elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Txema Guijarro (Podem): “El Botànic ha servit de teràpia de xoc, ara toca aprofundir”

Txema Guijarro (Podem): “El Botànic ha servit de teràpia de xoc, ara toca aprofundir”
    MÉS FOTOS
    Txema Guijarro (Podem): “El Botànic ha servit de teràpia de xoc, ara toca aprofundir” - (foto 2)

    Txema Guijarro és Diputat en el Congrés dels Diputats per Alacant en el grup de Podemos, ara es torna a presentar a les Eleccions Generals per a representar durant una legislatura més als alacantins a Madrid on considera s'està fent un bon treball. En elperiodic.com parlem amb ell per a conéixer les seues propostes i postures sobre diferents temes d'actualitat.

    Pregunta: Amb quins objectius es presenta a aquestes eleccions?

    Resposta: Amb l'objectiu de revalidar la confiança que van depositar els ciutadans i ciutadanes alacantines i continuar treballant des del Congrés per a aconseguir els canvis estructurals que necessita Espanya, la Comunitat València i la província d'Alacant.

    P: La seua candidatura a aquestes eleccions com a cap de llista es va anunciar fa tan sols unes setmanes, dóna la sensació de que Podem no estava preparat anar a unes eleccions El perjudica a Podem l'avançament electoral?

    R: Al desembre i contemplant la possibilitat d'un avançament electoral es van convocar primàries estatals en Podemos, des de llavors que són conegudes les nostres llistes. Podemos ha estat preparat des de fa mesos i fins al 28 d'abril no sabrem fins que punt ens perjudica o no. El que si sabem és que eixim per totes en aquestes eleccions.

    P: Les últimes enquestes reflecteixen un creixement a la baixa de la seua formació com es plantegen aquest escenari?

    R: L'únic consens entre enquestadores hui dia és que l'escenari està molt obert precisament pel gran nombre d'indecisos. A partir d'ací la nostra tasca és convéncer al major nombre d'indecisos possible.

    P: Ha fet els deures Podem des de les últimes eleccions? Quin balanç fa de la legislatura?

    R: El nostre Grup parlamentari en el Congrés ha presentat més de tres mil iniciatives, la qual cosa suposa un 31% de totes les presentades durant la legislatura, tenint en compte que el grup Confederal d'Units Podem hem representat el 19 per cent de la Cambra. De totes elles, 94 han sigut Proposicions de Llei el que ens permetria començar a governar l'endemà de les eleccions.

    Hem aconseguit el primer triomf d'una moció de censura de la història de la democràcia en expulsar al govern més antisocial i corrupte de les últimes dècades. Hem aconseguit augmentar l'SMI (salari mínim interprofessional) per damunt del 22 per cent, recuperat el subsidi de desocupació per a persones majors de 52 anys… En general i pese no haver pogut dur a terme la majoria dels canvis que preteníem, si creiem haver complit el nostre paper.

    P: Tem que forces com Vox lleven espai a Podemos en el Congrés?

    R: El que realment ens preocupa és que reapareguen i proliferen idees tan retrògrades com les que defensen aquestes persones. A partir d'ací, el lamentable és que les altres dues dretes hagen comprat aqueixes idees davant les perspectiva de poder perdre un grapat de vots enfront dels ultres.

    P: A l'hora de fixar prioritats, quins considera que són les principals necessitats per a Alacant?

    R: Nosaltres visualitzem un horitzó en verd i morat per a Alacant en els pròxims anys, amb la mirada posada en el 2040. Això es concreta bàsicament en un pla hidrològic forestal per a revertir la reversió de desertificació de la nostra província. Es basa en l'optimització i interconnexió de les centrals dessaladores , la remunicipalizació dels serveis d'aigua, i la inversió en el desenvolupament de la tecnologia de l'aigua per a ús agrícola, industrial i domèstic.

    En la mateixa línia, proposem un pla de mobilitat sostenible basat en un desenvolupament mallado de les infraestructures ferroviàries de rodalia (articulació interior/costa, intermodalitat de la ciutat d'Alacant, connexió amb el Altet, soterrament vies i construcció variant de Torrellano). En l'horitzó morat situem l'economia de les cures, això passa per la derogació de la Reforma Laboral de 2012, acabar amb el frau de la temporalitat prohibint la concatenació de contractes temporals, la reducció de la jornada laboral a 34 hores setmanals i l'augment del SMI a 1200 euros durant la legislatura, és a dir, al 60% del salari mitjà, tal com estableix la Carta Social Europea.

    P:  Estan els interessos dels alacantins representats a Madrid?

    R: Per l'a el nostre grup es refereix creiem representar amb el nostre treball en el Congrés els interessos d'una immensa majoria de ciutadans i ciutadanes de classe mitjana i treballadora de la nostra província.

    P: El nou model de finançament autonòmic ha sigut una de les qüestions més debatudes tant a Madrid com en la Comunitat. Molts pensaven que amb el Govern de Sánchez s'arribaria a un acord, però no ha sigut així. Des de Podemos confien en els socialistes per a un nou model de finançament?

    R: Les relacions entre partits polítics no tenen tant que veure amb la confiança o desconfiança com amb la correlació de forces parlamentàries que condiciona tota negociació política. En aquest sentit, quants més vots aconseguim Unides Podem més capacitat tindrem de tirar avant les nostres propostes enfront d'altres socis de govern.

    P:  Des de la candidatura autonòmica s'han basat en dos valors per a sustentar part del programa el feminisme i l'ecologisme se suma a ells? com els inclourà en el seu discurs en el Congrés?

    R: Precisament són els dos eixos principals a de la nostra formació política en tots els àmbits institucionals on ens movem. P:

    P: Amb qui estaria disposat a pactar després del 28A?

    R: Sempre hem defensat una aproximació oberta i basada en continguts programàtics.

    P: I ací en la Comunitat Veu possible una reedició del Botànic aquesta vegada amb Podem com a membre del govern?

    R: Confiem que els valencians i valencianes ens donen aquesta possibilitat. Però no solament cal reeditar el Botànic sinó que cal fer-ho amb major ambició social.

    P: Quina valoració fa de la gestió del Botànic en aquests quatre anys?

    R: El Botànic va aconseguir frenar la tendència recortadora i antisocial que s'havia imposat en la Comunitat amb els successius governs del Partit Popular. El Botànic ha servit de teràpia de xoc per a reanimar al pacient. Ara toca aprofundir en la teràpia i aconseguir els canvis estructurals per a assegurar uns nivells de benestar mínims per a la dècada vinent.

    P: Com valora les crítiques als mitjans de comunicació que ha fet en les últimes setmanes Pablo Iglesias?

    R: Valents. Ja era hora que un polític s'atrevira a dir veritats incòmodes. Un bon periodisme és fonamental per a una democràcia sana, recordem que sense periodisme no hi ha democràcia, però per desgràcia hui dia a Espanya alguns mitjans abans que exercir labors de control sobre el poder s'alien amb el poder per a manejar un bé com és la informació de manera esbiaixada.

    P: Finalment, un missatge per als lectors d'elperiodic.com perquè els donen suport a el pròxim 28 d'abril en les urnes…

    R: Vull llançar un missatge contra la resignació i a favor de l'esperança. En democràcia és important votar però ho és més estar mobilitzats. Si alguna cosa ens ha acarnissat la història és que tots els drets que hem obtingut han sigut conquistats, mai concedits per ningú. Si es pot.

    P: Moltes gràcies per atendre'ns

    R: A vosaltres

     

    Pujar