10 de desembre de 2019 10/12/19

Celebra el 9 d’octubre a Oliva, amb ACCO i la mocadorà

Celebra el 9 d’octubre a Oliva, amb ACCO i la mocadorà - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Celebra el 9 d’octubre a Oliva, amb ACCO i la mocadorà - (foto 2)

  Els valencians i valencianes tenim un dia especial per a celebrar el nostre amor, una alternativa a Sant Valentí, que, amb el pas dels anys, s'ha anat estenent. La mocadorà és un present que consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l'entrada del rei Jaume I i la seua esposa, el 1238. La tradició sorgida al segle XVIII, és originària de l'Horta de València, tot i que actualment s'ha estés a moltes ciutats i pobles del territori valencià.

  Segons el bloc de la Biblioteca i Centre de Documentació del Museu Valencià d'Etnologia, «... des del segle XIV València celebrava el 9 d'octubre com a data de fundació del Regne de València amb molta festa i una forta càrrega de pirotècnia, on els piulets i tronadors xiulaven al cel. Amb l'arribada de Felip V i els Decrets de Nova Planta, s'aboliren els furs i s'acabà la festa i els coets. Va ser aleshores, quan el Gremi dels Mestres Sucrers va trobar la manera d'evitar la prohibició i continuar celebrant la festa. Així els piulets i tronadors es convertiren en dolços que eren acompanyats de figuretes de massapà amb formes de verdures i fruites de les hortes valencianes.»

  ACCO, amb la mocadorà

  Oliva s'ha sumat, un any més, a la celebració de Sant Dionís. L'Associació de Comerciants d'Oliva, en col·laboració amb les regidories de Cultura i de Comerç, ha organitzat el sorteig de 25 mocadoraes elaborades per Blat i Sucre, Panneluss, Pastisseria Sant Vicent, Pastisseria Sanchis i Miss Eventos Dulces.

  El sorteig es realitzarà el 8 d'octubre entre totes aquelles persones que facen compres en els comerços associats, fins al dissabte dia 6.

  ocultar
  Celebra el 9 d’octubre a Oliva, amb ACCO i la mocadorà
  Pujar