elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'avantprojecte de Llei de Residus posa en risc 6.000 llocs de treball en la Comunitat Valenciana

Asociación de Envasadoras de Agua y Refrescos de la Comunitat Valenciana
Asociación de Envasadoras de Agua y Refrescos de la Comunitat Valenciana
  • L'Associació d'Envasadores d'Aigua i Refrescos de la Comunitat Valenciana l'Avantprojecte de Llei proposa mesures incentivadores i no impositives per a la supervivència del sector

L'Associació d'Envasadores d'Aigua i Refrescos de la Comunitat Valenciana (AEARCV) que engloba a les empreses San Benedetto, Corts, Aigua de Benassal, Orotana, La Flor del Xúquer, Font Salem, Refresc i Aigua de Xóvar considera que l'avantprojecte de Llei de Residus i Sòls Contaminats aprovat pel Govern i que està en tramitació posa en perill 6.000 ocupacions directes i indirectes en la Comunitat Valenciana.

L'avantprojecte de llei planteja la reducció del consum d'aigua mineral en envasos d'un sol ús en les administracions públiques i en establiments de restauració, la qual cosa per a l'AEARCV és “un greuge comparatiu enfront d'altres productes que no tenen limitada la seua comercialització”.

A més, la norma en tramitació fixa la creació d'una figura impositiva que gravaria l'ús d'envasos de plàstic no reutilitzables. Per a l'associació valenciana d'envasadores d'aigua i refrescos, aquest gravamen “s'afegiria al cost que suposa el pagament del Punt Verd per a gestionar els residus, tenint un gran impacte en l'estructura de costos del sector el producte del qual té un preu molt reduït en comparació amb altres begudes”.

Des de l'AEARCV recorden que la Unió Europea ja ha anunciat un impost europeu al depòsit de plàstics en abocador, per la qual cosa “l'impost espanyol representaria una doble imposició”.

Així mateix, l'avantprojecte de llei obliga a la incorporació de plàstic reciclat en les botelles de beguda d'un 25% en 2025 i del 30% en 2030. En aquest sentit, l'associació valenciana d'embotelladores d'aigua assenyala que “la capacitat industrial instal·lada a Espanya de plàstic reciclat de botelles de begudes és insuficient per a cobrir la demanda”.

Per això, l'AEARCV proposa que es reduïsca el tipus impositiu i que s'implante gradualment, que els envasos industrials que no arriben al consumidor i es gestionen correctament a través d'un gestor autoritzat estiguen exempts del gravamen, reduir la quantitat de plàstic reciclat, mesures incentivadores i no impositives i que la recaptació de l'impost, si no s'elimina, es destine a finalitats ambientals, especialment a la gestió de residus.

Pujar