i agents socials i econòmics per impulsar l’acció local mitjançant un nou marc normatiu estatal i noves inversions. Es denúncia així la situació que pateixen els ajuntaments, els qual enfronten serioses limitacions com la falta d’inversió directa en infraestructures o la imposició de canvis unilaterals per part del Govern central que tracten el treball del que de fet és la primera línia d’acció política i de gestió davant la ciutadania.

    La Carta d’Alacant planteja una reforma financera de l’administració Local amb criteris de corresponsabilitat fiscal i que, específicament, tinga en compte el pes poblacional, la càrrega turística i la tipologia urbana a l’hora de contemplar el cost dels serveis  públics. En aquest sentit, es proposa que aquells consistoris amb un superpàvit continuat puguen ampliar el marge de despesa no financera, el catàleg de les inversions considerades financerament sostenibles al temps que incrementar els supòsits que permeten l’augment de la despesa o la consignació de despeses extraordinàries. El document també reclama un major marge en les convocatòries d’ocupació pública que atenga a la recuperació dels llocs de treball amortitzats des de 2010 per les baixes taxes de reposició.

    Pla de rodalies i creació de l’Institut d’Emergència Climàtica

    El document inclou a més el compliment de les previsions del Pla de Rodalies a la província abordant de forma prioritària inversions com el Tren de la Costa Gandia-Dénia-Benidorm-Alacant; la connexió ferroviària amb l’Aeroport d’Alacant i el Port de la ciutat; l’electrificació i augment de freqüències de la línia Alacant-Elx-Oriola-Múrcia i l’execució del ramal fins a Torrevella; i executar les inversions per a la modernització de la línia Xàtiva-Alcoi.

    La carta d’Alacant proposa també la creació de l’Institut d’Emergència Climàtica com a òrgan competent d’àmbit estatal amb seu al Baix Segura i des d’on poder implementar una estratègia política integral en la matèria. L’acció municipal front el canvi climàtic ha de ser una de les potes centrals de l’Institut d’Emergència Climàtica.

    Pujar