elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'OMS preveu acabar amb el coronavirus en un termini de dos anys

València, buida durant el confinament
València, buida durant el confinament
  • “No es resoldrà fins que tingam la vacuna i fins i tot si la tenim aquesta no posarà fi a la pandèmia per si sola”, adverteix l'Organització Mundial de la Salut

Els experts, igual que Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ja no són tan optimistes quant a l'erradicació del virus: “Cap país podrà resoldre aquest problema per si sol fins que tinguem la vacuna, que seria una eina vital i esperem tindre-la al més prompte possible, però no hi ha cap garantia que l'anem a tindre, i fins i tot si la tenim no posarà fi a la pandèmia per si sola”, va advertir el director divendres passat en una roda de premsa.

És un virus amb el qual haurem d'aprendre a conviure pel que ha instat a tots els països a “aprendre a controlar-lo i manejar-lo usant les eines actuals” i “fent ajustos en la vida diària que són necessaris per a mantindre'ns fora de perill”, així ho va manifestar ja que els confinaments no són una solució a llarg termini per a cap país ja que les conseqüències econòmiques i socials impliquen resultats devastadors.

No obstant això, malgrat els mals auguris, l'OMS espera acabar amb la pandèmia de Covid-19 en menys de dos anys i siga menys longeva que la grip espanyola de 1918 que va causar desenes de milions de morts en dos anys.

Tedros també s'ha pronunciat sobre els rebrots que estan patint alguns països, esmentant el nostre com un dels més afectats: “Diversos països s'enfronten a nous brots després d'un llarg període quasi sense cap transmissió. Aquests països criden l'atenció a uns altres que ara estan registrant una reducció en el nombre de casos. El progrés no significa victòria. És vital detectar ràpidament els brots per a evitar la transmissió comunitària”.

Dades després de la pandèmia

La pandèmia ha provocat almenys 805.470 morts en el món des que l'oficina de l'OMS a la Xina va donar compte de l'aparició de la malaltia al desembre. Des del començament de l'epidèmia més de 23.263.670 persones en 196 països van contraure la malaltia. D'elles almenys 14.686.200 es van recuperar, segons les autoritats.

Canvi climàtic

Tedros diu d'aprofitar aquesta situació per a millorar el problema del canvi climàtic i ha afegit que la crisi del COVID-19 és “una oportunitat per a canviar el món en el qual viuran els nostres fills”, posant l'exemple d'Espanya com una de les nacions que més ràpid s'està descarbonitzant per a fer front al repte mundial del canvi climàtic.

“La pandèmia ens ha permés imaginar com seria el món amb cels i rius molts més nets”, va proclamar en la seua intervenció.

Pujar