elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dissenyen materials capaços d’eliminar substàncies radioactives nocives per a l’organisme

Dissenyen materials capaços d’eliminar substàncies radioactives nocives per a l’organisme
  • Després de sis anys de treball, experts de Portugal, el Regne Unit, França, Hongria, Grècia, Eslovàquia, Moldàvia, Ucraïna i el Kazakhstan posen fi al projecte europeu NanoMed liderat per la Universitat d’Alacant

La Universitat d’Alacant (UA) ha conclòs amb èxit el projecte europeu «Nanoporous and nanostructured materials for medical Applications», NanoMed, coordinat pel Laboratori de Materials Avançats (LMA) del Departament de Química Inorgànica. Després de sis anys de treball amb més d’una dotzena de socis del món acadèmic i del sector industrial de països com Portugal, el Regne Unit, França, Hongria, Grècia, Eslovàquia, Moldàvia, Ucraïna i el Kazakhstan, el consorci ha desenvolupat materials aptes per a l’ús humà capaços d’adsorbir toxines radioactives de l’organisme.

L’equip de treball s’ha centrat en el desenvolupament de materials adsorbents a partir de la combinació de carbó activat, pectines i zeolites per al tractament de problemes de salut provocats per l’exposició prolongada a fonts de radiació externa o contaminants radioactius. Aquest és un problema particularment greu en dos dels països que hi han participat, Ucraïna i el Kazakhstan, concretament a la zona de Txernòbil, on es va produir un accident nuclear el 1986.

A escala de laboratori, els socis de NanoMed han pogut comprovar l’efectivitat de nanomaterials de carbó activat capaços d’eliminar isòtops radioactius en cas d’accident nuclear o per exposició prolongada a radiació ionitzant (radioteràpia). A més, segons el líder del projecte, l’investigador del Laboratori de Materials Avançats (LMA) de la UA Joaquín Silvestre, «després de tot aquest treball col·laboratiu també s’han pogut desenvolupar suplements alimentaris amb pectines que ajuden a eliminar substàncies nocives com ara metalls pesants. Aquest producte ja s’ha començat a comercialitzar en zones d’Ucraïna i Rússia, països molt exposats a la radioactivitat».

És la primera vegada que la Universitat d’Alacant ha coordinat, en el marc de finançament H2020, una acció Marie Sklodowska Curie RISE (Research and Innovation Staff Exchange) a fi de reforçar la col·laboració internacional en R+D+I per a respondre a reptes mundials globals per mitjà de l’intercanvi de coneixement i idees que acosten la investigació bàsica al mercat. L’última reunió del projecte es va celebrar el mes de novembre passat a Budapest. «Encara que no hem pogut tancar el projecte a Txernòbil com estava previst abans que arrancara la guerra a Ucraïna, estem contents perquè el projecte ha finalitzat amb èxit malgrat les dificultats desencadenades per la covid i la guerra.»

Laboratori de Materials Avançats

El Laboratori de Materials Avançats (LMA) del Departament de Química Inorgànica de la UA té més de trenta anys d’experiència en el disseny de materials de carbó per a un ampli rang d’aplicacions, des d’adsorció i separació de gasos fins a l’alliberament de fàrmacs. De fet, des del 2020 el Departament de Química Inorgànica també forma part del projecte «Novel Composites based on cerium oxide nanoparticles and carbon enterosorbents for acute radiation sickness», en el marc de l’OTAN, Convocatòria de Propostes de Ciència per a la Pau i la Seguretat (SPS), per a minimitzar els danys provocats per radiacions.

 

Pujar