25 de setembre de 2020 25/9/20

Mulet: “Davant la incompetència de Planas, esperem que Itàlia ens torne a donar una lliçó"

Mulet: “Davant la incompetència de Planas, esperem que Itàlia ens torne a donar una lliçó" - (foto 1)

  Compromís recorda de Tejerina tampoc va voler prendre la iniciativa amb la petició d'aplicar la clàusula de salvaguarda de l'arròs.

  El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha expressat hui que davant la incompetència i deslleialtat del ministre d'Agricultura, Luis Planas, a l'hora de ser contundent a l'hora de demanar a la Unió Europea l'aplicació de la clàusula de salvaguarda a l'acord de la UE amb els països de l'Àfrica Meridional, que confia que siga Itàlia qui torne a deixar en evidència als responsables del ministeri d'agricultura espanyol com ja ha passat amb el cas de l'arròs.

  Mulet ha recordat com al febrer d'enguany ja es va exigir des del Senat en un pregunta oral en el Ple del Senat, a la llavors ministra Isabel Garcia Tejerina, que Espanya exigira a la UE aprovar una clàusula de salvaguarda per a les importacions d'arròs per part Myanmar i Cambodja, que estaven pertorbant el mercat europeu. "Llavors, ja ens va passar com ara, la Ministra va ajornar prendre mesures, ho va difuminar en un compromís hipotètic futur a esperes de no se sap quines comprovacions, i va ser Itàlia, l'altre gran productor qui va sol·licitar aplicar aquesta clàusula, que afectaven greument les produccions espanyoles també.

  El País Valencià produeix el 15,5% de les 750.000 tones produïdes a Espanya, i el Govern únicament es va sumar a la petició una vegada Itàlia havia iniciat sola la petició i mogut tota la maquinària institucional. Gràcies a Itàlia, i no a Espanya, Europa ara acaba d'aprovar clàusula de salvaguarda sobre les importacions d'arròs procedents de Cambodja i Myanmar, per la qual es reintrodueixen els aranzels a les importacions d'aquest cultiu durant tres anys. Aquesta mesura podria entrar en vigor immediatament després de la seua publicació en el Diari Oficial de la UE.

  Mulet ha afirmat que després d'aquesta exemple, espera que de nou siga el Govern d'Itàlia qui salve la situació " Itàlia és el segon productor europeu de cítrics, i pes a la pintoresc del seu govern, veiem com al capdavant d'agricultura sí que tenen persones que es preocupen pel seu sector primari, no com passa a Espanya. Ací tenim a un ministre que es vénen negant a aplicar aquesta mesura, que va tindre el desvergonyiment de vindre a València a dir que si veu mostres de l'incompliment d'acords per part els països de Sud-àfrica, demanaria l'aplicació de la clàusula. Fer aqueixa afirmació, després de tindre a tot el camp valencià mobilitzat, demostra que o no s'assabenta del que passa amb l'agricultura a Espanya, o que si el sap, no té vergonya per no actuar, siga un cas o un altre, ha de fer un pas al costat i dedicar-se a altres menesters".

  Pujar