elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

“El dia del llaç rosa s'invisibilitza molt una part de la malaltia”

“El dia del llaç rosa s'invisibilitza molt una part de la malaltia”
  • Elperiodic.com entrevista a l'Associació de Càncer de Mama Metastásico, una agrupació que mostra la cara B de la lluita contra aquesta malaltia

Amparo té 52 anys i pateix de Càncer de Mama Metastásico. Com ella, són moltes les dones que cada any són diagnosticades amb aquest subtipus de càncer de mama que s'estén a altres òrgans del cos, com són el pulmó, els ossos, el fetge i el cervell. Ella és una de les integrants de l'Associació que reuneix les dones afectades, i que té dos objectius clars: donar a conéixer la malaltia i recaptar fons per a la investigació.

“Jo vaig tindre el primer càncer de mama als 30 anys. Vaig estar lliure de malaltia fins a 14 anys després quan vaig tindre una recaiguda local, i des de fa dos anys patisc de metàstasis” compta Amparo a elperiodic.com, en una entrevista en la qual vol reivindicar tot allò que “el dia del llaç rosa” tendeix a invisibilitzar.

I és que, tal com ella mateix compte, malgrat els avanços en matèria d'investigació que han hagut en els últims anys el càncer de mama no té cura sinó que el que s'aconsegueix és una estabilitat de la malaltia gràcies a la gran oferta de tractaments que existeixen. “Fa 20 anys se'ns donava a totes el mateix tractament, ara no. Estem en l'era de l'oncologia personalitzada i per a això la investigació és clau”.

L'Associació a la qual pertany Amparo - Asociación de Càncer de Mama Metastásico - treballa dia a dia per recaptar fons amb els quals sustentar aqueixa investigació tan necessària per a les dones. Malgrat la seua obstinació lamenten que només el 6% de tots els recursos destinats a la lluita contra el càncer estan destinats al càncer de mama metastásico.

Les dades que ens facilita són clars: Cada any 27.000 persones són diagnosticades de Càncer de Mama a Espanya. Les taxes de curació a cinc anys són del 80%, però d'aqueixes el 30% recauran al llarg de la seua vida en forma de metàstasi. Aqueixa és l'altra cara del 19 d'octubre, una part de la malaltia que moltes vegades queda en l'oblit i de la qual tantes persones són sofridores.

“Totes hem sigut llaç rosa en algun moment de la nostra vida, però amb tota la voràgine del llaç rosa se silencia una part de la veritat que hi ha darrere d'aquesta malaltia, com és que un 30% de dones recaurà en forma de metàstasi al llarg de la seua vida” explica Amparo.

Una associació única a Europa

L'Associació de Càncer de Mama Metastásico és d'origen espanyol i una iniciativa única en tota Europa. Va sorgir l'any 2017 com a resultat de la inquietud d'una dona que no se sentia identificada amb les associacions que presumien de la “dictadura del positivisme”.

“Cal ser positiva, però quan arribes a un procés de metàstasi ja no hi ha capellà” recorda Amparo sempre amb un somriure en la cara. Ella ens conta que tot va nàixer a través d'un grup de Facebook que hui dia continua actiu i sumant a dones que busquen suport durant la seua malaltia.

“Volem visibilitzar aqueixa part de la malaltia en la qual ja no té cura. El grup és molt dur perquè cada mes perdem a tres o quatre xiques”. Una realitat que els anima a continuar lluitant per conscienciar i visibilitzar aquest tipus de càncer de mama per al qual necessiten fons que financen la seua investigació.

“Necessitem que les línies d'investigació siguen contínues” insisteix, i és que moltes d'elles van solapant tractaments un darrere l'altre amb l'esperança de continuar fent front al que se'ls pose per davant.

La maneres de col·laborar amb aquesta associació, i per tant amb la investigació, són molt senzilles: participant en els esdeveniments que organitzen i dels quals informen a través de la seua pàgina web, fent xicotetes donacions directes o fent-te soci de l'Associació i contribuir anualment amb la lluita.

 L'objectiu, repetim, és clar: aconseguir que les dones malaltes de càncer de mamà no es muiren per això. #Sumatealrosa.

Pujar