13 de juliol de 2020 13/7/20

Compromís i C’s coincideixen a modificar el pacte de la Diputació que privilegia al alcalde de Busot

  Compromís ha fet un pas més en la seua lluita per la transparència i la igualtat entre municipis en relació a la concessió d'ajudes econòmiques de la Diputació d'Alacant. El portaveu de la coalició, Gerard Fullana, ha mantingut una reunió amb  el diputat d'infraestructures i portaveu de Ciutadans, Javier Gutiérrez, per a avançar cap a la rectificació de la iniciativa impulsada i aprovada pel PP abans de les últimes eleccions municipals i que permetia al que fóra vicepresident de la Diputació la passada legislatura i actual alcalde de Busot, Alejandro Morant, tenir condicions més avantatjoses que la resta de municipis de cara a l'adjudicació de subvencions: acumular 1.300.000 euros en un any mitjançant una subvenció a dit i un pla d'obres i serveis.

                                  

  Fullana ha tornat a denunciar que actualment en la Diputació Morant ha prosperar mitjançant ardits per a obtenir una subvenció nominativa –també conegudes com ‘a dit’ o ‘a la carta’- que se li nega a la resta de municipis. Fullana i Guitiérrez han coincidit en la necessitat de rectificar el pacte que permet aquesta discriminació a la majoria de pobles i en la idoneïtat de tornar al pacte anterior.

  El diputat ha recordat que fa poc més d'un any el mateix cas va acabar en els tribunals amb el resultat de suspensió de l'obra per part de la jutge d'instrucció del jutjat nombre cinc de la província d'Alacant. La Diputació va admetre en aqueix moment que l'expedient incomplia la Llei General de subvencions i que, com va denunciar Compromís, l'assumpte era una maniobra que privilegiava als membres del govern de la Diputació, els quals podien acumular plans d'obres i subvencions nominatives en condicions que se li negaven als altres municipis. Aquesta acceptació dels plantejaments de Compromís va obligar els seus diputats a demanar l'arxiu de la causa i l'aprovació, amb prou faenes fa un any, d'un nou pla consensuat amb tots els grups del ple atorgant un tracte més igualitari a tots els municipis.

  No obstant açò, la insistència de l'alcalde de Busot per tenir millors condiciones que la resta de pobles ha continuat vigent i ha deixat aquest acord en el no-res quan, amb prou faenes dies abans de les eleccions municipals passades, el ple va aprovar amb els vots del PP una iniciativa que permetia a Morant compaginar un pla d'obres i una subvenció nominativa sense catalogació d'urgència, fet que se li nega a qualsevol altre municipi.

  Compromís ha traslladat avui a Ciutadans tots els informes jurídics que demostren la irregularitat en l'adjudicació. De moment, Ciutadans s'ha compromès a demanar un informe sobre les noves condicions que haurà d'acceptar l'alcalde de Busot i responsable de carreteres en la Diputació, Alejandro Morant. 

  Pujar