elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un centenar de persones es concentren a les portes de Les Corts per la reversió del Departament de Salut Elx-Crevillent

Un centenar de persones es concentren a les portes de Les Corts per la reversió del Departament de Salut Elx-Crevillent
  • La Plataforma per la reversió del Vinalopó ha demanat la informació a la Generalitat Valenciana que "avala" la pròrroga a Ribera Salud així com reunions amb els màxims responsables autonòmics sense èxit

MÉS FOTOS
Un centenar de persones es concentren a les portes de Les Corts per la reversió del Departament de Salut Elx-Crevillent - (foto 2)
Un centenar de persones es concentren a les portes de Les Corts per la reversió del Departament de Salut Elx-Crevillent - (foto 3)

La Plataforma per la reversió del Vinalopó s'ha concentrat hui a les portes de les Corts Valencianes on han reunit a un centenar de persones d'Asp, Crevillent, Elx, Fondó de les Neus i Fondó dels Frares, per exigir al govern valencià la reversió a la gestió pública de l'únic departament de salut privatitzat del País Valencià.

La Plataforma ha comunicat de manera formal i fa moltes setmanes la seua presència hui a Les Corts per poder abordar la reversió de l'únic departament de salut en mans d'una empresa privada. Tots els grups parlamentaris de Les Corts han respost i han atés la plataforma excepte el Partit Popular.

"El senyor Carlos Mazón té quaranta-tres dies per canviar d'opinió i iniciar els tràmits per fer possible la reversió en l’any 2025 però que ha de comunicar abans del 31 de maig de 2024. Ha de comunicar-ho ja a l'empresa i encara no ens han explicat perquè aquesta part de la ciutadania és diferent de la resta, perquè ens hem de quedar nosaltres únicament amb una sanitat de gestió privatitzada amb els nombrosos problemes que presenta com és la demora en atenció primària de més d'un mes, l'alta rotació de personal, la minva de les plantilles i la sobrecàrrega dels treballadors i treballadores sanitaris que estan desbordats. Volem cuidar les persones que ens cuiden", ha manifestat Eva Irles, de la plataforma.

També de la plataforma, Agripa Hervás, ha assenyalat que "la nostra salut no pot estar condicionada als beneficis d'una multinacional que anteposa els interessos econòmics a la salut de les persones i per això estem ací les persones de totes les poblacions afectades per aquest model sanitari privatitzat, un model de concessions sanitàries que ha suposat un fracàs i no volem ser menys que la resta de la població valenciana, volem ser iguals i que la nostra salut siga gestionada per l'administració autonòmica".

Hervás ha assegurat que "som una illa en tota la Comunitat en mans d'un hòlding sanitari que es caracteritza per una política laboral restrictiva, la falta de transparència i falta de recursos, no volem sentir el greuge comparatiu amb la resta que sí que han estat revertits a la gestió pública i de qualitat, volem també que la reversió siga ordenada i que no es produïsquen situacions de pillatge. Els actuals responsables públics tenen el vot delegat de la ciutadania que ha alçat la seua veu i manifesta que desitja una sanitat pública perquè ens va la vida en això i mai pot ser la salut un negoci ni un nínxol especulatiu, opac i que té la seua lògica en el màxim benefici i en l'escassetat de recursos que és com s'obtenen els màxims beneficis, en l'escassetat de recursos".

Per la seua part, Daniel Geffner de la Plataforma per la sanitat pública del País Valencià que també han acompanyat a la Plataforma per la reversió del Vinalopó, ha assegurat que "no hi ha raons per a prorrogar el contracte, és molt alt l'incompliment dels interessos de la sanitat pública i l'administració sanitària per part de la concessionària, ha estat quinze anys en mans de Ribera Salut aquest departament i ja han amortitzat els 85 milions d'euros que van invertir. Si es prorroga com defensen PP i Vox s'estaria pagant de més a una empresa amb la inversió ja amortitzada, seria irregular per a les arques públiques i podria constituir prevaricació. No hi ha raons ni jurídiques ni socials ni econòmiques per a una pròrroga, per això demanem que aporten la informació perquè quan van assolir el govern van assegurar que hi hauria auditories de 24 departaments de salut, esperem encara que aquesta informació siga pública. La sanitat és un dret de la ciutadania, no un negoci".

Ana García Alcolea, secretaria general de CCOO-PV, ha matisat que el seu sindicat, integrat en la plataforma, defensa els serveis públics de qualitat, que tots els serveis públics siguen cent per cent públics i en aquest cas té dos vessants: la ciutadania que es veu afectada i els treballadors i les treballadores d'aquest departament de salut que depenen de Ribera Salud. És necessari revertir ja el Vinalopó a la gestió pública perquè se'ls està tractant com si foren ciutadania de segona. És necessària la reversió i destinar recursos econòmics i humans per poder comptar amb els mateixos drets que la resta de la població. La plantilla de professionals té pitjors horaris, pitjor jornada, pitjors salaris i volem les mateixes condicions".

La plataforma es quedarà hui al plenari de les Corts per assistir al debat de la PNL (Proposició No de Llei) presentada per Compromís perquè el Govern valencià es comprometa a la reversió de l'Hospital del Vinalopó, garantint que el departament de salut Elx- Crevillent no siga l'únic de tota la Comunitat que es quede patint les conseqüències d'una gestió privatitzada.

A més, la PNL defensa crear una comissió de seguiment dels processos de reversió dels departaments de salut de Dénia, Manises i Elx-Crevillent amb representació de la Conselleria de Sanitat, sindicats, ajuntaments, la ciutadania i els quatre grups parlamentaris per a garantir la transparència i la seguretat del procediment.

Pujar