6 de juliol de 2020 6/7/20

Marta Martín (Cs): “La radicalització de Sánchez ens obliga a manar-ho un temps al racó de pensar”

Marta Martín (Cs): “La radicalització de Sánchez ens obliga a manar-ho un temps al racó de pensar” - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Marta Martín (Cs): “La radicalització de Sánchez ens obliga a manar-ho un temps al racó de pensar” - (foto 2)

  Marta Martín (Alacant, 1972) és diputada de Ciutadans en el Congrés des de 2015, ja que opta a revalidar diumenge que ve com a cap de llista de la formació taronja per Alacant. 

  Llicenciada i doctora en Ciències de la Informació, Martín compagina la seua carrera política amb la càtedra de Deontologia publicitària i Teoria de la informació en la Universitat d'Alacant. Encara que des de 2015 forma part de Ciutadans, va iniciar la seua trajectòria política amb UPyD, on va arribar a concórrer en les eleccions europees de 2014. Després d'abandonar la formació de Rosa Díez i ser elegida diputada de Ciutadans, va anar també portaveu de la Comissió d'Educació i Esport i portaveu adjunta de la Comissió d'Igualtat.

  En elperiodic.com hem parlat amb Martín sobre els interessos dels valencians representats a Madrid, el Govern de Pedro Sánchez, les prioritats de Ciutadans, o possibles pactes després del 28 d'abril.

  PREGUNTA. Com a alacantina que ha format part del Congrés dels Diputats i opta a revalidar el seu lloc, quins interessos de la Comunitat Valenciana ha defensat i defensarà a Madrid?

  RESPOSTA. En primer lloc, uns interessos que són comuns a tots els espanyols. Els valencians estem preocupats en bona part per les mateixes qüestions que la resta dels nostres conciutadans: tindre els mateixos drets en qualsevol part del territori, que la nostra sanitat no es veja col·lapsada per les llistes d'espera, la necessitat d'una reforma educativa, acabar amb la xacra de l'atur i de la precarietat laboral o que les nostres pensions estiguen garantides. En concret, en aquests anys jo crec que he tingut un paper rellevant en tot el que té a veure amb la formació i amb l'educació en aquest país. He sigut ponent del pacte social i polític per l'educació i també he sigut ponent del pacte d'Estat contra la violència de gènere, essencial per a combatre una xacra que afecten les dones de totes les províncies. De manera més concreta en relació amb Alacant, crec que hem de batallar per aconseguir una reforma del finançament autonòmic que el PP i el PSOE s'ha negat a fer durant anys. I perquè determinades infraestructures s'acaben d'una vegada: necessitem amb urgència el Corredor Mediterrani i la connexió de l'aeroport amb Elx i Alacant. 

  P. Considera que estan ben representats els interessos dels valencians amb Ciutadans a Madrid?

  R. Crec que en el poder legislatiu, i amb nosaltres sí que estan representats els interessos de la Comunitat Valenciana. A les proves em remet. Convide als ciutadans al fet que revisen les pàgines del treball que han fet els seus representants en la Cambra baixa. Crec que els diputats de Ciutadans ens hem deixat la pell i hem sigut molt conscients que cada vegada que realitzàvem o votàvem una iniciativa estàvem representant a molta gent d'aquesta Comunitat. La imposició lingüística, problemes concrets de l'aigua, o la invasió de la xylella són temes que s'han debatut a nivell nacional perquè nosaltres els hem portats al Congrés. En canvi, ni el Govern de Rajoy ni el Govern de Sánchez han sigut especialment sensibles als interessos i les demandes dels valencians. 

  P. El model de finançament autonòmic ha sigut una de les qüestions més debatudes tant a Madrid com en la Comunitat. Molts pensaven que amb el Govern de Sánchez s'arribaria a un acord, però no ha sigut així. Des de Ciutadans confien en els socialistes per a un nou model de finançament?

  R. No s'ha arribat a un acord amb el Govern de Sánchez, perquè com ha reconegut el mateix Pedro *Duque, mai van tindre gens d'interés a reformar la Llei orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). El PP tampoc ha volgut mai, i en això sí es posen d'acord. Si nosaltres vam governar ens comprometem a impulsar aquesta reforma tan necessària per a la Comunitat Valenciana.

