elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Poble Nou de Benitatxell inicia els tràmits per a sol·licitar una ajuda europea per a regular l'accés de vehicles a la cala del Moraig

El Poble Nou de Benitatxell inicia els tràmits per a sol·licitar una ajuda europea per a regular l'accés de vehicles a la cala del Moraig
  • Aquest projecte capdavanter preveu instal·lar barreres en la zona d'aparcament situada en la intersecció de la Carretera de la Cala del Moraig perquè a partir d'aquest punt els visitants únicament puguen accedir a peu

MÉS FOTOS
El Poble Nou de Benitatxell inicia els tràmits per a sol·licitar una ajuda europea per a regular l'accés de vehicles a la cala del Moraig - (foto 2)
El Poble Nou de Benitatxell inicia els tràmits per a sol·licitar una ajuda europea per a regular l'accés de vehicles a la cala del Moraig - (foto 3)
El Poble Nou de Benitatxell inicia els tràmits per a sol·licitar una ajuda europea per a regular l'accés de vehicles a la cala del Moraig - (foto 4)

El passat dilluns 15 de juny, la corporació municipal del Poble Nou de Benitatxell va celebrar via telemàtica un ple extraordinari d'urgència ꟷl'oposició no es va presentar a la sessió telemàticaꟷ per a aprovar la memòria del ‘Projecte de control d'accessos a la cala del Moraig’. Amb això, s'inicien els tràmits per a sol·licitar una ajuda de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). El projecte, que contempla diferents fases d'actuació i que està subvencionat al 50%, va destinat a afavorir el canvi a una economia baixa en carboni en el marc del programa operatiu FEDER de creixement sostenible 2014-2020.

L'augment considerable de visitants que ha experimentat en els últims anys l'enclavament de la cala del Moraig ha posat en perill l'equilibri de l'entorn. En època estival, en dies de molta afluència, s'arriben a concentrar fins a 800 vehicles estacionats. Això provoca no sols un problema de massificació, sinó també de seguretat viària en proliferar l'estacionament il·legal.

Amb l'objectiu de reconduir aquesta situació i aconseguir una major protecció mediambiental de l'entorn, l'equip de govern va posar en marxa el mes d'octubre passat una comissió de treball que, uns mesos després, ha donat com a fruit el disseny d'un pla capdavanter que podria materialitzar-se el pròxim 2021 si el IDAE ho aprova. Aquest projecte contempla no sols la limitació d'aforament en la cala del Moraig, sinó una reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i un estalvi energètic en promoure un menor ús de l'automòbil.

De moment, aquest estiu, davant l'escenari post-covid, s'implantarà una de les mesures contemplades en el programa, consistent en una App de reserva per a vehicles que permet controlar l'aforament de la platja.

El futur projecte

Però el projecte consta de moltes altres intervencions. La principal és la limitació i el control d'accés de cotxes a la cala. Per a això la idea és instal·lar barreres en la zona d'aparcament situada en la intersecció de la Carretera de la Cala del Moraig i la Travessia de la cala. A partir d'aquest punt, els visitants únicament podran accedir a peu. Només es permetrà l'accés de vehicles autoritzats com a ambulàncies i cossos de seguretat, salvament marítim o transport públic.

Per a facilitar el desplaçament dels usuaris fins a la platja, es contempla un servei de microbús llançadora, que realitzarà la connexió des del punt de control d'accés fins a la part baixa del camí. En aquest sentit, perquè puga realitzar el gir, s'han previst dues glorietes. Quant a l'estacionament, s'ha previst la reserva de 250 places per a turismes i de 30 per a motocicletes, així com quatre punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

El projecte té un elevat grau de tecnologia aplicada. Per a estacionar serà necessària la reserva prèvia a través d'una App mòbil o la web municipal. Aquesta fórmula permetrà controlar l'accés de vehicles privats, limitant-los a l'aforament disponible, i informar els usuaris de l'estat d'ocupació en temps real per a evitar desplaçaments en cas de trobar-se complet. També es preveuen panells informatius en les vies d'accés per a desviar el trànsit en cas de no existir disponibilitat d'estacionament.

A més, hi haurà controls monitorats de l'índex de contaminació en l'àrea a través de tres sensors. L'objectiu d'aquests sensors és recollir la informació útil per al seguiment de l'eficàcia de les mesures implantades. I és que aquesta reducció de contaminació cobra especial interés a l'entorn de la cala del Moraig, que està inclosa dins de la Zona Especial de Conservació (ZEC) i del Lloc d'Interés Comunitari (LIC) dels Penya-segats de la Marina Alta, amb un grandíssim valor mediambiental i paisatgístic que alberga fauna i flora protegida.

Gestió sostenible de l'entorn

Després de mesos de treball, per a l'equip de govern al complet l'elaboració d'aquest projecte, que podria fer-se realitat en un futur no gaire llunyà, és un èxit. “Aquestes regulacions permetran realitzar una gestió més sostenible de l'espai, evitant la degradació que venia patint l'entorn natural des de fa uns anys a causa de les aglomeracions”, han assenyalat. A més, s'aconseguirà una major rotació, s'evitarà l'estacionament en zones no permeses, i s'afavoriran hàbits més eficients en detriment de la utilització del vehicle privat, incrementant-se el desplaçament per als vianants, l'ús de la bicicleta en mitjana distància i el transport públic.

Pujar