elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'ús de la màscara alenteix l'aprenentatge dels xiquets que s'inicien en la parla i la lectura

L'ús de la màscara alenteix l'aprenentatge dels xiquets que s'inicien en la parla i la lectura
  • Aquests són alguns consells per a pal·liar aquest impacte que es poden realitzar tant en els col·legis com a casa

La pandèmia ha suposat un punt d'inflexió en l'abans i en el després a l'hora de comunicar-se i, una vegada més, els més xicotets estan sent els més perjudicats. I és que els menors que han nascut en els temps de les màscares estan veient com el seu llenguatge es veu afectat enormement amb l'ús obligatori a les aules.

Les mesures adoptades per a fer front al covid-19 han suposat una gran falta de socialització en general, però, sobretot, per als xiquets amb constants confinaments d'aules, distància social, aules bambolla, retirada de jocs als patis o ús de les màscares.

Les màscares compliquen el desenvolupament del llenguatge

Aquesta situació ha provocat una major comunicació amb els ulls i el cos, però ha creat un gran problema: ha alentit l'aprenentatge dels més xicotets, aquells que estan començant a aprendre parlar o a llegir. Les màscares estan afectant greument el desenvolupament del llenguatge.

En definitiva, les màscares compliquen clarament el desenvolupament del llenguatge, tant en la lectura labial, alguna cosa que ajuda a la vocalització, imitació i producció; com a la discriminació auditiva, a causa de la distorsió del so, al no entendre's ben determinades paraules. Això fa que la comprensió del missatge també es veja afectada. Els menors adquireixen el llenguatge a través de la discriminació auditiva i visual, és a dir a l'hora de pronunciar també es recolzen en la vocalització correcta i posicions de la llengua, per la qual cosa amb l'ús les màscares s'estan veient afectats greument en el seu desenvolupament.

Per això, Pilu Hernández Dopico, mestra, experta en educació de famílies i formadora de formadors, i CEO del Pupitre de Pilu proposa uns consells per a pal·liar aquest impacte tant en els col·legis, com a casa:

Pilu Hernández Dopico
Pilu Hernández Dopico

Què fer per a reduir aquest impacte en els col·legis?

  • Modular la veu i utilitzar entonacions i sons exagerats per a transmetre al xiquet el que la màscara ens tapa.
  • Gesticular molt. Els suports visuals en aquesta pandèmia s'han tornat els nostres grans aliats a les aules.
  • Utilitzar pictogrames. Són de gran ajuda a l'hora de l'aprenentatge del llenguatge i la lectoescriptura.

Què podem fer a casa?

  • Vocalitzar exageradament perquè ens puga imitar.
  • Procurar parlar-los sempre a la cara, evitar donar-los l'esquena.
  • Llegir tots els dies amb ells i després parlar de la lectura, treballant així la comprensió lectora.
  • Si pronuncia malament alguna paraula, corregir-li, però mai dir-li que està malament. Si l'error continua parlar amb el centre perquè es treballe en coordinació.
  • Jugar a les ganyotes, pel·lícules o tabú. Tots aquests jocs faran que els xicotets tinguen riquesa de vocabulari, així com expressió corporal a l'hora de comunicar-se amb els altres.
Pujar