elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Onda comptarà amb una oficina pilot d'atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura

Onda comptarà amb una oficina pilot d'atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura
    MÉS FOTOS
    Onda comptarà amb una oficina pilot d'atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura - (foto 2)
    Onda comptarà amb una oficina pilot d'atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura - (foto 3)

    Onda disposarà d'una oficina d'informació i atenció a les víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura de la Plana Baixa. Aquest projecte pilot està impulsat per Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) amb l'objectiu d'elaborar un cens dels morts durant la Guerra i la dictadura. L'alcalde d'Onda, Ximo Huguet, ha afirmat que "és necessari que hi haja una reparació de la memòria històrica. Les administracions públiques hem de vetlar per la justícia, per la qual cosa és necessari que la ciutadania compte amb aquest nou servei i és un orgull que aquesta oficina s'haja decidit instal·lar en la nostra localitat, conscients de la importància que va a adquirir per a la comarca".

    En l'acte de presentació també han intervingut Rosa Monlleó, Càtedra Interuniversitària Memòria Democràtica; Vicent Gil, Secretari General de la FVMP; i Gabriela Bravo, Consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, els qui destaquen la necessitat de l'engegada d'aquest tipus de projectes. Tampoc han volgut perdre's aquest esdeveniment historiadors i personalitats públiques com José García Añón, Director General de Reformes Democràtiques; Alicia Piquer, Diputada en el Congrés de Diputats; Eugeni De Manuel Rozalén, Coordinador de la Xarxa de Municipis per la posada en valor de la Memòria Històrica; o Alfredo Fornás, membre del Grup d'estudis d'Història Local i Fonts Orals de la UJI.

    L'oficina és d'àmbit comarcal i funcionarà per cita prèvia, encara que podrà desplaçar-se a domicilis locals i d'altres municipis de manera puntual a sol·licitud de les víctimes o familiars de les mateixes. Aquest nou servei arreplegarà informació i dades sobre la repressió patida, la defunció o desaparició de la persona, lloc, data i altres referències rellevants, respectant sempre la normativa de protecció de dades de caràcter personal. Així mateix, facilitarà informació a associacions, administracions públiques, organismes o particulars sobre la legislació en matèria de memòria democràtica o històrica.

    Aquestes no seran les úniques funcions d'aquest nou servei, sinó que també s'encarregarà d'organitzar xarrades, col·loquis i actes divulgatius en diversos municipis de la comarca. Uns altres de les seues comeses és elaborar programes educatius i publicar materials de recerca, per a donar a conèixer el que s'ha descobert amb aquests treballs. A més, col·laborarà en bases de dades o censos de més ampli abast incorporant els materials recopilats.

    Al costat d'aquesta seu també s'han engegat oficines a Xelva i Altura, a les comarques valenciana i castellonenca de La Serranía i l'Alt Palancia, respectivament. El pròxim mes de gener s'obrirà una quarta oficina a Elda. En aquest sentit, Gabriela Bravo ha explicat que les tres oficines amb les quals arranca aquesta iniciativa estaran operatives en les seues respectives localitats durant tres mesos i posteriorment es traslladaran a altres punts tal com es va acordar en el seu moment amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Per a la consellera, l'obertura d'aquestes oficines suposa "una mesura més per a la recuperació de la memòria democràtica valenciana mitjançant una acció tan humana i fonamental com és l'atenció personalitzada a les víctimes o als familiars d'aquestes".

    Per la seua banda, Rosa Monlleó ha assenyalat que, inclòs en aquest projecte, es contempla la recuperació de diversos espais que van viure temps de guerra, a través de la creació d'un itinerari didàctic i turístic que passaria per poblacions com Almenara, Nules, Vilavella, Vilamalur, i que finalitzaria a Onda, a l'entrada de la Cova de l'Algepsar, amb un centre d'interpretació històric. Cal recordar que dins dels Pressupostos Participatius, els onders van sol·licitar la recuperació d'aquesta cova, que es posarà en valor en 2019.

    Finalment, Huguet ha ressaltat la importància d'aquest tipus d'estudis "que van destinats a rescabalar una sèrie de greuges que es van produir en temps foscos i que ens han de servir per a no repetir aqueixos errors. Però així mateix, la divulgació és important i pot resultar atractiva per a les generacions que no vivim aqueixos períodes de la nostra història".

    Pujar