elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El 78% dels corals del litoral alacantí està afectat pel canvi climàtic

El 78% dels corals del litoral alacantí està afectat pel canvi climàtic
  • Un estudi reflecteix l'afecció molt elevada tant en el número com en la superfície en el qual és un dels nostres pulmons marins

MÉS FOTOS
El 78% dels corals del litoral alacantí està afectat pel canvi climàtic - (foto 2)
El 78% dels corals del litoral alacantí està afectat pel canvi climàtic - (foto 3)

El 78% dels corals al litoral alacantí es mostra afectat pel canvi climàtic, un procés que provoca, a més, que el 42% de la superfície d'aquestes colònies estiga afectat pel blanquejament, un fenomen causat per l'escalfament de les aigües que produeix l'afebliment o la mort de les colònies de corals madreporaris. Així es desprèn dels primers resultats de l'estudi que està desenvolupant l'Institut d'Ecologia Litoral per conèixer els efectes del canvi climàtic en aquests espais naturals de la regió llevantí-balear.

El projecte, desenvolupat amb el suport de la Fundació Biodiversitat de el Ministeri de Transició Ecològica, s'està desenvolupant a les zones d'Ifac, Serra Gelada i litoral de la Marina Baixa, Cap de les Hortes i Tabarca i reflecteix, en les seues primeres conclusions, un afecció molt elevada tant en el nombre de colònies com en la superfície afectada pel fenomen de l'canvi climàtic.

D'aquesta manera, durant el passat estiu es van estudiar 307 colònies de les espècies de corall Cladocora caespitosa i Oculina patagonica, mostrant uns resultats preliminars que evidencien que el 78% de les mateixes es trobava afectada pel blanquejament, fenomen que, a causa de l'augment de la temperatura de la mar, provoca que els corals expulsen les seues algues simbionts o zooxantel·les al desenvolupar determinats bacteris patògens, amb el consegüent debilitament de la colònia o mort d'aquesta.

El percentatge mitjà d'afecció, en aquest cas, es va situar al voltant de l'42% de la superfície d'aquests pòlips, les colònies també es veuen afectades per altres malalties com el creixement sobre elles d'altres organismes (algues, esponges, etc.) que, al seu torn, també han estat promogudes per l'escalfament de les aigües.

Des de l'Institut d'Ecologia Litoral posen, per tant, l'accent en els negatius efectes que el canvi climàtic està provocant sobre l'hàbitat dels esculls i alerten que la previsió de l'augment de el CO2 que captura al Mediterrani alteri el PH de l'aigua de la mar i redueixca entre un 40% i un 80% durant el present segle la capacitat dels corals per construir els seus esquelets calcaris.

El diputat de Medi Ambient, Miquel Àngel Sánchez, ha destacat l'oportunitat de l'estudi que està desenvolupant l'Institut d'Ecologia Litoral, amb el qual la Diputació d'Alacant manté una estreta col·laboració des de fa any per a la protecció de el fons marí mediterrani i la seua biodiversitat. "És important que des de les administracions públiques i amb la col·laboració de tota la societat adoptem mesures que contribueixin a lluitar contra el canvi climàtic que, com bé demostra aquest projecte, està afectant de manera molt seriosa al nostre ecosistema marí", ha indicat.

Nous sensors

En aquesta fase del projecte s'han instal·lat nous sensors sobre temperatura i PH que se sumen als que tenia instal·lats l'institut alacantí en aquests espais naturals. En aquesta tasca s'ha comptat amb l'ajuda dels serveis de vigilància de el Parc Natural de Serra Gelada, així com les instal·lacions d'aqüicultura de la zona.

Així mateix, s'han cartografiat i avaluat les formacions de vermètids, identificant aquells sectors de la costa on aquestes poblacions es mostren més vulnerables a el canvi climàtic, en concret a la pujada de l'nivell de mar i altres fenòmens associats, com és un excessiu desenvolupament algal que pugui asfixiar aquests mol·luscs colonials.

A més, s'han identificat les formacions d'aquests mol·luscs més accessibles per treballar en els pròxims mesos amb estudiants d'Alacant, el Campello, Finestrat, Benidorm, Alfàs de Pi, Altea, Calp i Benissa, de manera que participin en un programa de ciència ciutadana i contribueixin a conscienciar la població sobre els petits gestos que poden prendre per mitigar els efectes de l'canvi climàtic en aquest hàbitat costaner.

En la propera campanya estival se sumaran també els voluntaris que participen a la xarxa POSIMED que l'Institut d'Ecologia Litoral porta a terme amb el suport de la Diputació d'Alacant.

Pujar