elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fusió de balls a Benitatxell amb l’intercanvi folklòric entre el Grup de Danses Morro Falquí i el Grup Puig de Bonany de Petra

Fusió de balls a Benitatxell amb l’intercanvi folklòric entre el Grup de Danses Morro Falquí i el Grup Puig de Bonany de Petra
  • Les agrupacions oferiran mostres de ball de bot mallorquí i ball tradicional valencià

MÉS FOTOS
Fusió de balls a Benitatxell amb l’intercanvi folklòric entre el Grup de Danses Morro Falquí i el Grup Puig de Bonany de Petra - (foto 2)
Fusió de balls a Benitatxell amb l’intercanvi folklòric entre el Grup de Danses Morro Falquí i el Grup Puig de Bonany de Petra - (foto 3)
Fusió de balls a Benitatxell amb l’intercanvi folklòric entre el Grup de Danses Morro Falquí i el Grup Puig de Bonany de Petra - (foto 4)
Fusió de balls a Benitatxell amb l’intercanvi folklòric entre el Grup de Danses Morro Falquí i el Grup Puig de Bonany de Petra - (foto 5)

Este dissabte 2 de setembre, el carrer La Pau del Poble Nou de Benitatxell es vestirà de tradició amb l’intercanvi folklòric que ha organitzat el Grup de Danses Morro Falquí amb la col·laboració de l’Ajuntament. L’agrupació local farà d’amfitriona a casa acollint al Grup Puig de Bonany de Petra (Mallorca), que farà gala d’una mostra de ball de bot mallorquí. El grup pobler ja va estar a Petra a setembre del passat any i ara els tocarà als petrers i petreres conèixer El Poble Nou de Benitatxell.

El Grup Puig de Bonany va néixer a Petra l’any 1980 de la mà d’un grup de persones que volien fomentar el ball i la cultura popular mallorquina. Durant els 43 anys d’història, el grup ha realitzat ballades populars i mostres de ball arreu de Mallorca, així com també diversos intercanvis amb poblacions com El Poble Nou de Benitatxell, Dénia, Xàbia, Pedreguer, Barcelona, Menorca, Múrcia, etc. També ha col·laborat amb programes de televisió com Trau Trenat, 971 Balears i Cinc dies.

Dins la seua trajectòria, també ha realitzat cinc enregistraments mostrant les peces musicals més tradicionals de Mallorca i d’altres de creació pròpia. Actualment el grup està format per 35 persones entre músics, balladores i balladors, i aproximadament 50 xiquets i xiquetes entre dos i dotze anys que formen l’Escola de Ball.

Pel que fa al grup de danses local Morro Falquí, inicia la seua trajectòria a l’any 2005 amb la proposta de l’Ajuntament d’incloure l’aprenentatge i la restauració de les danses tradicionals valencianes a l'Escola de Música i Dansa Municipal.

A l'estiu de 2008, després de molts anys, els balladors i balladores del Poble Nou recuperen les danses al Carrer Major acompanyats per la música de tabalet i la dolçaina. És al desembre de 2009 quan es formalitza l'associació cultural Grup de danses Morro Falquí amb l'objectiu principal de reproduir les melodies i balls del Poble Nou, la manera de vestir a l'antiga, així com la continuïtat de tota l'herència rebuda de les generacions precedents per tal de cuidar i transmetre aquest llegat amb molta estima.

Des de l'any 2013, el Grup balla danses rituals o processional en les festes patronals de Santa Maria Magdalena, fent-les extensives als escolars del Poble Nou, i en altres esdeveniments del calendari pobler, com el 9 d’Octubre o el Mitjafava Fest, entre d’altres. També ha organitzat diades comarcals de balladors, intercanvis amb altres grups i aplecs de danses infantils.

Però sens dubte, el projecte més personal i important que organitza l'agrupació és el festival cultural Falqui Folk, que des de 2017, cada any pel mes de juliol, recupera antigues tradicions del Poble Nou de Benitatxell amb concerts, mostres de danses, exposicions i participació del veïnat i visitants.

 

Pujar