2 de desembre de 2020 2/12/20

Compromís insta al Govern de l’Estat a permetre als municipis l’ús dels romanents de tresoreria per implementar ajudes ja a la població i sectors productius

Compromís insta al Govern de l’Estat a permetre als municipis l’ús dels romanents de tresoreria per implementar ajudes ja a la població i sectors productius - (foto 1)
  • La mesura implicaria que els municipis d’Alacant disposen ja de més de 300 milions d’euros per actuar davant la situació que pateixen les famílies més vulnerables i els sector econòmics de proximitat

El grup Compromís a la Diputació d’Alacant ha instat en aquest sentit al govern central a implementar mesures descentralitzades per agilitzar la resposta i reclama que com a primera gran mesura es permeta als Ajuntaments disposar dels seus romanents de tresoreria que la Llei d’Estabilitat Pressupostària obliga a que estiguen immobilitzats els comptes.

“Els pobles valencians tenen centenars de milions d’euros en el banc immobilitzats, és el moment que des de l’administració municipal es faça ús d’estos recursos per ajudar a famílies que s’han quedat sense fonts d’ingressos i per ajudar els sectors econòmics de proximitat”, ha destacat Gerard Fullana, portaveu de la coalició a la Diputació.

A les comarques d’Alacant la mesura implicaria que els pobles disposaren en pocs dies d’una xifra aproximada superior 300 milions d’euros per organitzar un pla de xoc econòmic d’ajuda a famílies i pimes.

A més, Compromís ha destacat que la implementació d’esta mesura per part de municipis i governs autonòmics implicarà una reacció més ràpida i efectiva que l’actual. “La ciutadania d’Alacant ja pateix les conseqüències del retard de les decisions centralitzades d’haver restringit la mobilitat als territoris més afectats com Madrid, no cometem el mateix error en l’activació de les ajudes a les persones i empreses en dificultats. Actuem”, ha considerat Fullana.

La coalició recorda que la Llei d’Estabilitat Pressupostària preveu un sostre de despesa dels Ajuntaments perquè el superàvit es puga destinar essencialment a pagar el seu deute. A la pràctica, esta situació ha provocat que els ajuntaments disposen de grans quantitats de diners immobilitzats, una xifra que s’incrementa cada any.

Fonts d’Emergència Municipal

D’altra banda el grup Compromís a la Diputació ha demanat a la diputació que active vies de col.laboració amb representants municipals per començar en els propers dies i mentre no arriben les ajudes del govern estatal accions d’emergència. Es tracta de potenciar modificacions de crèdit d’urgència en els pressupostos municipals  per poder actuar d’immediat en la població i pimes. Es tractaria durant esta setmana d’identificar les partides del pressupostos dels ajuntaments que ha quedat desfasades en l’actual situació d’emergència i usar-les per sostenir les necessitats de la població més vulnerable i alhora permetre a les empreses alleugerir les carregues impositives municipals o altres pagaments que ara no puguen afrontar.

Pujar