  P. Quin model de finançament proposa Ciutadans?

  R. Un model transparent, fixat amb criteris tècnics d'acord a paràmetres objectius i sobretot, negociat multilateralment amb les 17 comunitats autònomes i no de forma bilateral i a porta tancada com s'ha fet durant molts anys.

  P. Respecte a la resta de la proposta electoral, quins seran les prioritats de Ciutadans en la pròxima legislatura?

  R. Per a nosaltres la revolució educativa és una prioritat. A més de la formació, que condiciona el futur d'un país, creiem importantíssim modernitzar el mercat laboral, i garantir la cohesió territorial perquè tots els ciutadans siguem lliures i iguals. Òbviament en aquests moments tenim la urgència derivada de l'intent del colp d'estat que s'ha intentat donar a Catalunya. 

  P. Vostés advoquen per la unitat d'Espanya i per deixar de dialogar i pactar amb els independentistes. Quina solució plantegen per al conflicte català?

  R. Respecte escrupolós a l'Estat de dret: sense ell no hi ha democràcia. Dins l'Estat de dret caben múltiples posicions, fora de la Constitució i del respecte a la legalitat, cap. 

  P. Recentment ha sigut polèmica la mort assistida d'una dona amb esclerosi múltiple. Si Ciutadans arriba al Govern, proposaran legalitzar l'eutanàsia?

  R. Nosaltres proposem obrir un debat seriós sobre aquesta qüestió, garantir prèviament les cures al final de la vida en igualtat en tot el territori i que no es perpetuen les diferències que tenim en viure: no pot ser que depenent de la comunitat en la qual naixes tingues uns drets vitals diferents, i això és extensible a l'educació i a la sanitat, i que aquestes diferències es vulguen perpetuar també en el final de la vida d'una persona i després de la seua defunció, vegeu l'impost de successions. 

  P. Al seu partit se li ha criticat que es posicione a favor de la gestació subrogada o de regular la prostitució. Què diria als qui opinen que aquestes mesures donen suport a la mercantilització del cos de la dona?

  R. Que precisament deixar a les dones i als xiquets desprotegits és amagar el cap i deixar aquests temes sense regulació. Nosaltres estem completament en contra dels ventres de lloguer, per això volem fer una llei per a la gestació per subrogació, que garantisca els drets dels pares, de les gestants i dels xiquets. El mateix amb la prostitució.

  P. Albert Rivera ha repetit en diverses ocasions que no pactarà amb el PSOE. Tampoc ho faran si els vots dels socialistes els permeten formar part del Govern?

  R. El sanchisme s'ha allunyat completament dels valors d'un partit de centre esquerra. La radicalització experimentada de Sánchez i la seua falta de defensa de la cohesió territorial ens obliga a manar-ho un temps al racó de pensar. I que recapacite sobre què vols ser de major. És impossible pactar amb un *sanchismo radicalitzat que negocia amb els que volen trencar Espanya i que negocia amb els populistes els pressupostos. Per això hem dit que no pactarem amb el PSOE. 

   P. A molts votants de PP, Vox i fins i tot Ciutadans els sedueix la idea d'un possible Govern de les tres formacions, mentre uns altres els han acusat de pactar amb l'extrema dreta. Entrarien en un Govern amb Vox o repetirien el pacte d'Andalusia?

  R. Nosaltres no hem pactat en cap territori amb Vox. Nosaltres hem tendit la mà al Partit Popular i hem fet un pacte de govern amb ells a Andalusia. Ciutadans és un partit d'extrem centre.

  P. Al fil de la pregunta anterior, algunes persones consideren que amb el pas del temps Ciutadans ha deixat de costat el centre esquerra i s'ha convertit en un partit més de dretes. Com valoren que ho engloben al costat de PP i Vox?

  R. Nosaltres som un partit d'extrem centre. Un partit liberal progressista que ha demostrat tindre cintura i responsabilitat per l'estabilitat d'Espanya, fent un acord d'investidura amb el partit socialista i pràcticament el mateix acord amb el Partit Popular. Nosaltres hem pactat polítiques liberals progressistes, de centre.

