elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benitatxell inicia els contactes per a cooperar amb el poble sahrauí

Benitatxell inicia els contactes per a cooperar amb el poble sahrauí
  • L'Ajuntament col·laborarà en la pròxima caravana humanitària per al poble sahrauí 2021 amb aliments i material escolar i metge

MÉS FOTOS
Benitatxell inicia els contactes per a cooperar amb el poble sahrauí - (foto 2)

El Poble Nou de Benitatxell basteix ponts cap al Sàhara. La setmana passada, l'alcalde, Miguel Ángel García, i el regidor de Cultura, Víctor Bisquert, van mantindre una trobada amb el delegat sahrauí a Alacant, Lehbid Alisalem, i el president de l'Associació Luali – Amics del Poble Sahrauí d'Altea, José Suay, per a reprendre les col·laboracions amb el poble sahrauí.

En la reunió, que va ser una primera presa de contacte amb la Delegació Sahrauí d'Alacant, l'Ajuntament es va comprometre a col·laborar en la pròxima caravana humanitària per al poble sahrauí 2021, que partirà des del port alacantí cap als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf (Algèria) a finals de novembre. En ella es transporten aliments no peribles i material sanitari i escolar.

Però el consistori vol anar més enllà i estrényer lligams. Agermanar-se amb un campament sahrauí i, quan s'alcen les restriccions sanitàries per la COVID-19 i es reòbriguen les fronteres entre Espanya i Algèria, poder realitzar intercanvis culturals o esportius amb entre tots dos pobles, tant a Benitatxell com al Sàhara.

Un conflicte de més de 45 anys

El poble sahrauí porta vivint una tragèdia des de 1975. La seua gent acumula ja 46 anys d'exili en territoris algerians. Situat en la costa nord-oest d'Àfrica, el Sàhara Occidental és una antiga colònia espanyola que va ser annexionada pel Marroc en 1975. En 1991, una treva negociada per l'ONU va posar fi a 16 anys de violència entre el Marroc i el Front Polisario, que defensa la independència d'aquest territori.

Eixe any, el Consell de Seguretat va acordar crear la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (Minurso) com a part d'un arranjament que preveia un període de transició per a preparar la celebració d'una consulta en la qual els sahrauís triaren entre la independència i la integració amb el Marroc. Però 30 anys després, eixe referèndum segueix sense celebrar-se

Després de tres dècades de paràlisis, les tensions bèl·liques entre el Marroc i el Front Polisario han tornat a posar aquest conflicte en el mapa. Al novembre de 2020, una incursió del Marroc en un lloc fronterer desmilitaritzat va reactivar els enfrontaments. I per si no fos prou, a principis de desembre, Donald Trump va signar una declaració reconeixent la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

Els llaços de Benitatxell amb el poble sahrauí

Temps arrere, El Poble Nou de Benitatxell va col·laborar activament amb la causa sahrauí. Tots els estius, diverses famílies acollien a xiquets i xiquetes sahrauís a través del programa ‘Vacances en pau’, que permetia a milers de menuts dels camps de refugiats de Tinduf mitigar les seues dures condicions de vida durant els mesos d'estiu i millorar el seu estat de salut viatjant a diferents llocs d'Espanya. De fet, tant es van forjar els vincles, que alguns d'eixos xiquets i xiquetes que un dia van ser acollits per pobleros i pobleras, viuen actualment en el municipi i han format ací les seues famílies.

Una col·laboració comarcal

Amb esta trobada, Benitatxell pretén recuperar els llaços i cooperar activament amb el poble sahrauí com ja ho fan municipis veïns de la comarca com Pedreguer, Gata o Teulada. I això no és tot. Com van suggerir l'alcalde i el regidor de Cultura, “ens agradaria anar un poc més lluny i poder iniciar una col·laboració a nivell comarcal amb el poble sahrauí”. Per això, van animar a altres municipis de la Marina Alta a interessar-se per les necessitats del poble sahrauí i contactar amb la delegació d’Alacant.

Pujar