elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934

Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934
    MÉS FOTOS
    Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934 - (foto 2)
    Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934 - (foto 3)
    Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934 - (foto 4)
    Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934 - (foto 5)
    Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934 - (foto 6)
    Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934 - (foto 7)
    Troben en l'arxiu dos diaris de la gestió econòmica de la Vall d’Ebo de 1934 - (foto 8)

    La digitalització de l'arxiu municipal del Poble Nou de Benitatxell està traient a la llum documents històrics de gran valor. És evident que els lligalls desvelen el passat d'aquest municipi, però també s'ha trobat ara uns documents d'un poble que està a més de 50 quilòmetres de distància. Són dos diaris d'intervenció d'ingressos de l'Ajuntament de la Vall d'Ebo de l'any 1934, època de la Segona República. És, de moment, un misteri per què eixe quadern en què es registra la gestió econòmica de la Vall d'Ebo es trobava en l'arxiu pobler.

    Però el que resulta indubtable és que el document té valor històric i d'ací que l'alcalde del Poble Nou de Benitatxell, Josep Femenia, el regidor de Cultura, Manolo Segarra, i la bibliotecària municipal i responsable de l'arxiu, Lola Bolufer, es desplaçaren ahir a la Vall d'Ebo i entregaren a la seua alcaldessa, Leonor Nazaría Jiménez Damaso, els diaris ja restaurats. "No sabem què feien eixos quaderns de la Vall d'Ebo i dels temps de la Segona República en el nostre arxiu, hem comprovat que el secretari de l'època no era de Vall d'Ebo així que la troballa és prou inexplicable, però el més important és que ja està on ha d'estar després d'haver sigut restaurat pels tècnics de l'arxiu municipal. Ha sigut un plaer entregar-li'ls en persona a l'alcaldessa" han coincidit l'alcalde pobler i el regidor de Cultura, Manolo Segarra.

    Les anotacions revelen aspectes curiosos de l'administració quotidiana de l'ajuntament d'un municipi que en 1934 comptava amb un poc més de 800 habitants. És evident que preocupava que les feristeles de la muntanya atacaren els ramats o causaren danys. D'ací que el consistori pagara a caçadors perquè "exterminaren" els animals dañosos per unes 50 pessetes anuals. L'ajuntament també corria amb els gastos de lloguer de l'escola i de l'habitació en què residia el mestre, unes 150 pessetes anuals. Les festes tenien i tenen un valor fonamental en el poble. Un dels gastos que apareixen en este diari d'intervenció és el del desplaçament a Quatretonda per a contractar a una banda de música que animara els festejos de la Vall d'Ebo. Altres despeses corresponen a pagament a advocats per pleits, a arquitectes per informes, a personal de neteja de llavador públic així com pagaments a alguatzils i guàrdies municipals.

    Pujar