elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una mirada ‘ultraviolada’ i la lectura d'un manifest posen la guinda a la setmana central del Mes de la dona de Benitatxell

Una mirada ‘ultraviolada’ i la lectura d'un manifest posen la guinda a la setmana central del Mes de la dona de Benitatxell
  • La programació del 8M va arrancar el dilluns 2 de març amb la xarrada ‘Benitatxell: arquitectures de gènere desapercebudes’, a la qual van seguir una caminada, el cinefórum, el teatre ‘Micromaquè?’ o el ‘Diàleg amb l'escriptora Rosa Pastor Carballo’

MÉS FOTOS
Una mirada ‘ultraviolada’ i la lectura d'un manifest posen la guinda a la setmana central del Mes de la dona de Benitatxell - (foto 2)
Una mirada ‘ultraviolada’ i la lectura d'un manifest posen la guinda a la setmana central del Mes de la dona de Benitatxell - (foto 3)
Una mirada ‘ultraviolada’ i la lectura d'un manifest posen la guinda a la setmana central del Mes de la dona de Benitatxell - (foto 4)

Les reivindicacions de les dones van ressonar fort diumenge passat 8 de Març al Poble Nou de Benitatxell. Encara que portaven fent-ho durant tota la setmana. La programació al voltant del Dia Internacional de la Dona, organitzada per la regidoria Igualtat, Polítiques de Gènere i Diversitat, a càrrec de Víctor Bisquert, i l'Associació de les Ames de Casa, va arrancar oficialment dilluns passat 2 de març amb la xarrada ‘Benitatxell: arquitectures de gènere desapercebudes’. La poblera Ana Arbona va fer un recorregut per l'arquitectura del municipi amb perspectiva de gènere i va donar algunes pistes sobre les seues fortaleses i manques.

El dimarts 3, al voltant de mig centenar de dones van participar en la caminada urbana i el posterior berenar que va oferir l'Associació de les Ames de Casa, i el dimecres va haver-hi bingo i xocolate amb mona. La crítica social va aterrar el dijous 5 a la localitat amb una sessió de Cinefórum, en la qual es va projectar la pel·lícula ‘Te doy mis ojos’, de Icíar Bollaín. Després de veure aquest film que retracta la violència de gènere que pateix una dona per part del seu marit, les assistents van debatre sobre diferents aspectes com els patrons del maltractador, el suport (o la falta d'ell, en el cas d'aquesta pel·lícula) de les institucions i els cossos de seguretat, la importància de l'educació i com han canviat les coses en 17 anys (aquesta història és de l'any 2003).

El divendres 6 va comptar amb actes per partida doble. A la vesprada, es va inaugurar l'exposició del concurs Fotodona 2020, que es pot visitar en el Mercat Municipal. El jurat, format per experts del món de l'art, la fotografia i la cultura, va triar l'obra guanyadora i l'accèssit local, que es donaran a conéixer al llarg de la setmana. Després, a la nit, l'humor va prendre el Centre Social amb el teatre ‘Micromaquè?’, que va retratar els micromasclismes amb els quals han de bregar les dones diàriament.

El dissabte va ser el torn de la literatura amb perspectiva de gènere. Els més xicotets van gaudir del contacontes ‘Això diu que era una dona…’, activitat a la qual va seguir el ‘Diàleg amb l'escriptora Rosa Pastor Carballo’. Amb la moderació de Marina Gilabert, l'autora d'arrels pobleres va parlar de la seua etapa com a professora a la Universitat de València i les traves que va haver de sortejar pel fet de ser dona en un sector eminentment masculí. També va fer un recorregut per la seua obra i els records d'infància al Poble Nou de Benitatxell, on el seu avi va ser secretari de l'ajuntament. Ja a la vesprada, va haver-hi sessió de ‘Dona i Música’ amb el concert del Grup Polifònic Ars Nova a l'església Santa María Magdalena.

Aquesta intensa setmana va concloure el diumenge 8 de Març amb el taller ‘Amb les ulleres ultraviolades’ i la lectura d'un manifest. En el taller, els participants van fabricar unes ulleres ultraviolades per a veure la vida amb una altra mirada. Unes ulleres carregades de simbolisme que van convidar a detectar les desigualtats socials entre homes i dones i que van permetre percebre les situacions injustes, de desavantatge, menyspreu, etc. cap a la dona i aconseguir qüestionar els valors androcèntrics. Finalment, diverses joves del municipi van donar lectura al manifest, que va reivindicar la plena igualtat de drets i condicions de vida de les dones. “Ens volem lliures, vives, feministes, combatives i rebels. Hui, la vaga feminista no acaba: seguirem fins a aconseguir el món que volem”, van clamar.

La programació continua

La programació continuarà durant tot el mes. Durant els tres següents divendres, les cites se centraran en el teatre, l'humor i el cinema. El 13 de març, a les 20.00 hores en el Centre Social, serà la representació del teatre ‘Trobadores’ i, a continuació, es farà el lliurament oficial dels premis del V concurs Fotodona. El següent divendres, 20 de març, hi haurà un taller d'apoderament femení, ‘Humor en temps regirats’, a les 19.00 hores en el Centre Social. I el dia 27, a les 19:00h en el Centre Social, serà la presentació del projecte ‘Les nostres mares. Memòria dels dones del Poble Nou de Benitatxell’, un documental que la regidoria d'Igualtat està començant a produir i que veurà la llum al juliol.

Finalment, la II Cursa de la dona, que en la seua primera edició va comptar amb un gran èxit, tancarà la programació del Mes de la Dona el diumenge 29 de març. Les pobleres i dones de la comarca es calçaran les sabatilles d'esport i caminaran o correran per la igualtat. A més ho faran també per una causa solidària, ja que els fons recaptats aniran destinats a Aprosdeco (Associació Pro Deficients Psíquics de Dénia i Comarca Marina Alta). Les inscripcions es poden realitzar en www.somesport.com o presencialment en l'Oficina de Turisme (C/ Mercat, 1).

Pujar