30 de maig de 2020 30/5/20
Detingudes 47 persones en 15 províncies espanyoles, entre elles Alacant

Colp a la importació, manipulació i venda de medicaments sense control sanitari a Espanya

Colp a la importació, manipulació i venda de medicaments sense control sanitari a Espanya - (foto 1)
  • Aquests productes, una vegada manipulats al nostre país, eren destinats a la seua venda en locals com a gimnasos, herbolaris, sex shops i a través d'internet

  • Importaven des de Malàisia grans quantitats de fàrmacs com el Tadalafil i Sildenafil, principis actius diagnosticats per al tractament de la disfunció erèctil, fent-los passar com a productes alimentaris naturals

MÉS FOTOS
Colp a la importació, manipulació i venda de medicaments sense control sanitari a Espanya - (foto 2)
Colp a la importació, manipulació i venda de medicaments sense control sanitari a Espanya - (foto 3)

Guàrdia Civil, Policia Nacional i Agència Tributària, han dut a terme conjuntament la primera fase d'una important operació contra el tràfic il·legal de medicaments, en la qual han sigut detingudes 47 persones, totes de nacionalitat espanyola excepte un súbdit portugués, en províncies com Madrid, Alacant, Girona, Barcelona, Tarragona, València, Almeria, Jaén, Granada, Sevilla, Màlaga, Lleó, Salamanca, Valladolid i Canàries, a les quals se'ls imputen delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, estafa, contraban i blanqueig de capitals.

El capitost d'aquesta organització delictiva, el ciutadà espanyol A.D.G, ha sigut detingut a Dubai (Unió dels Emirats Àrabs), des d'on dirigia la mateixa alhora que s'ocultava amb tres Ordres de Detenció Internacionals en vigor per diferents delictes, tot això gràcies a la ràpida coordinació de l'Agregadoria d'Interior d'Espanya i les autoritats d'aqueix país, que ha permés la seua immediata extradició.

La investigació va començar fa més d'un any arran de la col·laboració ciutadana mitjançant una denúncia anònima, a partir de la qual es van començar a seguir diferents enviaments duaners procedents de Malàisia que pogueren contindre principis actius de medicaments sense ser declarats com a tals.

Tadalafil i Sildenafil com a complements alimentaris

Aquesta organització criminal importava fàrmacs en grans quantitats des de Malàisia, sempre declarats falsament com a complements alimentaris i plantes naturals per a sortejar els controls duaners i comercialitzats posteriorment com vigorizantes 100% naturals, quan en realitat es tractava, com ha quedat constatat en diferents anàlisis, de potents fàrmacs com el Tadalafil i el Sildenafil, vasodilatadors destinats al tractament de la disfunció erèctil.

La ingesta d'aquests productes sense la supervisió mèdica pot provocar infart de miocardi, angina inestable, arrítmia ventricular, palpitacions, taquicàrdies, accidente cervell vascular i fins i tot mort sobtada.

A la vista dels resultats d'aquestes anàlisis, l'Agència Espanyola del Medicament va procedir a retirar del mercat determinats productes declarats com a "naturals", que el seu contingut no es correspondria amb la seua composició, podent ser altament perillosos per a la salut dels consumidors.

Els capitostos d'aquesta organització, plens coneixedors dels efectes d'aquests productes a causa de les queixes de clients i a les contínues retirades del mercat per part de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris, es limitaven a canviar els noms comercials i els empaquetats d'aquests, continuant amb la seua distribució i venda en una àmplia xarxa d'establiments tipus herbolaris, sex shops, gimnasos i per internet. Entre les marques intervingudes es troben 150 presentacions diferents.

500.000 € en efectiu i 57 pàgines web intervingudes

De manera global, aquesta primera fase de l'operació s'ha saldat amb actuacions en 15 províncies, destacant 12 registres domiciliaris i 55 inspeccions en locals i naus, que han portat amb si la intervenció de més de 500.000 € en efectiu, 39 comptes corrents, 2 d'elles a l'estranger, 7 vehicles d'alta gamma valorats en més de 300.000 euros i 2 armes de foc.

Cal destacar el bloqueig de 59 pàgines web dedicades a la venda d'aquesta mena de productes, quedant constatat pels investigadors que s'ha assortit d'aquesta mena de productes a tot el territori nacional, així com a països com Portugal, Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia i Rússia.

També s'ha intervingut més de 200.000 caixes o empaquetats de diferents presentacions, tots ells amb noms i inscripcions relatius a productes 100% naturals, així com 400.000 càpsules de productes pendents d'analitzar i diverses etiquetadores.

Més de 400 agents

Cal ressaltar que l'èxit de l'operació ha residit en l'estreta col·laboració dels investigadors dels tres cossos policials en la qual finalment han participat més de 400 agents dels tres cossos participants, coordinats pel Jutjat d'Instrucció número 8 d'Alacant.

Pujar