  P. També han acusat Ciutadans de ser equidistant per a intentar acontentar l'esquerra i a la dreta. Creu que aquesta indefinició els passarà factura en les eleccions?

  R. Crec que en aquests moments som el partit que ha demostrat més generositat a Espanya. Posant com a condició les nostres polítiques en els acords d'investidura, hem hagut de negociar tant amb la dreta com amb el partit socialista. Em fa molta gràcia que es puga criticar aquesta defensa de polítiques socials, quan hi ha partits nacionalistes que han estat durant 40 anys pactant amb uns i amb uns altres però no per una defensa de l'interés general, sinó per a posar el cassó.

  P. Després d'anys de bipartidisme, considera que s'han acabat els governs en solitari? Veu a Ciutadans al capdavant del pròxim Govern d'Espanya?

  R. Per descomptat. Crec que el bipartidisme està esgotat, perquè no és la solució si no el problema, i crec que Ciutadans és el partit que ha de governar. De fet crec que és l'únic partit que en aquests moments ofereix raons per a tornar a creure a Espanya. 

  P. El lema de campanya de la seua formació és “Anem! Ciutadans”, que recorda al moviment En marxe! de Macron. Per què han triat aquest lema?

  R. Jo no estic en les decisions del comité electoral, la qual cosa sí que puc dir és que ha sigut un dels missatges que ens hem manat per WhatsApp quan es van convocar les eleccions. Reflecteix el sentiment que tenim en aquests moments, vinga ciutadans!, ara o mai, guanyarem! 

  P. Ciutadans ha viscut la seua primera legislatura en Les Corts aquests últims quatre anys. Com valora el Govern valencià del Pacte del Botànic?

  R. Crec que sigut un desastre: han ideologitzat tota la seua pèssima gestió. La frase que millor reflecteix el que han fet és que van vindre a rescatar persones i només s'han rescatat a ells mateixos.

  P. Descarten al PSOE per a formar un nou pacte de Govern que incloga als socialistes i a Ciutadans?

  R. Ho hem dit per activa i per passiva, amb Sánchez o amb el seu alumne més avantatjat, Ximo Puig, no es pot pactar.

  P. L'última enquesta del CIS assegura que el PSOE tornaria a governar i situa a Ciutadans com a tercera força política. Li hauria beneficiat més al seu partit celebrar les eleccions al maig? Quina valoració fan d'aquestes enquestes?

  R. Les enquestes, són enquestes, una foto fixa en un moment. Però les enquestes del CIS són un acudit, Sánchez ha desprestigiat aquest organisme totalment posant als seus *amigachos. I respecte a la data de les eleccions, no sé el que hauria pogut passar ni en un altre moment ni en altres circumstàncies. 

  P. Les enquestes també mostren una clara irrupció de Vox en el Congrés. A què creu que es deu i com afecta a Espanya que emergisca aquesta força política?

  R. Crec que *Vox està recollint molts vots de descontentaments. En una altra legislatura va succeir amb Podemos. Però aquests partits populistes que no tenen un programa fonamentat i que en el cas de Vox ni tan sols s'atreveix a anar als mitjans per a poder explicar-ho, poden ser un gran fiasco. Als fets em remet: a Andalusia els de representants públics que tenen en diverses ocasions no han sabut ni què votar. Ull, perquè amb eslògans no es legisla. I el vot val per a quatre anys. 

  P. Persones de tots els pobles de la Comunitat lligen elperiodic.com Com convenceria als lectors d'una xicoteta localitat valenciana que han de votar a Ciutadans?

  R. Crec que, a diferència d'altres forces polítiques, nosaltres no tenim un passat del qual avergonyir-nos. No hem defraudat. I a diferència dels populistes, sí que tenim un històric: el del nostre treball seriós amb un bon equip en les institucions, tant en el Congrés, com en la Generalitat com en els municipis en els quals estem presents, cada vegada més. Que miren també el que estem fent a Andalusia, on estem donant la volta a un sistema enquistat i caduc de més de 30 anys.

  Pujar