elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament presenta el llibre 'Un romanç per a la Festa. L'ambaixada de Modest Mora. Callosa d'en Sarrià, 1860'

L'Ajuntament presenta el llibre 'Un romanç per a la Festa. L'ambaixada de Modest Mora. Callosa d'en Sarrià, 1860'
    MÉS FOTOS
    L'Ajuntament presenta el llibre 'Un romanç per a la Festa. L'ambaixada de Modest Mora. Callosa d'en Sarrià, 1860' - (foto 2)

    La Casa de Cultura acollirà divendres que ve, 5 d'octubre, la presentació del llibre 'Un romanç per a la Festa. L'ambaixada de Modest Mora. Callosa d'en Sarrià, 1860', dels historiadors Carles Tasa Berenguer i Joaquín Ronda Pérez. L'acte de presentació, que començarà a les 19.30 hores, serà a càrrec de José Vicente Fuster Montiel i de Fernando Domene Verdú, el primer com aficionat a la història de les festes de Callosa d'en Sarrià, i el segon com a expert en ambaixades de les festes de Moros i Cristians de la Comunitat.

    El llibre presenta la reproducció facsímil i la transcripció del manuscrit original de l'ambaixada que es recita des de fa més de segle i mig, sense apenes variacions, en les festes de moros i cristians callosines.

    L'edició del romanç es complementa amb una biografia de Modesto Mora, que insisteix en les condicions socials, familiars i professionals d'aquest personatge relacionades amb l'elaboració de l'ambaixada. La vida de Modesto Mora s'acompanya de les semblances personals d'altres escriptors d'ambaixades coetànies, com ara les d'Alcoi, Muro, Ontinyent o la Vila Joiosa, de manera que es proporciona una visió conjunta de les característiques intel•lectuals d'aquests autors i de l'espírit del temps en què la gran majoria de les ambaixades valencianes foren escrites.

    A més, el volum inclou un segon bloc temàtic amb la descripció d'uns quants factors que estan en el rerefons del sorgiment de la festa de moros i cristians a Callosa, molts dels quals són desconeguts: l'epidèmia de còlera del 1855, el context de la guerra d'Àfrica del 1859-1860, l'existència en el municipi d'una iconografia anterior a la festa que la preparava ideològicament o la proclamació del dogma de la Immaculada en el rerefons d'un culte exacerbat a la Mare de Déu, base religiosa de la celebració.

    El tercer i últim apartat del llibre és un estudi dels arrels culturals de l'ambaixada de Callosa, com ara els plecs de cordell, els romanços literaris o la història oficial, i de la instrumentalització que les elits decimonòniques espanyoles van fer d'aquests textos com a un element de nacionalització popular mitjançant la divulgació d'uns quants mites històrics.

    La publicació del llibre ha sigut subvencionada per l'Ajuntament de Callosa d'en Sarrià, amb l'objectiu de donar a conèixer l'origen de la cultura i les tradicions del poble.

     

    Pujar