elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mata: "Els valencians han fet un esforç tremend i ara lluitarem per la recuperació i no només l'econòmica"

Mata: "Els valencians han fet un esforç tremend i ara lluitarem per la recuperació i no només l'econòmica"
  • Entrevista amb el vicesecretari general de PSPV-PSOE, Manolo Mata, per fer balanç a l'equador d'una legislatura marcada per una pandèmia que ha obligat a aparcar molts projectes polítics

MÉS FOTOS
Mata: "Els valencians han fet un esforç tremend i ara lluitarem per la recuperació i no només l'econòmica" - (foto 2)
Mata: "Els valencians han fet un esforç tremend i ara lluitarem per la recuperació i no només l'econòmica" - (foto 3)

La pandèmia ha provocat una paràlisi temporal de les nostres vides a tots els nivells: socials, culturals, laborals, en molts casos, i aquest bloqueig ha afectat també a la política. La gestió s'ha centrat únicament i exclusivament en salvar vides, el que ha deixat poc marge d'acció a tota la resta. Ha estat -i està sent- una legislatura complicada, tal com ens explica el vicesecretari general de PSPV-PSOE i portaveu socialista a les Corts Valencianes, Manolo Mata.

En una entrevista amb elperiodic.com, Mata fa balanç d'aquests dos anys de legislatura i dels sis de Govern del Botànic. També abordem temes d'actualitat com el problema del finançament o el del Tajo-Segura.

Moltes gràcies per atendre'ns. Ens agradaria començar per resumir el que portem de legislatura. Quin balanç fa de la gestió d'aquests dos anys de Govern del Botànic?

Portem ja sis anys governant, els mateixos i en les mateixes condicions però sí que és cert que aquesta legislatura no té res a veure amb l'altra. En l'anterior vam aprovar vuitanta lleis, li vam tornar la dignitat a la Comunitat, es va fer un esforç brutal en educació baixant les ràtios, en sanitat incrementant el personal... Però aquesta legislatura la vam començar amb la Dana, un desastre per a la Vega Baixa; el va seguir Glòria, un altre desastre mediambiental; i vam empalmar amb la pandèmia. L'aspecte polític quotidià ha quedat prou aparcat i les grans reformes legislatives han anat lentament. Crec que el model de fa quatre anys està consolidat però la pandèmia ens està impedint avançar i no només en el nostre aspecte econòmic i institucional sinó també en l'afectiu, social, sentimental...

D'aquests grans projectes polítics que hi havia per aquesta legislatura, quins estan apartats per la pandèmia?

Teníem el compromís de reforçar les polítiques socials, econòmiques i de construir un nou model econòmic. La pandèmia ha tingut un problema, però també una virtut, i és que arribaran fons europeus d'una manera molt important per fer polítiques més verdes, més sostenibles, que puguen garantir llocs de treball i salaris dignes. La legislatura anterior vam incrementar el 50% dels turistes que arribaven i les inversions estrangeres van pujar quasi el 100%. Pensàvem que anàvem a ixir ja del forat després de vint anys de PP, però ara ens toca tornar a començar de zero -això sí- amb moltes ajudes que anem a gestionar per seguir avançant.

Aquests últims dies ha tornat a ser notícia el tema del finançament. ¿Se senten decebuts amb el Govern central per la seua resposta a aquest problema?

Aquests tres anys de Sánchez ens ha permès posar en el pressupost 1.336 milions d'euros que no tenen cap suport, que són els que tindríem si estigueremm ben finançats. A més, cada vegada que hi ha ajudes covid o inversions, en el pressupost ens donen 10% que és el que ens correspon per la població. Per tant, estem vivint com si estiguerem bé finançats però amb un problema i és que el nostre deute s'incrementa. El govern ens ajuda però no té els suports necessaris per poder tancar un model de finançament global perquè el que ens beneficia a nosaltres perjudica altres. Si tenim un model de finançament que prioritza la població ponderada, aquells que estan mes despoblats es queixen en comunitats com Cantàbria, La Rioja, Aragó. Crec que cal buscar un model de finançament amb una solució valenciana. Estem entristits perquè la majoria de parlament espanyol no veu això clar, perquè el govern té suports de gent que després no donaria suport al nostre model com Canàries o Teruel Existe perquè això és un problema que excedeix dels grups polítics, és un problema transversal i territorial.

Tenen previst portar vostès una proposta valenciana de finançament a la cimera amb Andalusia.

Crec que cal buscar la solució valenciana al problema valencià, que tant de bo hi haguera una solució global però, de moment, busquem solució valenciana.

No es trobaran llavors de nou amb el veto d'aquestes comunitats menys poblades si presenten una proposta pensant en el problema concret de la Comunitat Valenciana?

Jo crec que una volta Feijó diu que som els més mal finançats, el Ministeri no para de repetir-ho, i també els districtes estudis dels bancs ... la solidaritat nacional hauria de portar al fet que qualsevol solució que ens equiparara fora aplaudida. Perquè si fas un pastís perquè les comunitats autònomes es maten entre elles, el 90% estan bé, amb la qual cosa no voldran ni parlar de la qüestió. Jo crec que cal buscar una solució valenciana a qualsevol preu.

