elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La llum en ambre del semàfor pot tindre els dies comptats

La llum en ambre del semàfor pot tindre els dies comptats
  • Són molts els contratemps que es produeixen entre vehicles i vianants quan l'ambre del semàfor parpelleja

Una llum ambre en el semàfor indica que la llum canviarà imminentment a roig, per tant, el vehicle ha de procedir a la seua detenció. No obstant això, la realitat és molt diferent, i el que tendeix a succeir quan aqueixa llum color ambre entra en escena és l'accelerada típica per a creuar el pas de vianants abans que puguen penalitzar per això. Molta gent tendeix a actuar d'aquesta manera, i mai sol portar comportar molts problemes, menys quan aquests ocorren, i és que, la llum ambre no sols es dona en aquelles ocasions en les quals s'avisa del tancament momentani de la circulació, sinó també en aquelles en les quals pot aparéixer una llum parpadeante en ambre al mateix temps que el semàfor en verd per als vianants. I aquestes sí que solen comportar més disputes, malentesos, i accidents.

Per norma general, aqueixa llum parpadeante en ambre sempre dona prioritat als vianants, el semàfor dels quals és de color verd, però aquesta norma no sempre es compleix, i els conductors tendeixen a accelerar. La DGT està en procés de presa de mesures per a garantir una major seguretat en aquestes situacions, i, si bé encara no s'ha concretat res, no es descarta l'eliminació per complet de la llum parpadeante en ambre. Durant aquests anys, aquest tipus de situacions no han quedat exemptes de problemes i incidents, i és que, segons la DGT, en 2020 35 vianants van morir i 198 van ser hospitalitzats després de ser atropellats en un pas amb semàfor. Un any abans, la dada va ser encara pitjor sent 47 el número de morts i 317 el d'hospitalitzats a causa de situacions similars.

Únic a Espanya

La SRF (Safer Roads Foundation) ja va alertar en països com el Regne Unit del perill que poden comportar aquest tipus d'encreuaments i enclavaments. Ara es fixen a Espanya, ja que afirmen, és l'únic país del món que manté fases d'ambre intermitent al mateix temps que el color verd per als vianants. La solució preferida per a poder esmenar el problema és la de separar en dues etapes diferents l'encreuament dels uns i els altres, reduint el temps per als vianants, i així poder eliminar la llum ambre parpadeante. Un dels exemples que va prendre la SRF per a argumentar aquesta postura es trobava a Benidorm i la seua Avinguda de la Unió Europea. Les conclusions a les quals es van arribar afirmaven que existia un risc ferm d'atropellament per als vianants i que
“el comportament dels conductors provoca un risc continuat d'accident. En particular en un context de canvi en la mobilitat, amb major presència de bicis i patinets”.

Des de la DGT són conscients del missatge “contradictori” que poden arribar a emetre aquest tipus d'encreuaments, fent que els vianants es tornen encara més vulnerables. Ja s'han posat sobre la taula algunes recomanacions perquè la seguretat dins d'aquests passos no quede delmada, com, per exemple, no usar-los en trams que queden fora de les interseccions, ni tampoc en aquelles ocasions en què existisquen girs a la dreta per a vehicles en vies amb més d'un carril. Altres solucions podrien ser els semàfors amb polsador en aquelles zones en les quals la freqüència de vianants siga molt baixa, per a així poder adaptar la seguretat viària a les necessitats dels vianants.

Pujar