elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pedro Arrojo signarà el Pacte Social per l'Aigua al costat de Sí Se Puede Redován i Cambiemos Orihuela

Pedro Arrojo signarà el Pacte Social per l'Aigua al costat de Sí Se Puede Redován i Cambiemos Orihuela
    MÉS FOTOS
    Pedro Arrojo signarà el Pacte Social per l'Aigua al costat de Sí Se Puede Redován i Cambiemos Orihuela - (foto 2)

    Aquest divendres a les 19:00 de la vesprada, en la Biblioteca María Moliner d'Oriola, Pedro Llance, Diputat del Grup Confederal Unidos Podemos i professor emèrit d'Anàlisi Econòmica presentarà l'Acord Social per l'Aigua al costat de Julia Martínez, Directora Tècnica de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua. Aquest acte, en el qual participaran també les candidatures municipalistes de Cambiemos Orihuela i Sí Se Puede Redován, se celebrarà després de la visita del diputat d'Units Podemos als regidors i regidores del Canvi de Finestrat i el Pilar de la Foradada.

    Aquest Acord Social per l'Aigua, impulsat per més de 50 associacions d'àmbit estatal, «està emmarcat en el context del desafiament que suposa el canvi climàtic, d'una banda, i les pressions privatitzadores entorn dels drets de l'aigua», tal com resa el propi text. Dues problemàtiques que fonamenten la necessitat d'una gestió més democràtica de l'aigua.

    Tal com assenyala Pedro Arrojo, expert en Economia de l'Aigua i diputat d'Unidos Podemos, «necessitem unes polítiques hídriques que trenquen amb la vella cultura del formigó i les trames de corrupció entorn de l'aigua». Per açò defensen una Acord que, tal com assenyala el document, "se situa enfront del canvi climàtic, en defensa dels nostres rius i per l'aigua pública, i aspira a promoure un model basat en una gestió més democràtica, transparent, sostenible i justa dels recursos hídrics tant en l'àmbit agrícola com en el relacionat amb el subministrament i sanejament d'aigua potable.»

    L'Acord de l'Aigua cerca detenir els processos de deterioració, apropiació i sobreeexplotació de rius i aqüífers i avançar cap a un desenvolupament sostenible de cada territori. També proposa contenir l'expansió descontrolada i insostenible de demandes hídriques vinculades a la depredació urbanística o el nou regadiu, enfortir jurídicament la regulació del Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament i «acabar amb la corrupció associada a la transformació de l'aigua i els serveis de proveïment i sanejament en grans negocis privats entorn de l'aigua».

    Els seus signants veuen aquest acord especialment rellevant per a la Comunitat Valenciana i la Vega Baixa i recorden que la conca del Segura pateix en aquests moments el major estrès hídric de tota Europa continental. «La xicoteta i mitja agricultura de la comarca, especialment el regadiu tradicional, està sent absolutament asfixiada mentre s'especula i deriven recursos hídrics cap als interessos de la rajola i el gran agronegoci,» explica Karlos Bernabé, regidor de Cambiemos Orihuela. A Oriola i la Vega Baixa posen l'exemple del riu Segura «que segueix patint una contaminació intolerable i està sent absolutament espoliat; alguns sectors polítics parlen de portar aigües d'altres territoris mentre oculten que ens estan robant els nostres propis rius i lliurant la seua aigua a sectors vinculats a l'especulació».

    D'altra banda, respecte a la necessitat de garantir el Dret Humà al Subministrament i Proveïment de l'Aigua, Víctor Ros, edil de Sí Se Puede Redován recorda que «la majoria de municipis de la Vega Baixa tenen privatitzat els serveis de proveïment i sanejament. De fet, Redovà és dels pocs municipis que mantenen l'aigua sota control públic encara que, com a denúncia el regidor, «l'actual govern està intentant, per segona vegada en la història del municipi, privatitzar el servei, després d'un intent fallit en 2010 que va ser paralitzat per un procés de corrupció.»

    Pujar