Un altre tema de què s'ha parlat aquests dies és el del Transvasament Tajo-Segura. Com valoren la proposta de govern Espanyol de reduir el cabal?

Els últims dies s'han obert dues portes molt interessants. Gran part del cabal que es perd del Tajo té a veure amb la poca depuració que fa la comunitat de Madrid i hi ha una reserva de moltíssims hectòmetres que estan vinculats a aquest deficit, cosa que ha reconegut el ministeri. Seria bo que també actuarem com un problema nacional i que no foren uns grans consumidors d'aigua del Tajo perquè el que ens arribara ací podria ser superior. Entre la fórmula dels vuit metres cúbics per segon i els sis, si a la fi són set, crec que podem aguantar i garantir una aigua suficient i segura per al Baix Segura i el sud de la província d'Alacant, amb mesures complementàries. Per exemple, millorar la depuradora de Torrevella i crear noves infraestructures hídriques per optimitzar l'aigua perquè no podem fugir de l'emergència climàtica i el canvi climàtic, el que passa que la sang del sud d'Alacant és l'aigua.

Parlem ara ja sí de la pandèmia i del seu impacte a la Comunitat Valenciana. Quina nota li posa a la gestió del Botànic?

Jo crec que vam passar una fase molt dolenta de desconcert que es va viure a tot el món, quan no hi havia EPI, no ens sabíem molt bé els tractaments ... Però després, qui té el mèrit són les pròpies valencianes i valencians que han estat molt responsables i han patit molt i amb molta dignitat, amb el tancament de negocis o les restriccions als moviments però a la fi acabes veient la llum a la fi del túnel. Aquí hem perdut més de 7.000 valencians i és un drama. Ara toca la recuperació econòmica i anímica perquè això ha creat un esgotament de les idees i de la nostra manera de viure que és terrible. Cal posar-li un deu a el poble valencià i als sistemes educatiu i sanitari que han fet una brillant gestió. Estem en molt bones mans quan deixem als nostres fills a l'escola.

Hi va haver algun moment decisiu o crític en la presa de decisions?

El moment decisiu va ser el 10 de març, tres dies abans que es declarara pandèmia mundial, quan es va prendre la decisió del govern de cancel·lar les Falles i la Magdalena, això va ser un acte molt valent i ens hagurem arrepentit si ens haguerem esperat.

I una cosa que canviaríeu de la gestió?

La gran autocrítica és que hem de tenir reserves estratègiques per quan passen aquest tipus de coses perquè no podem deixar desprotegits als sanitaris per falta de EPI, guants o el que siga. Sempre caldrà comptar amb reserves estratègiques. També s'ha vist que un servei públic de sanitat és fonamental. I després una cosa que no es veu és la tasca administrativa: quan rebem el SMS amb les meues inicials i la data de vacunació, això ho fan administratius i funcionaris de la Generalitat. Tenim un estat i una autonomia potent per poder afrontar qualsevol cosa que passe.

Parlant ara del PSPV-PSOE, les últimes enquestes donen la majoria a nivell nacional a la dreta, la suma de PP i Vox. Tenen por que la dreta avance també ací a la Comunitat Valenciana?

Jo crec que por ha de tenir la dreta que Vox siga imprescindible perquè ells puguen governar així com els espanyols si Vox condicionarà la política espanyola. Hem vist que a França, Marine Le Pen ha punxat i, a més la seua situació en les presidencials és molt complicada. La dreta democràtica, després d'haver passat dècades sense voler pactar amb ella, sense que li condicione l'agenda, sinó presentant com una dreta moderna, oberta i allunyada de l'extrema dreta, també puga arribar a el poder. Tant de bo a Espanya seguixquen les mateixes condicions perquè les experiències de l'extrema dreta a Hongria i altres països nòrdics o amb Salvini en Italia han sigut d'un record horrorós.

Quins objectius es plantegen per a aquesta segona meitat de la legislatura?

L'objectiu és continuar. Jo crec que estem en plena lluita per la recuperació i no només econòmica. Cal buscar noves maneres de vida, de socialització, d'integració de la gent, així com recuperar la dignitat de les persones, no poden seguir cobrant salaris de misèria amb horaris desproporcionats. La gent ha de tenir salaris dignes per portar una vida digna, que puguen accedir a un habitatge. Hi ha una preocupació mundial per la natalitat però clar, la natalitat està vinculada a l'estabilitat en el treball, a projectes de futur consolidats. Vox per exemple, proposa que desapareguen les autonomies i elles han sigut en aquests 40 anys de democràcia l'actiu més important que tenia l'estat de benestar. Totes les nostres polítiques socials i educatives, depenen de les comunitats autònomes, Espanya és un gran país i la Comunitat Valenciana és una gran comunitat.

Comentava al principi de l'entrevista que porten ja sis anys de Govern del Botànic. Li agradaria complir sis més?

Tant de bo! Vint anys del PP han fet moltíssim mal. Van desmuntar serveis públics i vam perdre quinze punts de renda en vint anys, que éso és una cosa que no es diu molt. Semblava que forem els més rics i resulta que cada any ens anaven empobrint mes. S'ha oblidat ja la cultura del pelotazo i ara estem reivindicant més la cultura de la faena, la paritat i noves formules de teletreball. Estem dissenyant un futur esperançador.

Pujar