elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

EU celebra que Europa amplie la investigació per la contaminació al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva des de la depuradora de Montepego

    L’eurodiputada d’Esquerra Unida Marina Albiol aplaudeix que el Parlament Europeu amplie la investigació pels vessaments incontrolats que des de fa anys es produeixen a la depuradora de la urbanització Montepego, a la Marina Alta: “Hem de felicitar els veïns i veïnes que dilluns van acudir al Parlament Europeu per reclamar una solució a un problema que pot causar un greu perjudici en l’àrea natural, i que des de fa molt anys es troba amb el silenci i la inacció de les administracions públiques”.

    Dilluns la Comissió de Peticions del Parlament Europeu va acollir a debat la petició de solució a aquests vessaments que s’han agreujat els darrers anys, després que els veïns ho hagen denunciat davant l’Ajuntament, l’administració autonòmica i també la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. El Parlament Europeu va admetre la petició veïnal que alerta sobre el risc per al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, integrat a la Xarxa Natura 2000 europea. Per a Albiol, “la Comissió Europea va mantindre una posició molt confusa respecte al problema, i fins i tot contradictòria en indicar primer que no tenia constància d’irregularitats ni d’incompliments de normatives, i a continuació admetent que s’estan portant a terme accions per solucionar els problemes. Va ser una resposta oficial que va motivar que a la Comissió de Peticions es decidira continuar amb les investigacions, remetre comunicacions al respecte a les administracions implicades, i mantindre obert el procediment”.

    Davant aquesta resposta de la Comissió Europea, els representants veïnals van assenyalar alguns punts importants que havien estat obviats per la Comissió Europea, com ara el fet que la depuradora ni tan sols estiga connectada a la xarxa o la contaminació constatada amb les seues anàlisis ja dintre de l’àrea protegida del parc natural. Per a la coordinadora d’EUPV a la Marina Alta, María José Gómez, “els veïns i veïnes de Montepego han fet els deures, han desmuntat la versió oficial de que no hi ha cap problema amb fets i dades, i han evidenciat la inacció de l’Administració davant un risc que podria afectar a la flora, la fauna i fins i tot els aqüífers de la zona, com també a la producció d’arròs. Ha quedat clar que hi ha un problema, i ens preguntem a què estan esperant Ajuntament, Conselleria i Confederació Hidrogràfica a fer-li front i solucionar-lo”.

    L’eurodiputada d’Esquerra Unida finalment subratlla el fet que la Comissió Europea té oberts procediments de sancions per deficiències en el procés de depuració de les aigües, i vora un miler de punts negres detectats a tot l’Estat: “Malgrat això, sembla que hi ha reticències per emmarcar la depuradora de Montepego dins aquest llarg llistat de depuradores deficients, tot i que afecta a una zona natural que les pròpies autoritats europees haurien de preservar abans que siga massa tard. I una vegada més, reclamarem que els responsables d’aquestes deficiències responguen pels seus errors: no ens valen les sancions que acaben sent sufragades per diners públics”.

    Pujar