elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena

Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena
    MÉS FOTOS
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 2)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 3)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 4)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 5)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 6)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 7)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 8)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 9)
    Benitatxell arranca les obres de restauració de la cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena - (foto 10)

    L'ajuntament destina 28.695 euros a restaurar-la, als que cal sumar-los els 24.000 que aporta l'empresa VAPF. La cúpula és un element arquitectònic de gran valor patrimonial i turístic. El zig zag de teules blaves i blanques vidriades la fa única.

    La mitat de la cúpula de l'església té ara les teules marrons ja que durant la postguerra, l’ any 1940, va caure un raig que la va destrossar i va fer un forat, però la situació econòmica del moment no va permetre substituir les teules trencades per les originals blaves i blanques, i es van reposar per teules comunes. Ara, la cúpula del Poble Nou de Benitatxell recuperarà el mateix dibuix original. El projecte l’ ha redactat l'arquitecte especialista en patrimoni; Josep Ivars, que també supervisa les obres.

    La cúpula del Poble Nou de Benitatxell, amb les seues característiques teules blanques i blaves, és un referent visual i arquitectònic en el municipi. És per això que l'ajuntament del Poble Nou de Benitatxell ha iniciat, per mitjà d'un conveni firmat amb la parròquia de Santa Maria Magdalena, les obres per a restaurar-la. El consistori destina 28.695 euros, als que cal sumar-los els 24.000 que aporta l'empresa VAPF. En l'actualitat, algunes de les teules que la conformen han caigut o es troben prou deteriorades. De fet, en una de les seues parts ja no s'aprecia el característic entramat blanc i blau que la convertix en un dels elements arquitectònics més singulars del municipi i de la comarca. La mitat de la cúpula de l'església té ara les teules marrons ja que durant  la postguerra, l’ any 1940,  va caure un raig que la va danyar, però la situació econòmica del moment no va permetre substituir les teules trencades per les originals blaves i blanques, i es van reposar per teules comunes. El treball ha de ser meticulós i artesanal per l'entramat de les teules, cal substituir les danyades per altres exactament idèntiques, és molt important que s'utilitze el mateix model de teula per tal d’aconseguir reproduir el mateix dibuix, va assenyalar Josep Femenia, alcalde del Poble Nou de Benitatxell.

    La cúpula de l'església de Santa Maria Magdalena és fotografia obligada per als turistes que visiten el municipi. També un dels elements arquitectònics més singulars del perfil del Poble Nou de Benitatxell i inclús de les poblacions veïnes, ben visible des de quilòmetres de distància. L'església va començar a construir-se en 1710, acabant-se, en 1774, segons consta en les cròniques. Les teules que van a substituir-se per les noves tenen, per tant, un gran valor patrimonial. Segons l'arquitecte del projecte, Josep Ivars, “el pendent de la cúpula exigix un treball artesanal. Les teules s'han d'elaborar a mesura, les han de coure amb un forat per a afavorir l'ancoratge vertical, si no fan eixe forat abans de la cocció i ho hem de fer nosaltres, podríem trencar les teules” va matisar aquest arquitecte que compta amb una àmplia experiència en projectes de característiques semblants ja que al seu dia va projectar la restauració de la cúpula de l'Església de l'Assumpció de Dénia.

    Els treballs de restauració consistiran en la demolició, condicionament de la superfície amb la formació de tauler, col·locació de malla i formació de cambra de ventilació, i finalment, nova teulada i acabaments amb morter de ciment.

    Pujar