Rita Bosaho: “El Govern té l'obligació d'escoltar a les persones afectades per l'Hepatitis C”
La diputada per Alacant de Podemos, Rita Bosaho, ha intervingut hui en la Comissió de Sanitat i Serveis Socials en una sessió en la qual s'ha abordat de manera monogràfica el grau de compliment del Pla Estratègic per a l'Abordatge de l'Hepatitis C. La diputada ha reclamat que s'escolte als col·lectius de persones afectades per la malaltia i no solament en la Comissió del Congrés sinó també "en els llocs on el Govern està prenent les decisions sobre l'abordatge de l'hepatitis C en el nostre Sistema Nacional de Salut, i perquè la nostra postura és la mateixa amb tots els col·lectius, acceptar les seues propostes i tractar d'adaptar-les perquè les seues necessitats es vegen cobertes i perquè el cas de l'hepatitis C siga un aprenentatge per al sistema en el seu conjunt i ens ajude a identificar elements de millora per al sistema".
Bosaho que ha valorat l'actuació de les Plataformes, Associacions i Col·lectius de persones afectades per l'hepatitis C ha manifestat al respecte que "són un exemple de com els moviments socials poden actuar com a marcador d'agendes i catalitzador de les actuacions de les institucions públiques. El Partit Popular, que va començar negant la seua importància, tancant-los les portes dels àmbits de presa de decisions i prometent-los representació en els mateixos per a després negar-li-la, ara és més conscient que mai que no pot donar passos en este àmbit sense que les veus de les persones afectades siguen sentides, escoltades i tingudes en compte, perquè són veus no solament de legítima protesta, sinó també d'imprescindible proposta"
Rita Bosaho que és la Portaveu adjunta del Grup Parlamentari d'Units Podem, en Comú Podem, En Marea, en la Comissió de Sanitat i Serveis Socials ha exposat una sèrie de propostes dirigides al Ministeri de Sanitat:
• Primer, una visió de salut pública per a prevenció i detecció de casos no diagnosticats en col·lectius d'alta prevalença de malaltia.
• Segon, increment de la transparència de dades sobre efectivitat, seguretat i costos dels nous medicaments per al tractament de l'hepatitis C.
• Tercer, millora dels sistemes d'informació sobre casos d'hepatitis C que permeta conèixer la càrrega de malaltia real a la qual s'enfronta la nostra població i així millorar les polítiques implementades.
• Quart, expansió i actualització contínua de la indicació del tractament cap a la universalització del mateix.
• I cinquè, i fonamental en l'assoliment d'algun dels punts anteriors: posicionament ferm sobre l'escalada de preus i necessitat d'establir posicions de poder enfront de l'actual domini de la indústria farmacèutica, més enllà d'acords amb Farmaindustria no lligats a les necessitats de la població sinó a paràmetres econòmics independents com el Producte Interior Brut.
A petició del del Grup Confederal Units Podem-En Comu Podem- En Marea, ha comparegut en la Comissió el vicepresident de la Plataforma estatal de Malalts d'Hepatitis C. Damián Caballero, ha criticat que el Govern haja perdut dos anys "en deixar des de març de 2015 el Pla en un bagul, mentre que a Espanya són quasi les 500 mil persones infectades i unes 4000 les que moren cada anys sense que els arribe cap tractament". Caballero ha proposat la creació d'una Comissió de Seguiment del Pla Estratègic perquè els malalts d'hepatitis C puguen accedir als tractaments, ja que ens trobem - ha dit- davant un greu problema de salut pública.