elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Després del COVID-19 arriba la rehabilitació: feblesa muscular i dolors neuropàtics, les conseqüències més comunes

Després del COVID-19 arriba la rehabilitació: feblesa muscular i dolors neuropàtics, les conseqüències més comunes
  • L'Hospital General d'Alacant crea el projecte #Fisiocuidados per a la rehabilitació del pacient amb Covid-19

El Servei de Rehabilitació i la Unitat de Fisioteràpia de l'Hospital General Universitari d'Alacant han creat el projecte “#Fisiocuidados” per a contribuir, des del seu àmbit, i gràcies a l'ajuda de les noves tecnologies, a la millora dels pacients amb Covid-19.

Les persones infectades pel Sars-CoV-2 poden patir, entre altres problemes de salut, alteracions del patró ventilatori, feblesa muscular i dolors neuropàtics, per estar molt temps *intubados, encamados o ingressats. “Per això, s'ha creat aquesta iniciativa audiovisual, que pretén servir de suport al tractament hospitalari o ambulatori que, des de Rehabilitació i Fisioteràpia, s'ofereix a aquests pacients i, en definitiva, suposa un complement al treball que han desenvolupat els equips Covid que estan en primera línia”, ha assenyalat el cap del Servei de Rehabilitació, el doctor José María Climent.

Així, des del Servei de Rehabilitació i Fisioteràpia s'ha elaborat una sèrie de vídeos, amb els seus respectius tríptics informatius, l'objectiu dels quals és potenciar la rehabilitació del pacient ingressat amb Covid-19. En ells s'inclouen, d'una banda, exercicis que poden ajudar a reduir la sensació de dificultat respiratòria (dispnea), com són la respiració abdominal o diafragmàtica i la respiració costal alta i baixa en diferents posicions.

Per un altre, es troben vídeos que pretenen ajudar el pacient a mantindre els músculs i articulacions actius, “amb la particularitat que ofereixen una estratificació o graduació de l'exercici, per a adaptar-se a pacients que poden realitzar-lo dempeus, asseguts, en llit, etc.”, ha subratllat el doctor Climent. Entre ells, es troben canvis de pes, flexions de braços, extensions de maluc, esquats, exercicis de turmell, taló i cuádriceps, girs de nina...

Tota aquesta informació està disponible en la web d'infermeria Cuidats 2.0 (cuidados20.san.gva.es), en una secció específica que s'ha creat per a albergar el material del projecte #Fisiocuidados.

Consulta telemàtica i virtual

Així mateix, el Servei de Rehabilitació i la Unitat de Fisioteràpia han adaptat el seu treball des de l'inici de la pandèmia, realitzant la major part de consultes telemàtiques, amb la finalitat de minimitzar els riscos. De manera presencial s'ha atés als pacients ingressats, així com les Urgències (per exemple, algunes fractures severes o l'atenció a dones amb càncer de mama).

Pel que respecta a la consulta telemàtica, ha permés oferir assistència a tots els pacients que estan en confinament, comprovant les seues necessitats, oferint-los material informatiu de reforç (entre 40 i 50 protocols d'exercici), que se'ls remet per correu electrònic i, fins i tot, per missatgeria mòbil a les persones més majors.

A aquesta consulta s'ha sumat ara l'atenció virtual, “amb l'objectiu d'acostar encara més la teràpia rehabilitadora al domicili del pacient a través de videoconferència. Establir contacte visual amb els pacients facilita la labor de rehabilitadors i fisioterapeutes, ja que mitjançant la videollamada podem apreciar de manera directa els seus progressos o fer les correccions que siguen necessàries”, ha apuntat la responsable de la Unitat de Fisioteràpia, Mª Pilar Córdoba.

Aquest format ha començat en fase pilot amb pacients de risc, que ja estaven en el seguiment telefònic i per e-mail. També, s'han iniciat proves de teràpia grupal amb les integrants de l'Escola de Linfedema, que està dirigida a dones mastectomizadas.

Pujar