Castellano

Massamagrell declara el 14 de setembre "Dia de Record i Homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura"

Massamagrell declara el 14 de setembre "Dia de Record i Homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura"

  El ple de l'Ajuntament de la corporació va aprovar aquest dimecres, per majoria, la moció "14 de setembre, Dia de Record i Homenatge a les Víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura de Massamagrell", presentada per l'equip de Govern del consistori, conformat pels grups municipals de Empoderem Massamagrell, Compromís per Massamagrell i PSOE-PSPV Massamagrell.

  Tal com va explicar la regidora de Memòria Històrica i portaveu de Empoderem Massamagrell, Carmen Gurillo, "el 14 de setembre de 1940 té un significat especial per a Massamagrell, atès que va anar el dia que més veïns de la localitat van ser assassinats pel règim franquista".

  Fou aquest dia, quan 39 veïns de Massamagrell van ser traslladats de la presó al mur d'afusellament "El Terrer" a Paterna, lloc on més de 2.238 persones van veure els seus últims rajos de llum, amb moltes de les seues famílies, ocultes en la distància entre garrofers, per a acompanyar-los en els seus últims minuts.

  Massamagrell per aquell temps comptava amb una població 3.794 habitants, dels quals al voltant de 167 van ser detinguts, 45 d'ells executats en diferents "saques". Parlem d'un percentatge del 11'86% durant el període comprès des de 1939 al 1942, sent el poble amb més represaliats i afusellats de la comarca de l'Horta.

  En la moció se sol·licita l'impuls, el 14 de setembre de cada any, d'actes de reconeixement i homenatge amb l'objecte de mantenir la seua memòria i reivindicar els valors democràtics i la lluita del poble valencià per les seues llibertats.

  La moció va comptar amb el suport dels grups polítics que conformen l'equip de Govern: Empoderem Massamagrell, Compromís per Massamagrell i PSOE-PSPV Massamagrell; als quals es van sumar EUPV. Va comptar amb l'abstenció de PP Massamagrell, Ciutadans Massamagrell i Veïns Massamagrell.

  Pujar