elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Desembarcament de Santa María Magdalena, una cita amb quasi 600 anys d'història

El Desembarcament de Santa María Magdalena, una cita amb quasi 600 anys d'història
  • La celebració d'aquest tradicional acte tindrà lloc el pròxim 23 de juliol

MÉS FOTOS
El Desembarcament de Santa María Magdalena, una cita amb quasi 600 anys d'història - (foto 2)
El Desembarcament de Santa María Magdalena, una cita amb quasi 600 anys d'història - (foto 3)
El Desembarcament de Santa María Magdalena, una cita amb quasi 600 anys d'història - (foto 4)
El Desembarcament de Santa María Magdalena, una cita amb quasi 600 anys d'història - (foto 5)

Els veïns de Moncofa ja compten els dies per a viure una de les tradicions més especials de la localitat: el Desembarcament de Santa María Magdalena. Una cita marcada en el calendari que ostenta el títol de Festa d'Interés Turístic Provincial, i que compta amb una gran acceptació entre locals i visitants els qui cada any se sumen a la seua celebració.

La cita tindrà lloc, com cada any, dimarts que ve 23 de juliol moment en el qual partint des del Port de Borriana i arribant a la platja de Moncofa la imatge serà portada davant l'atenta mirada dels assistents. Aquesta previst que l'eixida del vaixell siga al voltant de les 16 hores i la seua arribada a la costa sobre les 20 hores, aproximadament.

Seran els mariners els encarregats de portar la seua imatge, la qual abans de ser treta al mar serà transportada en un camió fins a la zona del port de la capital de la Plana Baixa. Una vegada allí, un total de 20 mariners i pescadors seran els responsables del trasllat que culminarà quatre hores més tard.

A la seua arribada a la platja, les autoritats, la reina i la seua cort d'honor els estaran esperant - després de realitzar un recorregut des de l'ermita - per a rebre a la Santa i els seus devots amb tots els honors. Al costat d'ells, s'espera que com en anys anteriors, siguen centenars els veïns que se sumen a la celebració del Desembarcament amb l'emoció i alegria que es mereix.

Després de la seua arribada, i posterior desembarcament en la riba on la multitud comença a banyar la imatge amb l'aigua del mar, la Santa recorrerà en processó els carrers de la localitat en un recorregut que acabarà en l'ermita que porta el seu home i presidirà una missa en el seu honor.

La processó marinera més antiga de la Comunitat

El Desembarcament de Santa María de Moncofa destaca per la seua originalitat, i és que es tracta d'un acte únic i singular en el qual la història es pot palpar en l'ambient. Una dada curiosa sobre aquesta celebració, és que es tracta de la processó marinera més antiga i amb més tradició de totes les que tenen lloc en el territori valencià.

És molta l'expectació que es crea al seu voltant en cada nova edició, i els més xicotets de les cases l'observen meravellats per tot el que involucra. Curiositats que vénen acompanyades de ‘herències’, doncs per a mantindre una tradició cal inculcar-la de generació en generació, i just això és el que fa Tere Guart Ibáñez, una veïna del poble que des de fa 18 anys ensenya a les xiquetes els versos que se li ofereixen a la Santa nada més la trauen del mar.

Uns versos que després són narrats per les tres joves, els qui representen a Santa María Magdalena i a dos àngels. A més, les paraules dirigides a la Santa cada any són diferents, perquè són versos fets molts d'ells per la pròpia *Guart o fins i tot per veïns del poble els qui tants anys després del seu origen continuen escrivint-los per a honrar-li.

Una tradició amb molta història

El Desembarcament de Santa María Magdalena és una cita amb molta història a la seua esquena, perquè es troba molt prop de complir els 600 anys d'existència. Els seus orígens es remunten a l'any 1423, moment en el qual el rei Alfons V el magnànim després de conquistar Nàpols en la seua volta cap a València es va veure embolicat en un gran temporal que el va obligar a desembarcar a la platja de Moncofa.

En les seues embarcacions porta amb si la imatge de marbre de Santa María Magdalena, la qual cosa va provocar un gran clam entre els ciutadans del moment els qui van assumir que l'escultura s'anava a quedar al poble. Un fet amb el qual s'explica el tan popular vers, que resa: “Santa María Magdalena la portaven per la mar, la duien a Marsella i a Moncofa va parar”.

Des de llavors i fins als nostres dies, cada any es duu a terme una representació amb la qual se simula l'arribada de la Santa a les ribes de Moncofa sent rebuda amb gran afecte i fidelitat, igual que va ocórrer en aquell any ja tan llunyà de la mà d'Alfons V.

Pren nota d'aquest cita que, com hem assenyalat, tindrà lloc el dimarts 23 de juliol i gaudeix d'una de les riques tradicions que amaga la Comunitat Valenciana. A més, podràs repassar tot el que ocórrega aqueix dia a través de la galeria que elperiodic.com prepararà. 

Pujar