elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cultura reconeix el Museu de la Nina d'Onil com a col·lecció museogràfica permanent

  La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut la 'Col·lecció Museogràfica de la Nina' de l'Ajuntament d'Onil com a col·lecció museogràfica permanent de la Comunitat Valenciana.

  Situada en un palauet del segle XIX, anomenat Casa l'Hort, la col·lecció de nines té una naturalesa històrica, cultural i artística, ja que reuneix diversos factors. D'una banda, les nines estan unides a la història d'Onil, ja que de l'argila amb la qual els avantpassats fabricaven teula i tubs per al conducte de les aigües es van fabricar les primeres nines a final del segle XIX.

  D'altra banda, s'hi vol mostrar l'evolució de materials i els mètodes de fabricació, sense perdre un àpex de la pròpia identitat, ja que en l'actualitat el procés productiu de la nina continua sent un procés manual i artesanal.

  La col·lecció serveix per a traçar una cronologia sobre la història de la nina a Onil i la comarca. Es mostra l'evolució dels materials utilitzats per a confeccionar-la: fang, fècula de creïlla, pasta, cartó, porcellana, de drap farcida de serradures, fins a arribar al vinil.

  També l'aparició d'elements que s'incorporen en les nines com ara ulls mòbils, articulacions amb moviment o els diferents mecanismes reproductors de veu, plor o riure.

  Amb el pas del temps, la indústria de la nina permet ampliar el nombre d'objectes i accessoris que acompanyen les nines com ara mobles de fusta, accessoris de llanda i la fabricació de cases de nines, cotxets, bressols o llitets dels materials més variats.

  En el museu no només s'exhibeixen nines fabricades a Onil, sinó que hi abunden, sobretot les més antigues (meitat del segle XIX), les nines alemanyes i franceses, perquè aquestes destinacions en dominaven el mercat mundial gràcies a la gran varietat de models i els seus preus competitius.

  Fins al llindar del segle XX, la nina és, a més d'un joguet, un símbol de prestigi social, la qual cosa justifica, per si sola, l'interés que s'hi presta en les classes acomodades.

  Aquesta col·lecció museogràfica, a més de convertir-se en un símbol d'interés per a la població d'Onil, resultarà un atractiu turístic que podrà incloure's en recorreguts programats per al gaudi de la zona.

  Pujar