elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un Espai Jove, un gimnàs o una millor xarxa de transport públic, algunes de les demandes de la joventut de Benitatxell

Un Espai Jove, un gimnàs o una millor xarxa de transport públic, algunes de les demandes de la joventut de Benitatxell
  • L’Ajuntament ha aprovat el primer Pla Jove, que recull les accions i les línies estratègiques per a les polítiques de joventut en el municipi els propers quatre anys

  • Per a conèixer les necessitats i reivindicacions dels i les joves s’han realitzat enquestes i dinàmiques de grup com l’Opina Jove o el Fòrum Jove

MÉS FOTOS
Un Espai Jove, un gimnàs o una millor xarxa de transport públic, algunes de les demandes de la joventut de Benitatxell - (foto 2)
Un Espai Jove, un gimnàs o una millor xarxa de transport públic, algunes de les demandes de la joventut de Benitatxell - (foto 3)

L’Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell ha aprovat el Pla Jove 2023-2026, un document que té com a objectiu situar en l’eix central als i les joves del municipi com a agents de transformació social, identificant així les seues necessitats.

El Pla Jove del Poble Nou de Benitatxell, fruit de la cooperació de la Regidoria de Joventut, el personal tècnic especialitzat i el jovent del municipi, és el document on es recullen les accions i les línies estratègiques que conformaran les polítiques de joventut en el municipi durant els propers quatre anys. Aquest treball s’ha creat amb dos objectius. Per una banda, conèixer la realitat juvenil i analitzar les seues demandes i, per una altra, implementar i orientar les polítiques de joventut d’acord amb les seues necessitats.

Tal i com ha assenyalat la regidora de Joventut, Mayte Roldán, “presentar este pla suposa acceptar que la joventut forma part activa del nostre municipi i, per tant, han de ser partícips en la creació de les seues polítiques. Per això, és fonamental seguir treballant activament amb elles i ells pels seues drets i deures. Els i les joves són una part importantíssima del motor de la nostra societat, i és fonamental atorgar-los el seu reconegut lloc”.

El document va començar a treballar-se a abril de 2023, després de la incorporació de la nova tècnica de Joventut, Carmen Colomer. La primera fase del pla va consistir en la recollida de dades, com ara les condicions sociodemogràfiques, la realitat del territori, els recursos i serveis existents, etc. Una vegada aconseguida esta informació es va passar a realitzar enquestes a les persones joves, dividides en dos grups d’edats: de 12 a 17 anys i de 18 a 30 anys.

També es va entrevistar a responsables polítics i professionals que treballen amb les persones joves. En les entrevistes van participar les regidores i regidors de Joventut, Festes, Esports, Cultura, Educació i Infància i Adolescència. També la Treballadora Social, la Psicòloga, el tècnic de Cultura i el coordinador d’Esports.

Per últim, al mes de setembre es van realitzar dos dinàmiques per a treballar amb les joves les propostes que van sorgir en les enquestes: l’Opina Jove, que es va dur a terme amb joves d’entre 12 i 17 anys a l’IES Teulada, i el Fòrum Jove, que es va celebrar amb un tardeo a la plaça del Mercat amb la joventut d’entre 18 i 30 anys i diversos responsables polítics del consistori.

Un poble amb gran varietat d’actes culturals i lúdics, però sense Espai Jove

Les enquestes van aportar unes primeres dades i informacions valuoses sobre les necessitats juvenils al municipi. Com a aspectes positius, entre d’altres coses, els joves de 12 a 17 anys van destacar que El Poble Nou de Benitatxell és un municipi menut i tranquil, cosa que fa que la gent es conega i es relacione, i un poble bonic i amb espais naturals per a gaudir. També les activitats d’oci que tenen lloc en el municipi i els espais per a la realització d’activitats esportives. No obstant, quant als aspectes negatius, van posar de manifest la manca d’espais d’oci juvenils on poder reunir-se i passar temps i de millors combinacions de transport públic.

Pel que fa al jovent d’entre 18 i 30 anys, d’igual manera que els seus homònims de menor edat, van coincidir en destacar com a aspecte negatiu la carència d’espais juvenils i la necessitat de crear una xarxa de transport públic adequada, creant carrils bici i aparcaments públics accessibles, a més d’incloure la necessitat de millora i el manteniment dels espais públics en les seues apreciacions.

Com a aspectes positius, la cultura és un dels factors que més els agrada, ja que consideren que cada vegada s’està tenint més en compte i s’està incentivant la participació ciutadana i la diversitat amb accions feministes o les activitats relacionades amb el Dia de l’Orgull LGTBIQ+.

Per últim, quant a problemàtiques socioeconòmiques, els dos grups d’edat valoren desfavorablement la situació del mercat laboral. Consideren que iniciar-se en el món laboral cada vegada és més complicat. Disposen de la formació adequada però, al finalitzar els estudis, com no tenen experiència, no troben oportunitats laborals que no siguen precàries. A més, consideren que els estudis són molt exigents i suposen una pressió social constant, però, a l’hora d’aconseguir un treball, les oportunitats no estan en  concordança amb l’esforç realitzat.

Un gimnàs, un rocòdrom o un coworking, algunes de les propostes

L’Opina Jove i el Fòrum Jove van anar un pas més enllà i van donar forma a les preocupacions plasmades en les enquestes amb propostes concretes. Les i els joves de 12 a 17 van plantejar millores com ampliar les pistes de pàdel i crear-ne d’atletisme i bàsquet, crear un espai jove d’oci amb jocs de taula, ping-pong, billar, taules d’estudi, etc.; ampliar l’horari de la biblioteca per les vesprades i posar més ordinadors, fer parcs per als joves i no només infantils, ajudes de lloguer, més horaris i línies d’autobusos o transport gratuït per als joves del poble.

Els participants del Fòrum Jove van demanar la creació d’un Espai Jove, la construcció d’un espai multifuncional on poder realitzar concerts, teatres o altres tipus de propostes culturals, un gimnàs amb una dotació de màquines i material, un rocòdrom, tornar a posar en marxa l’Assemblea de Joves, un espai d’estudi amb horari continuat i connexió wifi, incentius econòmics per al lloguer i la compra d’habitatge o donar facilitats per a l’obtenció d’habitatge en el nucli urbà, ajudes per a persones joves emprenedores o un espai coworking.

Pujar