elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’escriptor Josep Colomer apropa als poblers ‘Les espines del peix’ i la seua similitud amb El Poble Nou de Benitatxell

L’escriptor Josep Colomer apropa als poblers ‘Les espines del peix’ i la seua similitud amb El Poble Nou de Benitatxell
  • L’autor es va mostrar molt content de poder presentar el llibre en el seu poble i va manifestar una gran complicitat amb el públic

MÉS FOTOS
L’escriptor Josep Colomer apropa als poblers ‘Les espines del peix’ i la seua similitud amb El Poble Nou de Benitatxell - (foto 2)
L’escriptor Josep Colomer apropa als poblers ‘Les espines del peix’ i la seua similitud amb El Poble Nou de Benitatxell - (foto 3)
L’escriptor Josep Colomer apropa als poblers ‘Les espines del peix’ i la seua similitud amb El Poble Nou de Benitatxell - (foto 4)

Els veïns i veïnes del Poble Nou de Benitatxell viatjaren el passat dijous per la vesprada al món de Benià, el poble fictici entorn al qual giren les històries de ‘Les espines del peix’, obra del pobler Josep Colomer. La novel·la ha estat guanyadora del Premi Octubre Andròmina de Narrativa 2019, els guardons més importants de les lletres valencianes.

L’autor es va mostrar molt content de poder presentar el llibre en el seu poble i va manifestar una gran complicitat amb el públic. A l’acte assistiren l’alcalde, Miguel Ángel García, el regidor de Cultura, Víctor Bisquert, i la bibliotecària del municipi, Lola Bolufer. Tots tres van fer una xicoteta introducció sobre l’autor i sobre el llibre. Josep Colomer és llicenciat en Filologia Catalana i treballa com a professor a Xàbia. Des de fa molts anys ha estat vinculat al món de la cultura del Poble Nou de Benitatxell. Va escriure ‘Arquitectura tradicional del Poble Nou de Benitatxell’, primer Premi Puig Llorença d’Investigació. També va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament durant diverses legislatures.

Colomer va narrar als assistents les similituds de ‘Les espines del peix’ i de Benià amb El Poble Nou de Benitatxell. “En qualsevol obra el que fa l’autor és transferir les seues vivències i la seua experiència vital”, va afirmar. I en Benià està plasmada eixa identitat poblera. Els paisatges, entre muntanyes, camps de vinyes i penya-segats ben bé podrien ser els del Poble Nou. Però també els de Xàbia, Teulada, Ondara, Pedreguer, Pego... o qualsevol altre poble de la Marina Alta. “Veureu paisatges, modificats o transformats, que són els nostres. Benià podria estar situat entre Ifac, Bèrnia i el Montgó”, va revelar l’autor.

No obstant, va matisar, “les històries de Benià són de Benià”. Hi ha moltes vivències personals i records, però narrats d’una manera fictícia. “En ‘Les espines del peix’ estan les meues vivències. Però les he falsificat, les he embolicat, he creat personatges que segurament podreu reconèixer en algú que coneixeu”.

L’escriptor també va contar al públic com va ser el procés d’escriptura del llibre i el fet que, una vegada traçades les narracions, van estar tancades en un calaix 10 anys. Sort que, de manera casual, les va presentar als Premis Octubre i han pogut vore la llum per a delit de tots els poblers i pobleres, que ara tenen una nova impremta identitària que mostrar a la resta del món.

Pujar