elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Oliva competeix aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera d’Ecovidrio

Oliva competeix aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera d’Ecovidrio
  • III Edició #MovimentBanderesVerdes: campanya per la sostenibilitat de l'hostaleria

MÉS FOTOS
Oliva competeix aquest estiu per aconseguir la Bandera Verda de la sostenibilitat hostalera d’Ecovidrio - (foto 2)

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, llança la tercera edició del Moviment Banderes Verdes. Aquesta iniciativa té com a objectiu guardonar l'esforç d'establiments hostalers de la zona, l'hostaleria local i l'activisme dels municipis costaners per la sostenibilitat durant l'estiu, especialment quant a la gestió correcta dels seus residus.

Aquesta edició comptarà amb la participació de 39 municipis de la Comunitat Valenciana, als quals s'ha unit Oliva i 30 establiments hostalers de la localitat. Junts tractaran d'incrementar els nivells de recollida selectiva d'envasos de vidre i mobilitzar al sector hostaler per a arrabassar la Bandera Verda a Calp i El Campello, guanyadors de l'última edició.

Segons ha comentat el regidor de Turisme i Platges de l'Ajuntament d'Oliva, Kino Calafat, “aquest estiu intentarem, entre tots, evitar l'acumulació de residus de vidre en els abocadors. Agraïsc l'esforç que es realitza des de l'hostaleria, ja que és el sector que més envasos de vidre genera a l'estiu, però també el que més recicla.” Segons Calafat, “la cura del medi ambient depén de tots i amb aquest gest, tots podem ajudar a millorar la consciència ecològica de la societat”.

La campanya, que es desenvoluparà fins al 31 d'agost, contempla accions per a donar resposta al notable increment de la generació de residus d'envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l'estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i un 52% d'ells es genera directament en el sector hostaler, per la qual cosa la seua implicació és clau per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonitzat.

I Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera en les nostres costes

Ecovidrio ha posat en marxa el primer estudi de camp per a conéixer el nivell d'implantació de les mesures de sostenibilitat que apliquen els bars i restaurants costaners en la Comunitat Valenciana.

Les enquestes les realitzaran educadors ambientals, de manera presencial, durant el mes de juliol i aconseguirà un univers de 2.315 establiments entre bars, xiringuitos i restaurants de la Comunitat Valenciana.

Alguns dels àmbits que s'analitzaran seran la gestió eficient dels residus, l'eficiència energètica o el consum responsable. En un context d'emergència climàtica, serà possible comptar amb una fotografia del sector en aquest àmbit i compartir casos d'èxit i bones pràctiques escalables.

En finalitzar la temporada, Ecovidrio premiarà als establiments més madurs en la gestió ambiental de la seua activitat.

Banderes Verdes: es consolida el moviment a favor de la sostenibilitat en les nostres costes

Banderes Verdes es consolida com una de les iniciatives clau de l'aliança d’Ecovidrio amb l'hostaleria. De fet, en l’àmbit estatal, aquesta campanya es desenvolupa en 144 municipis costaners, de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de quasi 15.000 establiments hostalers.

Almeria, Mojácar, Castelldefels, Torroella de Montgrí – l’Estartit, El Campello, Calp, Cartagena i Sant Antoni de Portmany van ser els huit reconeguts pel seu activisme en favor de l'economia circular i la recuperació verda l'any passat, i competiran per revalidar el reconeixement. Gràcies al moviment Banderes Verdes, en 2021 es van recollir 31.045 tones d'envasos de vidre, en les 127 localitats costaneres participants, el posterior reciclatge de les quals va aconseguir evitar l'emissió de 17.700 tones de CO₂, igual que retirar 8.000 cotxes de la circulació durant un any.

La competició per la Bandera Verda: sistema de puntuació

La competició per les banderes verdes d’Ecovidrio compta amb un sistema de puntuació que valora aspectes com l'augment del volum en la recollida selectiva d'envasos de vidre del municipi, el percentatge d'hostaleria local participant i la seua col·laboració per a aconseguir els objectius, i el compromís adquirit pels consistoris locals per a fomentar la campanya entre l'hostaleria i donar-li difusió a la mateixa davant la ciutadania i visitants.

Amb la finalitat de facilitar a tots els hostalers la seua labor, Ecovidrio reforçarà la contenització i lliurarà, de manera gratuïta, mitjans per al transport dels residus. Amb un equip sobre el terreny format per quasi 100 persones, l'entitat recorrerà un a un els establiments per a oferir formació ambiental i fomentar mesures d'economia circular entre els participants. A més, realitzarà un control dels volums d'ompliment per a reforçar les rutes de recollida si és necessari.

Pujar