elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Poble Nou de Benitatxell, segon municipi de la Marina Alta en unir-se a la xarxa de ‘Ciutats Amigables amb la Gent Gran’ de la OMS

El Poble Nou de Benitatxell, segon municipi de la Marina Alta en unir-se a la xarxa de ‘Ciutats Amigables amb la Gent Gran’ de la OMS
  • Amb esta iniciativa, l’Ajuntament busca promoure un envelliment saludable i actiu, millorant l’entorn i els serveis per a la gent gran i incorporant esta perspectiva en les polítiques municipals

  • Van a crear-se grups per organitzar xarrades, reunions i entrevistes amb l’objectiu de conèixer les opinions, necessitats, propostes i consideracions de la gent major de 60 anys

MÉS FOTOS
El Poble Nou de Benitatxell, segon municipi de la Marina Alta en unir-se a la xarxa de ‘Ciutats Amigables amb la Gent Gran’ de la OMS - (foto 2)
El Poble Nou de Benitatxell, segon municipi de la Marina Alta en unir-se a la xarxa de ‘Ciutats Amigables amb la Gent Gran’ de la OMS - (foto 3)

El Poble Nou de Benitatxell està d’enhorabona. El municipi ha entrat en la xarxa de ‘Ciutats Amigables amb la Gent Gran’, una iniciativa promoguda per l’OMS per a la dècada de l’Envelliment Saludable en el marc de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Ahir diumenge, es va presentar a la ciutadania este projecte en un acte públic dedicat a la gent gran. Van estar presents l’alcalde, Miguel Ángel García, la regidora del Major, Isa Garrido, el regidor d’Infància, Jorge Pascual, la Treballadora Social, Inma Llobell, i el gerent de Reinventa’t, l’empresa encarregada de desenvolupar el pla en la localitat, Adrià Llobell.

Benitatxell és el segon municipi de la Marina Alta, després de Calp, en adherir-se a esta xarxa (Dénia també està en procés se sol·licitar-ho). Amb esta iniciativa, l’Ajuntament busca promoure un envelliment saludable i actiu, millorant l’entorn i els serveis per a la gent gran i incorporant esta perspectiva en les polítiques municipals.

Espanya és el segon país del món amb l’esperança de vida més alta: de 86,2 anys en el cas de les dones i de 80,3 per als homes. Concretament, tal com va destacar Garrido, El Poble Nou de Benitatxell és un municipi altament envellit, amb una gran taxa de gent major empadronada. A això se li suma que molts residents estrangers d’edat avançada acudeixen a retirar-se a la població. Per això, “quan ens vam assabentar d’esta xarxa de ciutats amigues de la gent gran vàrem pensar que era un projecte molt interessant i que no podíem quedar-nos al marge d’ell”.

Després de l’obtenció del distintiu, el que segueix ara és la creació de grups focals per organitzar xarrades, reunions i entrevistes amb l’objectiu de conèixer les opinions, necessitats, propostes i consideracions de la gent major de 60 anys per començar a treballar, com va detallar Adrià Llobell, en huit àrees principals: espais a l’aire lliure i edificis, transport, habitatge, respecte i inclusió social, participació activa i treball, comunicació i informació, serveis socials i de salut i participació social.

El Poble Nou ja té una experiència pareguda en este tipus de projectes gràcies al Consell de la Infància i l’Adolescència local i a la declaració de Ciutat Amiga de la Infància per Unicef. El regidor d’Infància, Jorge Pascual, va explicar com ha sigut l’extraordinària experiència de treballar amb els més menuts per fer-los partícips de la vida municipal. “A través dels coordinadors del Consell d’Infància realitzaven trobades i al final del curs acudíem l’alcalde i jo a la última sessió perquè ens plantejaren les seues preocupacions, motivacions i propostes per millorar el poble”.

“Ens sorprenia la seua sensibilitat i empatia, ja que moltes de les seues propostes no sols estaven pensades per als xiquets i xiquetes, sinó que també tenien en compte el benestar de les persones majors”. Una de les iniciatives que van plantejar va ser la instal·lació no sols de jocs per a infants en el futur parc de la plaça de les Pesqueres, sinó també d’una àrea de màquines d’exercicis per a la gent gran.

L’alcalde, per la seua part, va destacar la importància de la seua participació a l’hora de plasmar les necessitats de la gent gran en els futurs projectes municipals. “Moltes de les obres que estem duent a terme o planejant, com ara la remodelació de l’avinguda d’Alacant, la plaça de les Pesqueres, la instal·lació de pilones al carrer Pare Plácido o la futura ampliació de voreres, estan pensades precisament per a millorar el benestar i la seguretat de la ciutadania, especialment de la gent major. Però ara necessitem la vostra opinió per tal de tindre una perspectiva més ampla i adaptada a les vostres necessitats”.

En les pròximes setmanes, els coordinadors del projecte estaran en la plaça del Mercat els dimecres de mercadet per inscriure a les persones interessades en participar. A més, també es pot contactar amb els centres gestors: Serveis Socials (96 649 39 92 ext. 8190 / serveissocials@elpoblenoudebenitatxell.com) o Reinventa’t, projectes educatius (608 39 17 36 / reinventat3@gmail.com).

Pujar