elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, defensa en Mislata la gestió pública de l’aigua

La Consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, defensa en Mislata la gestió pública de l’aigua
    MÉS FOTOS
    La Consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, defensa en Mislata la gestió pública de l’aigua - (foto 2)
    La Consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, defensa en Mislata la gestió pública de l’aigua - (foto 3)

    Este acte juntament amb la proposta presentada per a debatre al ple de Mislata de la setmana que ve signifiquen una clara aposta per recuperar la gestió pública de l’aigua per part de Compromís.

    Els valencianistes defenen que "l’aigua no és una mercaderia, sinó un be comú considerat com un dret humà reconegut per les Nacions Unides, així ha començat la seua intervenció la consellera per fer una clara aposta en defensa d’una gestió pública de l’aigua potable".

    "La gestió pública i el procés de remunicipalització ha de superar la privada del cicle de l’aigua junt al manteniment de reinversió en les infraestructures, que exigeix un esforç de vigilància i control municipal", asseguren.

    Dos clars exemples que la remunicipalització del proveïment de l’aigua és una tendència global i en auge "els tenim en les ciutats de Berlín i Paris, que recentment han culminat els processos de “presa directa” de tan important servei públic. Solament el primer any París va recuperar 35 milions d’euros, possibilitant una baixada de les tarifes un 8%. Un exemple més proper el tenim a Aigües de Cadis que ha aconseguit un estalvi de més d'un milió d'euros des de 2015 implantant mesures d'eficiència energètica fins al punt que va deixar d'emetre CO₂ ja en 2019, un 45% menys de despesa energia elèctrica, a través de l'empresa municipal, reduint a més la petjada de carboni i hídrica des de 2016".

    Mislata no és un cas aïllat i "pot tindre una gestió pública abans i tot que finalitze la concessió amb Global Omnium i Aguas de Valencia, d’igual manera que ho pot fer la resta de poblacions de l’àrea metropolitana, com la diputació provincial de València".

    "Esta ha estat la opinió majoritària dels i les participants entre qui eren Juan Angel Conca, gerent de l’empresa pública EPSAR, Juanma Ramon director general de VAERSA, la diputada en Corts Graciela Ferrer, la regidora de Catarroja Elisa Gimeno, el director general de la Devesa Albufera Joan Miquel Benavent així com representats de H20 i Ahuim i per suposat els i les companyes habituals de Podem".

    "La gestió pública del aigua implica a més, segons el Tribunal de Comptes, que és molt més econòmica que la gestió privada, al que cal afegir l’exempció de l’IVA com a empresa pública. Una gestió pública de l’aigua són tot aventatges".

    "Cal superar per tant el greu problema que implica la perduda de control per part del govern de la gestió de l'aigua i la opacitat i poca transparència de les empreses privades que la gestionen. Cal fer un pla estratègic amb una auditoria prèvia per poder executar la reinversió".

    Pujar