20 de setembre de 2020 20/9/20

Callosa d'en Sarrià acull des de hui el festival de música antiga ‘Musicaloxa’

Callosa d'en Sarrià acull des de hui el festival de música antiga ‘Musicaloxa’ - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Callosa d'en Sarrià acull des de hui el festival de música antiga ‘Musicaloxa’ - (foto 2)
  Callosa d'en Sarrià acull des de hui el festival de música antiga ‘Musicaloxa’ - (foto 3)
  Callosa d'en Sarrià acull des de hui el festival de música antiga ‘Musicaloxa’ - (foto 4)
  Callosa d'en Sarrià acull des de hui el festival de música antiga ‘Musicaloxa’ - (foto 5)

  El festival de música antiga ‘Musicaloxa’ ha arrancat aquest matí amb la inauguració dels cursos formatius de música i dansa en els quals participen alumnes i professors vinguts de diferents punts del territori nacional per a assistir a les classes que impartiran prestigiosos mestres especialitzats en diferents disciplines i instruments.

  Durant els pròxims 9 dies s'impartiran un total de quatre cursos sota les disciplines de Cant, impartida pel professor Jordi Domènech; Clavecí, impartida per Javier Artigas; Orgue, impartida per Benantzi Bilbao; i Dansa Antiga, impartida per Peio Otano. Els cursos es completaran amb concerts nocturns en diferents emplaçaments de la localitat i el ja consolidat Cicle d’Orgue de Callosa que oferirà el seu primer concert aquesta nit, a les 21.30 hores, en l'Església Arxiprestal Sant Joan Baptista de Callosa, a càrrec de l'organista José Luis González Uriol.

  L'alcalde de Callosa d'en Sarrià, Josep Saval, ha donat la benvinguda aquest matí als alumnes que participen en els cursos de música i dansa en un acte celebrat en el saló d'actes de la Casa de Cultura en el qual també han estat presents el regidor de Cultura, Francesc Guardiola, i els promotors de l'esdeveniment, el professor d'ò, *Benantzi Bilbao, i el president de Ple a 4, José Vicente Fuster.

  El primer edil ha destacat l'estreta relació que té Callosa amb la música gràcies a l'òrgan de l'Església de la localitat, “un tresor que hem de preservar i posar en valor a través d'esdeveniments com els quals avui tenim l'orgull d'inaugurar”, ha assenyalat. Saval ha expressat el seu desig que aquest festival “es consolide i es convertisca en un referent a nivell nacional i internacional de la música antiga”.

  El regidor de Cultura, Francesc Guardiola, ha agraït “a totes les persones que han fet possible que Musicaloxa siga avui una realitat, així com a tota la societat civil de Callosa que sempre s'ha bolcat en tots les activitats que s'han organitzat entorn de l'orgue i, sobretot, en aquelles que han tingut com a objecte recaptar fons per a la restauració del nostre orgue”.

  En aquest sentit, Benantzi Bilbao ha subratllat “el valor incalculable” de l'orgue de Callosa que “a través d'aquest festival i del treball dels alumnes que participen en els cursos es donarà a conèixer”.

  L'orgue de l'Església de Sant Joan Baptista és un orgue barroc construït, suposadament, l'any 1754 per Bartolomé Sánchez per a un convent de Cocentaina, i que va ser comprat i traslladat a Callosa l'any 1845. Segons ha indicat Benantzi Bilbao, “és dels pocs orgues barrocs que conserva la pràctica totalitat de les seues parts originals”.

  Finalment, José Vicente Fuster ha assenyalat que “Musicaloxa té tres pilars centrals que es complementen entre si, els cursos formatius, els concerts en el carrer i el Cicle de l'Orgue, que té identitat pròpia” i, per açò, ha convidat a tots “a gaudir dels concerts programats i descobrir Callosa a través de la música”.

  La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Callosa d'en Sarrià i l'associació cultural Ple a 4 són els responsables de l'organització de ‘Musicaloxa’, que durant 9 dies, dinamitzaran el poble amb activitats musicals en la parròquia de Sant Joan Baptista, la Casa de Cultura, ‘El Calvari’ i altres racons de Callosa.

  El curs de Dansa Antiga impartirà a més classes vespertines amb un horari més flexible per a aquelles persones que desitgen iniciar-se en aquest art, encara sense tenir coneixements previs.

  Els alumnes participants que així ho han sol·licitat es beneficiaran d'allotjament gratuït en l'alberg municipal, així com del transport entre l'alberg i la seu del curs.

  Les classes es complementaran amb activitats d'oci per a conéixer la localitat callosina a través del seu nucli antic i del seu paratge natural de les Fonts de l’Algar, així com altres municipis turístics propers.

  Cicle de concerts

  Quant al cicle de concerts de l'orgue del segle XVIII de l'Església de Callosa, el primer d'ells s'oferirà hui divendres, 2 de setembre, a càrrec de José Luis González Uriol. El dia 3 de setembre serà Stefano Pellini qui prenga el relleu. El dia 8 serà el torn del trio format pel contratenor Jordi Domènech i els organistes Javier Artigas i Benantzi Bilbao. Finalment, el dia 9 tancaran la programació el duo format per Javier Artigas i Benantzi Bilbao. Totes les actuacions començaran a les 21.30 hores. El donatiu per a aquests concerts és de 5 euros que es destinarà a la restauració de l'orgue.

  D'altra banda, en diferents llocs del municipi s'oferirà un altre cicle de concerts gratuïts que arrancaran el diumenge, 4 de setembre, a les 22.00 hores, en El Calvari amb el grup de Callosa Owix. El 5 de setembre, a les 22.00 hores, també en El Calvari actuarà l'Orquestra de cambra de l’AAM de Callosa d'en Sarrià. El dia 6 el duo Estil Concertant actuarà a les 22.00 hores en el carrer del Raval. El dia 7, a les 19.00 hores, en la Plaça del Castell hi haurà un espectacle multidisciplinari de música i ball a càrrec del grup Pim Pam Plum, i a les 22.00 hores en el mateix emplaçament actuarà el quartet Mare Nostrum de la Universitat d'Alacant. Finalment, el dia 10, a les 22.00 hores, es clausurarà el festival Musicaloxa en l'església de Sant Joan Baptista amb un concert a càrrec dels alumnes i professors que han participat en els cursos.

  Currículums dels professors participants

  -Jordi Domènech: Estudia piano en l’Escola de Música de Vic, en el Estudi Àngel Soler i en el Conservatori Superior de Música de Barcelona i Cant en Royal Academy of Music i en Guildhall School of Music and Drama.

  -Javier Artigas: Cap del Departament de Música Antiga i Catedràtic numerari d'Orgue i Clau del Conservatori Superior de Música de Múrcia i participant en diferents comissions d'experts convocades pel Ministeri d'Educació per a l'elaboració de les normes de l'ensenyament superior artístic.

  -Peio Otano: Maestro de Dansa, Coreògraf i Músic, ha col·laborat com a coreògraf i/o ballarí en diverses companyies de dansa. Va ser Mestre de Dansa d’Infanticos de la Catedral de Pamplona, reintroduint la tradició barroca perduda del Ball de Seises.

  -Benantzi Bilbao: Realitza estudis de piano, clau, orgue, cant, adreça de cors i música antiga en diversos conservatoris i centres especialitzats d'Europa obtenint les màximes qualificacions.

  Pujar