elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Poble Nou de Benitatxell apren a ballar les danses tradicionals de forma gratuita

El  Poble Nou de Benitatxell apren a ballar les danses tradicionals de forma gratuita
    MÉS FOTOS
    El  Poble Nou de Benitatxell apren a ballar les danses tradicionals de forma gratuita - (foto 2)
    El  Poble Nou de Benitatxell apren a ballar les danses tradicionals de forma gratuita - (foto 3)
    El  Poble Nou de Benitatxell apren a ballar les danses tradicionals de forma gratuita - (foto 4)

    El Poble Nou de Benitatxell aprén a ballar dansar tradicionals. El "Grup de danses Morro Falquí" va impartir una classe gratuïta de la tradicional "dansà" ahir en dos torns de vesprada i nit en la plaça de l'Església. Els assajos dels balls tradicionals es van realitzar al so de la música dels "dolçainers i tabaleters" de la Colla la Llebetjà. El primer va ser per als més menuts. La valuosa tasca de recuperació realitzada pel grup de danses local, i en concret de la seua professora, Isabel Martí, garantix que tots els xiquets i xiquetes del municipi tinguen l'oportunitat de ballar, almenys una vegada en la seua vida, una dansa tradicional així com entrar a formar part del grup si ho desitgen. Recordem que el Grup de Danses Morro Falquí facilita indumentària i instruments necessaris a tots els xiquets i xiquetes que participen cada any en les danses processionals del 22 de juliol, en plenes festes patronals en honor a Santa Maria Magdalena. Els assajos comencen a realitzar-se uns mesos abans en el CEIP Santa Maria Magdalena i van dirigits als xiquets i xiquetes de 7 anys per tal d' assegurar el relleu i que tots els escolars puguen participar quan els arribe el moment. D'aquesta manera, el futur dels balls tradicionals està assegurat en el Poble Nou de Benitatxell.

    El segon torn d'assajos va ser a les 22.00 de la nit i va tindre un gran èxit de participació. L'objectiu era que tots els que ho desitjaren, aprengueren ballar en la gran "dansà" del dia 24 de juliol. Es tracta d'un ball molt vistós i colorit en què participen balladors i balladores de poblacions veïnes que ballen en grups de quatre al llarg de tot el carrer Major al so de la dolçaina i el tabalet. És també un esdeveniment multitudinari que després de pocs anys d'implantació ja forma part de l'ADN festiu del Poble Nou de Benitatxell. Un dels objectius d'aquesta classe "magistral" és mantindre viva la tradició i el folklore valencià.

    Isabel Martí realitza una importantíssima tasca de recuperació de danses tradicionals a la Marina Alta, atresora més de 40 anys d'experiència com a "dansadora" i amb el seu treball potència, fomenta i recupera el folklore, els balls i cançons tradicionals de la comarca que d'una altra manera caurien en l'oblit. És per això que l'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell ha agraït públicament la seua tasca així com la iniciativa del Grup de Danses Morro Falquí per aproximar els balls populars als més xicotets.

    Pujar