elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El primer debat virtual per la igualtat al Poble Nou de Benitatxell apel·la al treball comunitari per a generar espais segurs d'empoderament

El primer debat virtual per la igualtat al Poble Nou de Benitatxell apel·la al treball comunitari per a generar espais segurs d'empoderament
  • El passat divendres 1 de maig va tindre lloc el primer debat virtual per la igualtat organitzat per la regidoria d'Igualtat i Polítiques de Gènere del Poble Nou de Benitatxell

Una desena de persones de diferents edats i municipis van participar divendres passat en el primer debat virtual per la igualtat que va organitzar la regidoria d'Igualtat i Polítiques de Gènere del Poble Nou de Benitatxell. En aquest primer debat les participants van poder reflexionar sobre la situació del feminisme en temps de coronavirus i el paper de les polítiques municipals d'igualtat.

Entre les integrants va destacar la presència d'algunes representants de l'Associación Europea de Mujeres de la Marina Alta, encapçalada per Margaret Hales, o de Marina Gilabert, secretària de l'associació ‘Clásicas i modernas’ i oriünda del Poble Nou de Benitatxell.

El debat va començar analitzant el significat de feminisme i la necessitat urgent del moviment feminista de continuar marcant agenda durant el període de coronavirus així com després d'ell per a avançar cap a pocions de major igualtat i llibertat. El feminisme, com van expressar algunes de les participants, “posa la vida de les persones en el centre, rebutjant qualsevol tipus de desigualtat econòmica, social o racial, i com a conseqüència ha d'anar en contra del capitalisme”.

D'altra banda, en relació a com el coronavirus està afectant al feminisme i a la igualtat de gènere, va haver-hi unanimitat en considerar que el confinament obligatori està provocant que els espais públics tornen a ser ocupats en la seua majoria per homes, assumint nous privilegis com anar a fer la compra o traure a passejar al gos, mentre les dones continuen sent les que s'encarreguen, en major mesura, de les tasques domèstiques i les de cures.

Quant als atacs per part de la dreta i l'extrema dreta a les manifestacions del 8M, les participants van considerar que aquestes reaccions es tracten d'un nou intent intencionat de certs partits conservadors d'atacar les llibertats de les dones i de relegar-les a un segon pla. “Es tracta d'un nou atac, més mesquí pel moment en el qual ens trobem, contra el feminisme, les dones i les polítiques d'igualtat”.

Respecte a com afrontar la situació actual des de les polítiques municipals, les participants van apel·lar a la necessitat de fer canvis estructurals des del treball comunitari, creant xarxes de cures que protegisquen a les dones i permeten el seu empoderament. Un treball que, segons van remarcar, s'ha de començar des de l'àmbit local i comarcal, tenint molt present als moviments socials, compartint experiències i aprenentatges, fins a arribar a l'estatal.

Encara que no s'ha marcat un calendari fix, els debats continuaran realitzant-se en pròximes setmanes, on es podran debatre temes com el ecofeminisme, la transfòbia, les masculinitats igualitàries, la sexualitat conscient, etc. Les assistents, pel seu costat, esperen “poder generar un gran espai de debat a nivell comarcal que permeta compartir experiències i aplicar-les als municipis”.

Pujar