elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Elena Albalat (Onda): “És important commemorar el 25N però cal fer-ho tot l'any”

Elena Albalat (Onda): “És important commemorar el 25N però cal fer-ho tot l'any”
  • Entrevista amb la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament d'Onda per conèixer la situació de la violència masclista a la localitat i quines són les accions preparades per al Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones

MÉS FOTOS
Elena Albalat (Onda): “És important commemorar el 25N però cal fer-ho tot l'any” - (foto 2)
Elena Albalat (Onda): “És important commemorar el 25N però cal fer-ho tot l'any” - (foto 3)

La localitat d'Onda es prepara per commemorar el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones amb multitud d'actes. Escape Room contra el micromasclisme, concerts, taules informatives, concentracions, concursos de fotografies i fins i tot una Escola d'Igualtat, són algunes de les accions que durà a terme l'Ajuntament, a través de la Regidoria d'Igualtat.

Elperiodic.com ha entrevistat la regidora d'Igualtat, Elena Albalat, per conèixer fer un diagnòstic de la situació de la violència de gènere a la localitat i preocupen les dades i també les edats de víctimes i assetjadors, cada vegada més primerenques. La regidora fa una crida a commemorar el 25N cada dia, davant de la xacra que suposa, i a unir-se a aquesta campanya tan important sota el lema 'Onda diu NO a la violència de gènere'.

Dins el programa d'actes del 25N destaca una iniciativa nova, l'Escola d'Igualtat. Ens podria explicar en què consisteix i a qui s'adreça?

És la primera vegada que la fem i va dirigida a docents, pares, mares i públic en general perquè volem que totes aquestes potes, juntament amb nosaltres que som l'administració local i representem la societat, vagen de la ma en aquesta xacra social. Els darrers informes diuen que la violència de gènere afecta cada cop més els joves i per a nosaltres és fonamental actuar des de ja en l'educació. Per educar en aquests valors creiem que hem d'anar tots plegats i per això és important l'educació a l'escola o institut, a la família i nosaltres com a societat en general.

La violència de gènere entre els adolescents és el que més preocupa en aquests moments i no n'hi ha per menys. Tenen constància que a nivell local també s'haja produït aquest augment?

Nosaltres hem notat un augment dels casos i darrerament les víctimes estan denunciant més. Però sí que és veritat que tant la unitat d'igualtat com la de VioGen de la Policia Local fan xerrades a instituts i a partir d'aquí es diagnostiquen casos. Hem fet un programa de sensibilització i ací es detecta que un alumne, que no és capaç de dir-ho al seu professor o tutor perquè li fa vergonya, quan una persona va i parla del tema se sent identificada i de manera privada quan acaba la xerrada si que li explica la problemàtica.

El programa d'aquest any compta amb multitud d'activitats. Alguna que li agradaria destacar en concret?

Tenim com a novetat l'escape room de micromasclismes que és gratuït, per a totes les edats i que dura uns trenta minuts. La gent s'hi pot apuntar, hi ha tota la informació a la web de l'ajuntament. Jo crec que serà molt interessant perquè hi ha micromasclismes que, pel nostre dia a dia o perquè ens hem acostumat, no ens adonem i van creant aquesta cultura que hem d'anar eliminant perquè després es porta a altres coses.

Una altra acció és també el concurs d'instagram. És el segon que fem i és un concurs que ajuda els joves perquè, mitjançant la fotografia, puguen expressar què és per a ells els diferents tipus de violència de gènere. Crec que és molt interessant i totes aquestes activitats estan enfocades a joves.

Quins recursos se brinden des de l'Ajuntament a una víctima de violència de gènere o a un familiar o amic que detecta un cas?

Podeu acudir a la Policia Local i se us destina la unitat de VioGen i també podeu acudir al servei d'igualtat de l'Ajuntament d'Onda. Tenim una tècnica d'igualtat i una promotora que són les 24 hores del dia per si passa alguna cosa. Hem obert un canal a Instagram (https://www.instagram.com/igualdadonda/), tenim un telèfon mòbil d'assistència 673726867, el correu igualtat@onda.es i la informació a la web. Tot el personal està a la vostra disposició. Tenim també una aplicació, OndaSOS, que es pot descarregar a Android i Apple i que en cas d'emergència pot prémer un botó i la Policia la geolocalitza i actua immediatament al lloc.

Com a regidora d'Igualtat, quin missatge traslladaria a una persona que està patint violència de gènere o n'és testimoni?

Que no es preocupen. Des de l'Ajuntament, des de la Unitat d'Igualtat, estem al costat de totes. Que no es preocupen de la seua identitat, que poden venir i els ajudarem. No estan soles, és important que denuncien perquè se'n ix. Hi ha moltes coses que es poden fer i no tenen perquè estar patint aquesta xacra social ni aguantar que algú els maltracte de cap manera.

Li agradaria afegir alguna cosa més?

Vull animar tothom a sumar-se al programa del 25N. Encara ens queden xerrades interessants la setmana vinent Paula Bonet que ens presentarà el seu llibre el 24 de novembre a les 18:30 i el 25 de novembre tindrem l'acte oficial, la lectura del manifest i el lliurament dels premis del concurs d'instagram i després que la gent es puga apuntar a l'escape room i a totes les activitats que encara ens queden.

És important tenir un 25N veritat?

A mi no m'agrada tenir un 25N perquè voldria que hi haguera un 25N perpetu. Celebrar aquest dia està molt bé però no ens hi podem quedar només. El tema és molt més greu perquè es juga amb la vida de moltes persones, això s'ha de denunciar i estar la banda de les víctimes cada dia i recordar als agressors que aquesta no és la societat que volem. No podem fer només un 25N, cal fer-ho al llarg de l'any i per això nosaltres hem fet una programació molt especial, però també fem accions de forma anual, fent xerrades als joves i al públic en general.

Pujar