elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Carmela Lapeña: "Considere un acte de justícia social, realitzar el reconeixement públic a dones referents"

Carmela Lapeña: "Considere un acte de justícia social, realitzar el reconeixement públic a dones referents"
  • Entrevista amb la regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Mislata amb motiu del Dia Internacional de la Dona

MÉS FOTOS
Carmela Lapeña: "Considere un acte de justícia social, realitzar el reconeixement públic a dones referents" - (foto 2)

Amb motiu de la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, en elperiodic.com hem entrevistat a Carmela Lapeña, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Mislata per a conéixer com és l'agenda que han preparat per a commemorar aquest dia tan assenyalat, així com fer un repàs per totes les activitats i iniciatives que es desenvolupen en el municipi en pro de la igualtat.

Quina dona ha sigut un referent per a vosté?

Indicar una única dona em resultarà molt difícil ja que han sigut moltes les dones il·lustres i moltes les dones anònimes que per la seua labor professional i el seu valor personal s'han convertit en referents a l'al llarg de la meua vida.

Considere un acte de justícia social, realitzar el reconeixement públic a dones referents, per això en el Passeig Clara Campoamor de Mislata hem realitzat el mural “La nostra història” en el qual reconeixem la labor de Marie Curie, Manuela Solís, Anna Lluch, Carmen Alborch, Maria Cambrils, Clara Campoamor, Empar Ferrer, Matilde Salvador, Carmelina Sánchez Cutillas i Isabel de Villena.

Si he d'indicar una podria ser Clara Campoamor, per donar nom al Passeig on se situa el mural i per haver-se complit ja el 90 aniversari del Sufragi Femení.

Per què continua sent tan necessari impulsar la celebració del 8M des de les institucions?

Perquè les administracions públiques som les encarregades de promoure les condicions perquè la igualtat siga real. Som l'administració pública més pròxima a la ciutadania, estem en contacte amb la realitat, les necessitats i inquietuds de la població i tenim un compromís ferm per la defensa de la igualtat i l'eliminació de la discriminació directa i indirecta que perpetuen les diferents situacions de desigualtat que persisteix en tots els àmbits de la nostra societat.

Quines lluites feministes creu que queden pendents en la societat?

Hem de continuar lluitant per aconseguir la igualtat real en l'àmbit laboral, que desaparega la bretxa salarial de gènere, eliminar la divisió sexual en el treball, aconseguir la corresponsabilitat tant en les cures com en les tasques domèstiques, la presència equilibrada de dones i homes en els espais de participació, representació i poder i erradicar totes les formes de violència contra les dones.

Quins actes destacaria de la programació d'enguany?

Enguany celebrem les XXXV Jornades de la Dona per la Igualtat, i s'ofereix una completa programació que inclou entre altres les següents activitats:

L'exposició “El llapis i el pinzell al llarg de la meua vida” de l'artista de Mislata Vicen Serrano, i la presentació del llibre L'habitació de l'escriptora mislatera Carmen Andreu Balbastre, Premi de Narrativa Eròtica Luis García Berlanga de la Generalitat Valenciana, en la modalitat de castellà, amb les quals es visibilitza l'aportació de dues dones de Mislata en les seues respectives disciplines.

La “83 Concentració contra la violència de gènere” que pretén mostrar un rebuig rotund cap a la violència masclista.

La projecció cinematogràfica de la pel·lícula El Becari reflexionarem sobre la igualtat, el paper de la dona en l'àmbit productiu i reproductiu, la discriminació, la conciliació i la corresponsabilitat i les noves masculinitats.

El musical “els 60 són nostres”, Dons Clown de Xirivella, entorn dels 60-70 anys, reflexionen amb humor sobre l'edat, el pas del temps, els condicionants de gènere i els avatars de la vida. Humor i positivitat per la igualtat. Dirigides per Amaia Prieto Marín.

L'elaboració i lectura del Manifest del 8 de març per part de l'alumnat de primària incideix en la importància de la coeducació per a aconseguir la igualtat real.

En què consistirà la VIII Carrera de la Dona per la igualtat?

La “VIII Carrera de la Dona per la Igualtat” s'organitza com una activitat reivindicativa, esportiva i solidària amb el principal objectiu de promoure la igualtat a través de l'esport.

Es col·labora amb 2€ que es donaran íntegrament a la Junta Local del Càncer de Mislata de l'Associació Espanyola contra el Càncer, per a la investigació del càncer de mama.

Què li diria a les veïnes i als veïns de Mislata perquè se sumen i participen en totes les activitats?

Que la reivindicació del 8 de març Dia Internacional de la Dona, és una reivindicació que ens afecta a totes i a tots, perquè la igualtat és un dret fonamental pel que amb la seua participació mostren la importància de construir un municipi lliure de totes les formes de discriminació contra la dona.

Quin creu que és el paper de l'educació en la igualtat?

Té un paper fonamental per això, a Mislata eduquem en igualtat en tots els centres educatius de la població, comptem amb una Comissió d'Igualtat i Convivència Municipal de la qual formen part la figura de Coordinació d'Igualtat i Convivència de tots els centres i al costat dels equips de direcció existeix un compromís ferm de col·laboració i participació mútua en les actuacions proposades en matèria d'igualtat.

Existeix alguna qüestió feminista que li agradaria plantejar a Mislata i que encara no s'haja fet?

L'agenda feminista a Mislata està plena de noves propostes i iniciatives de futur com: treballar l'educació afectiu – sexual al llarg de la vida. Incorporar la perspectiva de gènere als pressupostos municipals, , la promoció i capacitació laboral de les dones en sectors masculinizados, augmentar la seguretat en els espais públics per a eliminar qualsevol forma de violència que es puga exercir contra les dones, l'art urbà que visibilitze al col·lectiu de dones, entre altres.

Com és el treball de la Regidoria en aquesta matèria durant tot l'any?

Es tracta d'una regidoria molt compromesa, sensible i activa en la lluita contra la violència masclista, l'atenció a les dones víctimes de violència de gènere, i la sensibilització i promoció de la igualtat de tracte i d'oportunitats de dones i homes.

Es realitzen activitats al llarg de tot l'any tant per a la ciutadania en general, com per al teixit associatiu feminista com per als centres educatius de la població.

Actualment els eixos d'intervenció de la regidoria s'emmarquen en dos documents de referència: el Pla d'Igualtat Intern de l'Ajuntament de Mislata i el Pla d'Igualtat de la Ciutadania de Mislata, que defineixen els objectius a aconseguir i les accions a desenvolupar i que ens permeten abordar de manera transversal el principi d'igualtat des de totes les àrees municipals.

Pujar